Jak (prawie) na dobre usunąć konto na Facebooku. Krok po kroku

Robert Kędzierski
20.12.2013
A A A
Czy konto z Facebooka da się usunąć?

Czy konto z Facebooka da się usunąć? (Fotomontaż Robert Kędzierski)

Wszyscy czasem mamy dość Facebooka, niektórzy chcieliby pewnie pożegnać się z serwisem Marka Zuckerberga raz na zawsze ale nie bardzo wiedzą jak. Wyjaśniamy.

Na początku musimy zaznaczyć, że Facebook oferuje dwa rodzaje usunięcia konta - pierwsze to jego zawieszenie (zawsze można poprosić o jego przywrócenie), drugie oznacza permanentne usunięcie wszystkich naszych danych z serwerów. Oczywiście wszystkiego Mark Zuckerberg nie kasuje, ale o tym za chwilę.

Dezaktywacja czy anihilacja?

Pierwszą decyzją jaką musimy podjąć chcąc pożegnać się z Facebookiem jest sposób zamknięcia konta.

Dezaktywacja konta oznacza, że natychmiast zniknie z serwisu. Inni użytkownicy nie będą mogli go znaleźć. Pewne informacje np. wysłane wcześniej wiadomości, mogą nadal być widoczne dla niektórych osób. Informacje z osi czasu np. lista znajomych, zdjęcia, zostaną zachowane po to, by dezaktywowane konto można przywrócić.

Inaczej jest w przypadku trwałego usunięcia konta. Wtedy nie będzie możliwości ponownej jego aktywacji czy odzyskania danych (np. zdjęć).  Pamiętaj: nim trwale usuniesz konto koniecznie zrób kopię wszystkich istotnych danych.

Dezaktywacja konta na Facebooku krok po kroku

1. Zaloguj się na swoje konto

2. Kliknij symbol koła zębatego w prawym górnym rogu i wybierz "ustawienia konta"

3. Po lewej stronie zobaczysz kolumnę poleceń, wybierz "Bezpieczeństwo"

4. Zobaczysz listę poleceń a na samym dole podświetlone na niebiesko "Dezaktywuj konto".

Facebook poprosi o wypełnienie ankiety. Na początku spyta o powód zamknięcia konta (np. "Chwilowo nie będę korzystać z serwisu." lub "Nie czuję się bezpiecznie na Facebooku."). Następnie system przypomni nam o stronach, których administratorami jesteśmy. Warto zwrócić uwagę na ostatnią opcję. Facebook ostrzega:

Uwaga: Nawet po zdezaktywowaniu znajomi będą mogli w dalszym ciągu zapraszać Cię do wzięcia udziału w wydarzeniach, oznaczać Cię na zdjęciach i zapraszać do grup. Jeśli zrezygnujesz, NIE będziesz otrzymywać wiadomości e-mail z zaproszeniami i powiadomieniami od znajomych.

Jeśli nie chcemy być powiadamiani o aktywności nas dotyczącej podejmowanej przez znajomych musimy zaznaczyć pole "Zrezygnuj z otrzymywania w przyszłości wiadomości e-mail z Facebooka".

Skutki dezaktywowania konta na Facebooku

Wszystkie informacje z nim powiązane natychmiast znikną z serwisu Facebook. Użytkownicy nie będą mogli wyszukać konta ani przeglądać informacji o tobie. Po dezaktywacji konta w dowolnym momencie można powrócić do Facebooka - konto trzeba ponownie aktywować, logując się za pomocą adresu e-mail i hasła (trzeba jednak koniecznie zapamiętać te dwie informacje, inaczej przywrócenie konta nie będzie możliwe).

Kopiowanie informacji z Facebooka

Musimy zacząć odpowiadając sobie na pytanie: czy na Facebooku jest coś dla nas istotnego np. lista znajomych, zdjęcia, pliki wideo. Czy będziemy kiedyś chcieli przejrzeć odbytą kiedyś rozmowę.

Jeśli odpowiedź brzmi "tak" warto pobrać kopię informacji.

1. Zaloguj się na swoje konto

2. Kliknij symbol koła zębatego w prawym górnym rogu i wybierz "ustawienia konta"

3. Po lewej stronie zobaczysz kolumnę poleceń, wybierz "Ogólne"

4. Zobaczysz listę ustawień. Na dole wyświetli się niebieski napis "Pobierz kopię swoich danych z Facebooka."

Co w ten sposób skopiujemy?

"Udostępnione przez Ciebie posty, zdjęcia i filmy, Twoje wiadomości i rozmowy na czacie, Informacje z sekcji „Informacje” Twojego profilu" oraz inne dane. A tych jest na prawdę bardzo dużo. Szczegółowy wykaz znajdziecie tutaj, na liście tej znajdą się m.in. "Kliknięte reklamy", "Historia statusu konta" czyli daty dezaktywacji, ponownej aktywacji, zablokowania lub usunięcia konta, usunięci znajomi, dane rozpoznawania twarzy. Facebook przekaże nam nawet takie dane jak "lista adresów IP, z których logowałeś(aś) się do konta na Facebooku (nie wszystkie adresy IP z przeszłości będą widoczne, ponieważ są one usuwane zgodnie z harmonogramem przechowywania)."

Wiedząc to wszystko możemy kliknąć "Uruchom moje archiwum". System poinformuje, że stworzenie kopii danych zajmie trochę czasu.

"Generujemy Twoje osobiste archiwum. Kiedy będzie gotowe, otrzymasz stosowne powiadomienie e-mail."

Trwałe usunięcie konta na Facebooku krok po kroku

1. Zaloguj się na swoje konto

2. Wejdź na adres https://www.facebook.com/help/delete_account

3. Kliknij niebieski przycisk "Usuń moje konto"

4. Ostatecznie potwierdź swoją decyzję odpowiadając na pytanie:

"Chcesz trwale usunąć swoje konto. Czy jesteś pewien? Jeśli tak, wypełnij poniższe hasło:"

5. Kliknij przycisk OK pamiętając, że od tej decyzji nie ma odwrotu.

Skutki usunięcia konta na Facebooku

Ne będziesz mieć możliwości ponownej aktywacji swojego konta, odzyskania jakiejkolwiek dodanej przez siebie zawartości, zdjęć, filmów, adresów znajomych, rozmów etc. Twoje konto stanie się po prostu całkowicie niedostępne zarówno dla innych użytkowników jak i dla Ciebie. Czy decyzja o usunięciu konta oznacza, że pracownicy Marka Zuckerberga na trwale usuną wszelkie informacje dotyczące twojej osoby? Nie.

Facebook zastrzega sobie prawo przechowania kopii informacji, które mogłyby być obiektem zainteresowania władz np. prokuratury, policji.

Europejskie firmy podlegają bardziej restrykcyjnym przepisom dotyczącym ochrony danych osobowych - na każde nasze żądanie muszą usunąć wszystko, co nas dotyczy. Oczywiście od tej reguły są drobne wyjątki. O szczegółach pisaliśmy w naszym poradniku.

Na koniec jeszcze jedna rada: kiedy dezaktywujemy lub usuwamy konto na Facebooku może powinniśmy pożegnać się z naszymi znajomymi?

Komentarze (15)
Zaloguj się
  • Oceniono 50 razy 44

    I PRAWO SIECI

    RAZ WRZUCONA INFORMACJA DO SIECI POZOSTAJE W NIEJ NA ZAWSZE

    ...przynajmniej na serwerach NSA.

  • piotr.stanislawski_technologie

    Oceniono 69 razy 23

    Szanowni Czytelnicy!
    Jeśli już nie macie konta na Facebooku albo nigdy go nie mieliście, to prosimy - nie informujcie wszystkich o tym. Tekst nie jest poświęcony temu zagadnieniu.
    Dziękujemy :)

  • Oceniono 20 razy 12

    Jeśli założę na FB profil powiedzmy Jasio12345 i go usunę to czy ktoś inny będzie mógł założyć nowy profil Jasio12345?
    Co się dzieje po usunięciu profilu z komentarzami które napisałem u innych? Znikają?

  • Oceniono 12 razy 6

    Wszem i wobec informuje iż nie posiadam kwalifikacji na nurkowanie w szambie, tak wiec nikogo nie zamierzam ratować. Tymczasem podobno góra dostała rozwolnienia. Współczuje i życzę przyjemnych kąpieli.

  • elton_dzwon

    Oceniono 10 razy 4

    1 pycha 2 chciwość 3 nieczystość 4 zazdrość 5 nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu 6 gniew 7 lenistwo

  • pyreczka90

    Oceniono 2 razy 0

    czy jesli usune konto na facebooku to wszystkim osobom, z ktorymi rozmawialam usuna sie nasze wspolne wiadomosci, czy pozostana i tylko kolor zmieni sie z niebieskiego na czarny i nie bedzie podanego imienia i nazwiska? pilnie prosze o odpowiedz.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX