Gmail ostrzega przed możliwym włamaniem

Google wprowadził właśnie do swojej poczty elektronicznej nowe usprawnienie. Teraz użytkownik otrzyma ostrzeżenie, jeśli system uzna, że ktoś usiłował włamać się na jego konto.

 

 

Jeśli Gmail uzna, że istnieje podejrzenie iż osoba logująca się na konto Google nie ma do tego uprawnień, legalnemu użytkownikowi zostanie wyświetlone ostrzeżenie

 

Uwaga: zdaje się, że ostatnio logowałeś się z (lokalizacja geograficzna)

 

Ostrzeżenie w Gmailu

 

Co ważne - alert ten nie zostanie wyświetlony osobie, która loguje się z podejrzanego miejsca, lecz po osiągnięciu dostępu do poczty z "typowej" lokalizacji. Dzieje się tak, ponieważ razem z ostrzeżeniem Gmail wyświetlać będzie listę adresów IP, z których logowanie odbywało się wcześniej (Google włączył tę opcję do poczty w czerwcu ubiegłego roku) oraz opcją natychmiastowej zmiany hasła.

 

Ostrzeżenie w Gmailu

 

Na szczęście pamiętano też o tym, że użytkownicy mogą znajdować się w podróży, więc dostępny jest także przycisk "Ignoruj".

 

Joanna Sosnowska

Więcej o: