Koniec z arabicą? Naukowcy wieszczą wyginięcie słynnej kawy

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii i Etiopii dowodzą, że w wyniku zmieniającego się klimatu za kilkadziesiąt lat może wyginąć nawet cała rosnąca dziko kawa arabica.
Badanie pokazuje, że wymarcie arabiki w jej naturalnym środowisku jest bardzo realne i może nastąpić za około 70 lat. Dlaczego dla światowej produkcji dziko żyjący gatunek jest tak istotny? Przemysłowe plantacje kawy arabica w największym stopniu zajmują tereny Azji, Ameryki Łacińskiej i Afryki. Jednak przetrwanie całego gatunku uwarunkowane jest w dużej mierze funkcjonowaniem kawy w jej naturalnym środowisku. Zdaniem naukowców największy wpływ na przyszłość arabiki będzie miał klimat. W Etiopii, która jest największym afrykańskim producentem kawy, prognozowana zmiana klimatu może mieć katastrofalny wpływ na światową produkcję czarnego napoju. Naukowcy podkreślają, że gatunek ten jest niezwykle wrażliwy na zmiany klimatu.

Potencjalne problemy z plantacjami mogą oznaczać również problem dla krajów, w których produkcja kawy jest istotnym elementem gospodarki. Portal Sciencedaily.com podkreśla, że kawa jest ulubionym napojem na świecie i do tego stanowi drugi co do wielkości przedmiot światowego handlu po ropie.

Naukowcy w celu zbadania zagrożenia wyginięcia gatunku kawy arabica przeprowadzili badania symulujące różne scenariusze zmiany klimatu. Wyniki miały wskazać, jak do roku 2080 zmieni się geograficzny zasięg występowania gatunku. Prawdopodobieństwo zniknięcia kawy w określonych miejscach ziemi oszacowane zostało od 65 do ponad 99 proc. Kiedy zaś badano powierzchnię, na której występuje dzika arabica - okazało się, że do 2080 roku zmniejszy się ona o 38-90 proc.

Jak się okazuje, krzewy uprawiane w Azji czy Ameryce Łacińskiej pochodzą od niewielkiej grupy roślin. Pod względem genetycznym rośliny te są bardzo ubogie. Zdaniem naukowców tylko duża grupa roślin jest w stanie podtrzymać gatunek na wypadek zmian klimatu, pojawienia się chorób czy ataku szkodników. Naukowcy podkreślili, że najważniejsza jest w tym przypadku ochrona i wybranie miejsc uprawy dzikich krzewów, które byłyby bezpieczniejsze i umożliwiły podtrzymanie gatunku. To sprawiłoby, że arabica byłaby w stanie dalej ewoluować i efektywniej sprostać potencjalnym zagrożeniom.

Więcej o:
Komentarze (2)
Koniec z arabicą? Naukowcy wieszczą wyginięcie słynnej kawy
Zaloguj się
  • wonderdummy

    Oceniono 17 razy 15

    Dla firmy Mokate jest to bez znaczenia. Kawę zrobia nawet z proszku do prania.

  • allerune

    Oceniono 4 razy -2

    takie wina jakie w Polsce są za 200 zł, we Włoszech można mieć za 10 Euro ;-)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX