Po skandalu z koniną w Europie... rośnie sprzedaż końskiego mięsa

Afera z końskim mięsem, które znaleziono w hamburgerach czy klopsikach z Ikei sprawiła, że wielu Europejczyków... nabrało apetytu na koninę. Sprzedaż końskiego mięsa w Niemczech czy we Francji mocno wzrosła - czytamy w ?Wall Street Journal?
- W ciągu dwóch ostatnich tygodni sprzedaż koniny wzrosła średnio o 10-15 proc. - mówi w rozmowie z "WSJ" Eric Vigoureux, prezes stowarzyszenia francuskich rzeźników, powołując się na wewnętrzne badania organizacji. Jak tłumaczy, to efekt "promocji" tego mięsa, które przez lata było zapomniane, a teraz ludzie zaczęli sobie o koninie przypominać.

- Nie jadłem koniny od 20 lat, ale po tym całym medialnym szumie postanowiłem jej spróbować - mówi Jean-Francois Serve, jeden z klientów sklepu mięsnego w Paryżu.

Wzrost sprzedaży koniny kontrastuje ze znacznym spadkiem sprzedaży mięsnych mrożonek w całej Europie. Tylko we Francji sprzedaż mrożonych produktów z wołowiną spadła o 45 proc. w dniach 11-17 lutego - podaje instytut badawczy Nielsen.

Polacy w tle końskiego skandalu

Skandal z koniną rozpoczął się kilka tygodni temu. Końskie mięso znaleziono m.in. w mrożonych hamburgerach z wołowiny, klopsikach i innych produktach mięsnych. Wszystko zaczęło się w Tesco i innych dużych sieciach marketów w Wielkiej Brytanii i Irlandii, gdzie jedzenie koniny nie jest popularne. Przypomnijmy, że według medialnych informacji część koniny miała pochodzić z Polski. Potem problem koniny pojawił się w innych sieciach, m.in. w Ikei. Znana sieć sprzedająca meble postanowiła wycofać z większości europejskich sklepów swoje słynne klopsiki z mięsem po tym, gdy znaleziono w nich koninę, a w ubiegłym tygodniu wycofała z Rosji sprzedaż hot dogów, bo obok mięsa wieprzowo-wołowego także znaleziono w nich ślady końskiego mięsa.

Zwiększony ruch widoczny jest także w Niemczech. - Liczba klientów szukających produktów z koniny zwiększyła się w ostatnich tygodniach o 20-25 proc. - mówi Ursula Worle, właścicielka rzeźni w Monachium.

Tylko Włosi jedzą mniej

Konina była bardzo popularna we Francji w latach 50. i 60. ubiegłego wieku. - Szczególnie chętnie karmiono nią dzieci, ponieważ wierzono, że konina pozytywnie wpływa na ich wzrost i rozwój - tłumaczy Jean-Pierre Poulain, socjolog z Uniwersytetu w Tuluzie. Jednak w latach 70. konsumpcja zaczęła stopniowo spadać. - Ludzie zaczęli traktować konie jak zwierzę domowe, a nie źródło pożywienia - dodaje socjolog.

Obecnie Francuzi są jednymi z czołowych zjadaczy koniny w Europie, choć zjadają jej tylko ok. 300 g rocznie. Dla porównania - przeciętny Francuz w ciągu roku zjada 25,3 kg wołowiny. Dwa razy więcej koniny rocznie zjada statystyczny Włoch, jednak w tym kraju akurat skandal z końskim mięsem sprawił, że zainteresowanie koniną spadło. Wszystko z powodu informacji o wykryciu w końskim mięsie fenylobutazonu - silnego leku przeciwbólowego. Lek został wykryty m.in. w Portugalii, gdzie koninę znaleziono w miejscowych supermarketach w mrożonych klopsikach i hamburgerach.

Więcej o:
Komentarze (67)
Po skandalu z koniną w Europie... rośnie sprzedaż końskiego mięsa
Zaloguj się
  • zanimmnieznowzbanuja

    Oceniono 150 razy 148

    No to cena koniny wzrosnie i teraz zamiast falszowac wolowine dodajac koniny bedzie sie falszowac konine poprzez dodawanie wolowiny :))))

  • butcher.vita

    Oceniono 87 razy 55

    Swego czasu, za głębokiej gomułkowskiej komuny, można było kupić koninę w tak zwanych '"tanich jatkach'". Zreszta za Gomułki był w zasadzie każdy rodzaj mięsa w legalnym handlu. Równiez baranina. Problem z koniną był jedynie taki, że było to mięso z wiekowych koni. Ale znajdowało wielu amatorów. Później, juz podróżując po świecie, dowiedziałem się, jakim to konina jest drogim mięsem oraz jak wartościowym. Ile razy miałem sposobność, zawsze kupowałem. Jest to mięsiwo dla smakoszy

  • hdx01

    Oceniono 58 razy 46

    wielkie mi halo... jakby chodziło o szczurzynę albo krecinę to by była afera :).

  • padraig6

    Oceniono 53 razy 39

    na szczaw sie moda zrobila az niechce myslec w lecie cos sie bedzie dzialo z mirebalkami w lecie

  • czemublokujecie_mikonto

    Oceniono 42 razy 30

    Ale dlaczego w Polsce nie można kupić jagnieciny i baraniny, a jak jest to trafia na eksport do Italii, a w sklepach jedynie zamrożona na kamień i po 100zł/kg /drożej niż w Londynie/ jagniecina z Nowej Zelandii ?? Przecież przy tych połaciach łąk i nieużytków to Polska mogłaby w Europie być czołowym producentem i konsumentem jagnieciny. W takim tesco w UK jagnieciny i baraniny pełno-w Polsce w Tesco jagniecina jest out of stock trwale!

  • gall.anonim.pn

    Oceniono 61 razy 25

    Może tez wybuchnie moda na sól drogową lub susz jajeczny ze zgniłych jaj...

  • remislanc

    Oceniono 108 razy 20

    I słusznie. Koninka jest pyszna i duzo zdrowacza od świni. Taki tatarek........hmmmmm pychota !!!

  • gkwas

    Oceniono 21 razy 17

    e tam konina w wołowinie.... ja tam ostatnio w kiełbasie miałem słoninę...

  • ukrai-niec

    Oceniono 30 razy 16

    Te konie to cwaniaki, zawsze wyjdą na swoje - wołowina w defensywie! Krowom pozostaje jedynie dawanie mleka - chociaż i tu nie wiadomo, czy konie też nie planują wejść na rynek z własnym mlekiem, ewentualnie chrzczonym mlekiem krowim?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX