Burger King przeszedł na dietę. Nowe menu - lepsze wyniki

Znana sieć fast food zarobiła w drugim kwartale 48,2 mln dol. netto. Ten znacznie lepszy od oczekiwań wynik producent Whoopera zanotował dzięki nowym pozycjom w menu i nowej kampanii reklamowej.
Zmieniając menu, Burger King poszedł w ślady swojego największego konkurenta, czyli McDonald's, i wprowadził do oferty bardziej zdrowe pożywienie, jak koktajle owocowe, kanapki z kurczakiem i sałatki. Zrobił to, by pozyskać więcej klientów - do tej pory grupą docelową dla hamburgerowej sieci byli przede wszystkim młodzi mężczyźni.

Na efekty zmian nie trzeba było długo czekać - trzecia co do wielkości sieć fast food w USA zanotowała w drugim kwartale zysk netto na poziomie 48,2 mln dol. wobec 30,2 mln dol. rok wcześniej.

Założona w 1954 roku sieć restauracji Burger King liczy obecnie ponad 12,5 tys. lokali na całym świecie. Ostatnio firma ogłosiła plany ekspansji głównie w krajach szybko rozwijających się - w tym w Brazylii, Rosji i Chinach. Sieć obniżyła również koszty, sprzedała część restauracji franczyzobiorcom i rozpoczęła remont lokali. Na koniec lipca tego roku aż 94 proc. restauracji Burger King było prowadzonych na zasadzie franczyzy.

Burger King w Polsce

W ramach amerykańskiej sieci w Polsce działa 28 restauracji. Grupa AmRest (właściciel Burger Kinga, KFC oraz Starbucks) nie podaje danych o liczbie i lokalizacji planowanych inwestycji. Zdaniem przedstawicieli AmRest Burger King jest wciąż w fazie wzrostowej. Liczba lokali nie rośnie tak szybko jak w przypadku KFC, ale prawdopodobne jest, że to właśnie inwestycje w Burger Kinga będą motorem wzrostu grupy.

Przedstawiciele amerykańskiej sieci nie wykluczają także inwestycji przy autostradach i drogach szybkiego ruchu. Obecnie jeden lokal tej marki znajduje się przy autostradzie A2 w okolicach Starego Chrząstowa (woj. łódzkie), a dwa przy drogach wylotowych z Warszawy. Firma zaznacza, że jest otwarta na współpracę z różnymi operatorami miejsc obsługi podróżnych (MOP), gdzie obok stacji benzynowych i moteli przy trasach szybkiego ruchu lokowane są również restauracje.

Więcej o: