Restauracyjny poker, czyli Food Service Summit 2019 rozdaje karty sukcesu

Już 5 marca br. w Małej Warszawie (ul. Otwocka 14) odbędzie się jedna z najważniejszych konferencji dla branży HoReCa - Food Service Summit 2019. Organizatorem 6. edycji konferencji jest magazyn "Food Service", wydawany przez VFP Communications.

 Karty sukcesu

Inspiracją tegorocznego programu „Food Service Summit" będzie odkrycie kart sukcesu ludzi tworzących cenione i popularne restauracje w Polsce. Organizatorzy, prelegenci oraz uczestnicy odkryją właściwe karty sukcesu – właściwe, bo z wielu obszarów, które składają się na funkcjonowanie biznesu.

Układając programy konferencji w minionych latach, kładliśmy główny nacisk na aspekt edukacyjny, gdyż praktyka przekazywana przez cenionych ekspertów była tym, czego uczestnicy oczekiwali – mówi Agata Godlewska, redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. – Biorąc jednak pod uwagę coraz większą liczbę szkoleń dostępnych na rynku oraz dynamiczny rozwój restauracji, barów czy kawiarni, zdaliśmy sobie sprawę, że to inspiracja jest tym, czego może brakować na co dzień restauratorom prowadzącym biznesy gastronomiczne – dodaje Godlewska.

Ideą tegorocznej edycji konferencji będzie znalezienie odpowiedzi na m.in. takie pytania jak: Dlaczego jednym się udaje prowadzenie restauracji, a innym nie? Czy powodzenie na rynku to kwestia mądrego i umiejętnego zarządzania? Jak robią to inni, którym się udało? Gdzie szukać odpowiedzi? Skąd czerpać pomysły? Na kim się wzorować?

Podobnie jak w pokerowym rozdaniu wygrywa pięć najsilniejszych kart, również w biznesie restauracyjnym dobrze jest zdobyć tych kilka asów, aby móc wygrać – dodaje Godlewska.

 Ludzie sukcesu

Podczas tegorocznego Food Service Summit zaprezentują się osobowości tworzące cenione i popularne restauracje w Polsce, które odkryją karty swojego sukcesu. Ludzie, którzy dadzą impuls do tego, jak się wyróżnić na rynku, jak komunikować z gośćmi, a przede wszystkim, jak stworzyć miejsce spójne, wyjątkowe i zarabiające na siebie.

 – Jak wiadomo, siłą każdej konferencji są profesjonaliści w swoich dziedzinach. Podczas naszego wydarzenia z pewnością ich nie zabraknie. Będą z nami uznani przedstawiciele branży gastronomicznej, związani z nią od lat: restauratorzy, szefowie kuchni, sommelierzy i menedżerowie, którzy wiedzą, co zrobić, aby odnieść sukces w gastronomii – mówi Godlewska. – Dołączą do nich także eksperci od marketingu i sprzedaży, którzy na branżę HoReCa patrzą z nieco odmiennej perspektywy – dodaje.

O swoich doświadczeniach i sukcesach podczas konferencji będą mówić: Tadeusz Müller, właściciel Make Me Food, który na przykładzie Orzo omówi format restauracji przynoszący zyski; Marcin Wojtasik, współwłaściciel Yatta Ramen; Monika Roehr, Tomasz Roehr, właściciele Cosmo Bar; Agnieszka Kręglicka i Marcin Kręglicki, właściciele Kręgliccy – Restauracje i Catering.

 Dołączą do nich także eksperci od marketingu i sprzedaży, którzy na branżę HoReCa patrzą z nieco odmiennej perspektywy. Eksperci z innych obszarów, które jednak składają się na całość funkcjonowania biznesu restauracyjnego – od HR po social media, marketing i finanse – a wśród nich: Aleksandra Lazar, doradca, analityk trendów, coach biznesowy; Agnieszka Borek, Marta Panfil, właścicielki agencji kreatywnej Fika; Grzegorz Wejer, dyrektor handlowy Winne Pola; Natalia Drobniak, senior strategic planner, McCann Worldgroup; Dawid Kaźmierczak, digital director, McCann Worldgroup; Anna Oleksak, certyfikowany sędzia międzynarodowych zawodów kawowych, coffee ambassador Nespresso; Norbert Redkie, CEO Trust, współzałożyciel Grupy Warszawa; Patrycja Siwiec, dziennikarka, autorka książki „Gościnność”, niezależna konsultantka dla branży HoReCa; Adam Pawłowski, Master Sommelier, konsultant branży HoReCa.

Ich wystąpienia pozwolą zrozumieć, dlaczego jednym się udaje, a innym nie. Czy to łut szczęścia, loteria, przypadek decyduje o sukcesie? Czy jednak prowadzenie biznesu to czysta matematyka – planowanie, liczenie, innowacyjne pomysły? Inne wystąpienia pozwolą zapoznać się z trendami w branży gastronomicznej. Ale nie tymi, które znamy i za którymi aktualnie podążamy w Polsce, lecz tymi, które dotrą do nas zapewne dopiero za kilka lat.

Dlatego podczas FSS będzie mowa o nowoczesnych technologiach, robotyzacji procesów produkcji jedzenia czy innowacyjnych aplikacjach rewolucjonizujących procesy dostaw jedzenia.

Najlepsi w swoich branżach pokażą również swoje know-how i ujawnią patenty, opowiedzą i odpowiedzą na pytania dotyczące m.in. takich tematów jak: strategia marketingowa restauracji, skuteczność metod up-sellingu, modele przywództwa w gastronomii czy kreatywny casual dining.

Praktyczna konferencja

Program Food Service Summit składa się z trzech bloków: wykłady, warsztaty i case study. Jednym z ważnych aspektów będzie networking, podczas którego uczestnicy będą mieli możliwość konwersacji z restauratorami i menedżerami, którzy odnieśli największe sukcesy na polskim rynku gastronomicznym. Co roku udział w konferencji bierze ok. 300 przedstawicieli branży HoReCa, a wśród nich m.in. właściciele restauracji, menedżerowie, szefowie kuchni, osoby decyzyjne w lokalach gastronomicznych, przyszli restauratorzy, producenci, dostawcy, media, agencje PR związane zawodowo z gastronomią oraz osoby zainteresowane tematyką kulinarną, pragnące rozwijać się zawodowo w tej branży.

Różnorodny i bogaty program konferencji to gratka zarówno dla debiutantów w branży restauracyjnej chcących uczyć się od najlepszych, jak i dla doświadczonych graczy, którzy w obliczu dopadającej rutyny szukają natchnienia i marzą o odkryciu nowych ścieżek rozwoju dla swojego biznesu – mówi Godlewska.

Dlatego Food Service Summit jest dla każdego, kto:

  •  jest obecnym lub przyszłym właścicielem/menedżerem restauracji
  • poważnie myśli o profesjonalnym rozwoju biznesu i chce się uczyć od najlepszych
  •  szuka nie tylko inspiracji, ale także sprawdzonych pomysłów na rentowność restauracji
  • chce spotkać i poznać ekspertów branży oraz wykorzystać siłę networkingu do budowania marki osobistej

Szczegółowy program konferencji FSS 

Kup bilet