Upewnij się, czy dzielisz z kimś swoje konto Gmail. Ktoś może sprawdzić czego szukałeś w Google, przejrzeć zdjęcia, skasować twoje dane...

Korzystanie ze wspólnego konta Gmail może się skończyć przejrzeniem zawartości naszego smartfonu i skasowaniem danych. Lepiej sprawdź, czy twoje urządzenie jest bezpieczne.

Użytkownicy smartfonów mogą nie zdawać sobie sprawy z tego, że są sytuacje, w których udostępniają innym osobom dane do swojego konta Google. Dzięki temu w niepostrzeżony sposób ktoś nie do końca nam bliski może poznać historię wyszukiwania, historię lokalizacji, przejrzeć nasze e-maile, zdjęcia, a nawet skasować dane.

Jak to możliwe? Chodzi o korzystanie przez wiele osób z jednego konta Gmail. Jest to częsta praktyka wśród studentów czy pracowników firm. Niestety kiedy połączymy nasze konto Gmail z kontem współdzielonym ujawnimy nasze hasło.

Przeczytaj też: Koniec złotej ery Samsunga i Apple? Globalna sprzedaż smartfonów wyhamuje

Wystarczy, że osoba mająca dostęp do współdzielonego konta Gmail wejdzie w ustawienia funkcji Smart Lock. Będzie w stanie zobaczyć hasła wszystkich osób, których prywatne konta są "sprzężone" z kontem grupowym.

Ozjasz Goldberg

Fot. za Niebezpiecznik.pl/ Ozjasz Goldberg

Oczywiście Smart Lock nie powstał w tym celu. Kiedy włączymy tę funkcję telefon zostanie odblokowany np. w określonych lokalizacjach. W praktyce może to wyglądać tak: ustawiamy PIN blokady ekranu - poza domem telefon można odblokować jedynie podając odpowiedni numer. Kiedy jednak jesteśmy w domu smartfon rozpoznaje "zaufaną lokalizację" i blokadę zdejmuje.

Możesz wybrać zaufane miejsca (np. dom), w których telefon będzie zawsze odblokowany. Aby ta funkcja mogła działać, urządzenie musi być połączone z internetem i mieć dostęp do Twojej aktualnej lokalizacji. Najlepiej działa ona wtedy, gdy używasz połączenia Wi-Fi. - wyjaśnia Google.

Niebezpiecznik.pl wyjaśnia, że wykorzystywanie funkcji Smart Lock do podglądania haseł Gmail jest powszechne.

Ozjasz Goldberg

Fot. Ozjasz Goldberg

 

Przez złośliwość kolegi ze studiów lub pracy, albo celowe działanie hakera, który włamie się na konto grupowe, możemy więc stracić prywatność i dane.

Zdjęcia pochodzą z serwisu Niebezpiecznik.pl.

Więcej o:
Komentarze (14)
Upewnij się, czy dzielisz z kimś swoje konto Gmail. Ktoś może sprawdzić czego szukałeś w Google, przejrzeć zdjęcia, skasować twoje dane...
Zaloguj się
  • templogin

    Oceniono 46 razy 38

    Jak tępym kołkiem trzeba być, żeby jako sposób komunikacji z grupą ludzi wybrać wspólne konto pocztowe?

  • jacek.nie.placek

    Oceniono 20 razy 12

    Współdzielenie kont jest częstą praktyką???
    Może w przedszkolu, albo Domu Pomocy Społecznej...

  • v.prl.pisiorow

    Oceniono 4 razy 4

    pierwsze słysze... w jakim celu wspóldzieli się jakies konta?

    może jezscze podać PIN do bankomatu?

  • nicolai0

    Oceniono 1 raz 1

    Zdarzyło mi się kilka razy dostać na moją skrzynkę maila z Ukrainy ewidentnie przeznaczonego nie dla mnie. Odpisałem do nadawcy. Podziękował i poinformował zarazem, że gdzieś tam u nich jest człowiek o tym samym nazwisku, pierwsza literę imienia również mamy tą samą. Kombinacja dała ten sam adres mailowy; tyle że u nich pisany cyrylicą. Zastanawiam się, czy ktoś po ich stronie nie dostaje czasem czegoś przeznaczonego dla mnie...

  • obywatel_69

    Oceniono 13 razy -1

    Kto z tego googla jeszcze korzysta? Czy ludzie zupełnie zdurnieli? Omijać tych zbieraczy danych i tyle. Zapisane hasła w sieci??? Pierwsze co trzeba zrobić, to podawać fikcyjne dane do rejestracji konta. A każdą próbę synchronizacji danych w urządzeniach z androidem blokować.

  • arcturvox

    Oceniono 33 razy -15

    no co ten Ozjasz wyrabia, nie dostał się do parlamentu, to zajmuje się terroryzmem internetowym

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX