Rynek ekożywności jest wart 700 mln zł. Zachód będziemy gonić 20 lat

W Polsce produkcją ekożywności zajmuje się niemal 26 tys. rolników. Ale certyfikowane produkty to tylko 0,3 proc. sprzedaży wyrobów spożywczych. Dogonienie poziomu krajów zachodnioeuropejskich to kwestia 15-20 lat - pisze ?Rzeczpospolita?
Raport o polskim rynku żywności ekologicznej przygotowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), obejmuje on lata 2011-12. Opisuje go wtorkowa "Rzeczpospolita".

Rolnictwem ekologicznym zajmuje się w Polsce 25,9 tys. rolników, było ich o 11 proc. więcej niż rok wcześniej, ale nadal stanowi to tylko ok. 1 proc. wszystkich gospodarstw rolnych w Polsce. Uprawiali 457 tys. hektarów, czyli 3 proc. wszystkich użytków rolnych w kraju.

Pod względem liczby "ekologicznych" rolników w UE ustępujemy tylko Włochom (43,9 tys.) i Hiszpanii (30,5 tys.). Za nami są Francuzi (24,4 tys.), Grecy (23,4 tys.) i Niemcy (23 tys.).



W Polsce jest także więcej przetwórni - w ubiegłym roku było ich 312, czyli o 16 proc. więcej niż w 2011 r. Dla porównania, kiedy wchodziliśmy do Unii Europejskiej w 2004, roku było ich tylko 55.

Wzrosty w branży przez 20 lat?

Ekologicznych rolników przybywa z prostego powodu - dostają dodatkowe dopłaty unijne. Poza tym na produkty ekologiczne nieustannie rośnie popyt. "Rz" cytuje prezesa spółki Organic Farma Zdrowia: - W 2013 r. wartość sprzedaży ekologicznej powinna zwiększyć się w Polsce o 10-15 proc., do około 650-700 mln zł. W przyszłym roku tempo rozwoju nie powinno być gorsze. Organic, to największa w Polsce sieć sklepów z ekożywnością. Prowadzi obecnie 23 delikatesy samoobsługowe w największych miastach (połowa z nich znajduje się w Warszawie i okolicach) oraz e-sklep. Spółka chwali się, że obsługuje milion klientów rocznie. Aczkolwiek spółka mimo rosnących przychodów ze sprzedaży (8 proc. końca września w porównaniu z 2012 rokiem) zanotowała niemal 0,5 mln straty.

Nie zanosi się jednak byśmy szybko dogonili rynki takie jak Dania, Niemcy czy Stany Zjednoczone. Nawet tam udział żywności ekologicznej w całym rynku spożywczym to tylko 4-5 proc. Chłoń twierdzi, że w Polsce dojście do 1 proc. powinno zająć nie mniej niż pięć lat. - Poziom 4-5 proc. jest w naszym zasięgu, ale osiągnięcie go zajmie 15-20 lat.

Przede wszystkim "zielenina"

Polacy najchętniej kupują ekologiczne owoce i warzywa, co znajduje odzwierciedlenie w liczbie przetwarzających je zakładów - aż 31 proc. wszystkich firm przetwórczych zajmuje się właśnie warzywami i owocami. Nieznacznie rosną także udziały przetwórni mleka, mięsa i zbóż.

Z kolei na pakowane ekoprodukty w ubiegłym roku przeznaczyliśmy 194,5 mln zł (dane Euromonitor International). W bieżącym roku będzie to niemal 202 mln, a w 2014 210 mln zł.

Czy kupujesz żywność ekologiczną?
Więcej o: