Znany producent alkoholu się złamał. Nie będzie rozwadniał whisky

Po fali protestów Maker's Mark, jeden z czołowych amerykańskich producentów burbona, ogłosił w niedzielę, że nie obniży zawartości alkoholu w swoim flagowym produkcie. W zeszłym tygodniu firma zapowiedziała zmniejszenie zawartości alkoholu w burbonie z 45 do 42 proc. - informuje CNN
"Przemówiliście, a my posłuchaliśmy. Przepraszamy, że was zawiedliśmy. Myśleliśmy, że podjęliśmy słuszną decyzję, ale to jest przede wszystkim wasza marka i powiedzieliście nam, żebyśmy zmienili naszą decyzję" - czytamy w niedzielnym komunikacie firmy Maker's Mark, która postanowiła zmienić swoją kontrowersyjną decyzję sprzed tygodnia.

O całej sprawie pisaliśmy w zeszłym tygodniu w serwisie pieniadze.gazeta.pl. Decyzja o zmianie receptury produkcji burbona została podjęta przez firmę w reakcji na zbyt duże zapotrzebowanie na alkohol ze strony klientów. Prezes firmy Rob Samuels przyznał wówczas, że po przejrzeniu wszystkich możliwych scenariuszy firma zdecydowała się na zmniejszenie zawartości alkoholu w swoim burbonie o 3 proc. I tak zamiast 45 proc. alkoholu burbon Maker's Mark będzie miał 42 proc.

Na reakcję klientów nie trzeba było długo czekać - firma przyznała w komunikacie, że w ciągu kilku dni otrzymała tysiące telefonów, maili i wiadomości na Facebooku od zdenerwowanych klientów, którym nie spodobała się ta decyzja.

Maker's Mark będzie więc dalej produkowany jako napój o 45-proc. zawartości alkoholu, jednak jego producent wciąż ma problem - nie może produkować tyle burbonu, ile potrzebują klienci, bo nie posiada wystarczających zapasów alkoholu. Jest możliwe, że produkcja będzie limitowana, a w sklepach może wkrótce zacząć brakować towarów.

- Ale wolimy mieć takie problemy jak duży wzrost sprzedaży - mówi Rob Samuels.

Burbon to amerykańska odmiana whisky wytwarzana z kukurydzy i innych zbóż. Ten produkowany od XVIII wieku amerykański napój swój charakterystyczny smak zawdzięcza leżakowaniu w świeżych beczkach dębowych.

Więcej o:
Komentarze (3)
Znany producent alkoholu się złamał. Nie będzie rozwadniał whisky
Zaloguj się
  • amkkmp

    0

    Co za bzdura w tytule... Zdecydowana większość whisk(e)y i burbonów jest mieszanych z wodą przed butelkowaniem. Marker's Mark był, jest i będzie rozwadniany. Bardzo nieliczne gatunki whisky - opisane cask strength, barrel strength lub barrel proof - nie mają dolanej wody w stosunku do tego, co leżakowało w beczkach. Mają one zwykle ok. 60% alkoholu. Żeby whisky naturalnie zeszła do 42-45% musi leżakować w beczkach blisko pół wieku.

  • plafar

    Oceniono 4 razy 0

    Burbon nie zawdzięcza smaku "leżakowaniu w świeżych beczkach dębowych" tylko w WYPALONYCH, zwęglonych beczkach (wnętrza beczek są przepalone - zwęglone)..... stąd kolor i słodkawy smak i zapach

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX