Biedronka zdecydowała się na śmiały krok. Uruchomi własną fabrykę

Jeronimo Martins, właściciel sieci dyskontów Biedronka, uruchomił fabrykę zup gotowych do spożycia. To pierwsza fabryka sieci w naszym kraju.

Jeronimo Martins może w tym roku zainwestować w Biedronkę niespełna 300 mln euro. Na pierwszy ogień dyskont otwiera nową linię produkcyjną: „Zupy z Naszej Kuchni". Jak chwalą się Portugalczycy, na półki sklepów trafią zupy ze świeżymi warzywami, dostarczanymi przez polskich dostawców.

Tak czy inaczej, to pierwsza fabryka Biedronki w naszym kraju. Kosztowała 30 mln zł. Ulokowano ją w Parzniewie, niedaleko Warszawy. Wcześniej, w 2014 r., Biedronka uruchomiła tam centrum regionu i dystrybucji.

„Zupy z Naszej Kuchni” będą sprzedawane na wyłączność w sklepach Biedronki już od 10 sierpnia, najpierw tylko w Warszawie.

Jak powiedział Alfred Kubczak, dyrektor ds. korporacyjnych w Jeronimo Martins Polska, projekt jest dla spółki ważny. Oznacza bowiem, że wchodzi ona na nowy poziom jako inwestor w Polsce, doceniając tym samym potencjał naszego rynku.

247 nowych produktów przed zupami

„Zupy z Naszej Kuchni” to nie pierwsza nowość produktowa Biedronki w Polsce w tym roku. Ofensywa sieci w tej materii jest od stycznia wyjątkowo silna. Od początku roku Biedronka wprowadziła do sprzedaży już 247 produktów marki własnej w Polsce. Także dzięki temu rośnie sprzedaż w sklepach.

Czytaj więcej: Wielka wymiana asortymentu w Biedronce. Prawie 250 nowych produktów od początku roku

40 tys. zł utargu dziennie

Biedronka - która otworzyła w pierwszej połowie roku 40 nowych sklepów w Polsce - ma ich już nad Wisłą 2693. W drugim kwartale sieć miała prawie 2,4 mld euro przychodu. Czyli 10 i pół miliarda złotych. Aż o 10,2 procent więcej niż rok temu. Dzieląc to na 2693 sklepów i na 91 dni drugiego kwartału wychodzi nam średnio ponad 40 tysięcy złotych obrotu w każdym sklepie, każdego dnia. Jeronimo Martins w tym roku zainwestował w Biedronkę 77 mln euro.

Cała Grupa Jeronimo Martins miała od stycznia do czerwca br. przychody w wysokości 6,95 mld euro, czyli o 4,7 proc. więcej wobec analogicznego okresu w ub.r. Jej zysk netto wyrażony w euro zwiększył się z kolei o 15,1 proc. do poziomu 182 mln euro.

Czytaj więcej: Jak działa biznesowy silnik Biedronki? Największy polski sklep od zaplecza

Więcej o:
Komentarze (28)
Biedronka zdecydowała się na śmiały krok. Uruchomi własną fabrykę
Zaloguj się
  • komercyjny02

    Oceniono 17 razy 13

    Zaraz tu się zwali czereda propagatorów zdrowego żywienia i wrogów zupek z kubka.
    A tymczasem pozory mogą mylić. Poddaję pod rozwagę znany sitcom "Świat według Kiepskich", odc. p.t. "Wiem co jem" z r. 2014. Wiem, wiem, humor niezbyt subtelny, ale mimo to spróbujcie obejrzeć.

    W wszyscy mieszkańcy kamienicy przy ul. Ćwiartki 3 ulegają obsesji zdrowego, wiejskiego jedzenia. Chętnie kupują żarcie od Boczka, nie dając wiary, że on owo papu sam bierze z supermarketu a jedynie celowo je brudzi przed odsprzedażą Halince Kiepskiej. Tylko Ferdynand Kiepski uparcie odmawia konsumowania czegokolwiek od Boczka. W finałowej scenie cała rodzinka siedzi za stołem nieswoja, z oczywistymi symptomami zatrucia pokarmowego na twarzach...
    Jedynie Ferdynand spokojnie zalewa swój gorący kubek wodą, odczytując z opakowania: "Proszę bardzo, s k ł a d : guma celulozowa, emulgatory E-621, E-551, barwnik naturalny E-1500, naturalny kazeinian, syrop glukozowy uwodorniony, kazeinian kwasowości." Po czym, z poczuciem wyższości, oznajmia: "Ja, w przeciwieństwie do państwa, przynajmniej WIEM CO JEM. Smacznego!"

  • salsolo.4

    Oceniono 2 razy 2

    Pan redaktor nie wziął pod uwagę świąt. A tych, w I kwartale (takich gdy Biedronki nie pracowały) było 4. A więc nie 61 a 57 dni roboczych i na takową ilość należy podzielić przychód sieci. Mi wychodzi średnio jakieś 68 tysięcy dziennego utargu na jedną Biedronkę.

  • j.666

    0

    zarobki w Chinach wzrosły, a co za tym idzie koszta pracy. pora wracać z produkcją do europejskiego Bangladeszu

  • kalinowski42

    0

    Super Biedronka. Zupki są lepsze, zdrowsze i tańsze niż Mc Donald.

  • artus

    0

    Fajnie, że robią wersję wegańską - jak ktoś chce śmietanę lub masło, to sobie doda, a wszyscy alergicy będą mogli też skorzystać. No i może nie będą mieli problemu z zanieczyszczeniami linii produkcyjnej. Bardzo pozytywne.

  • zerozer52

    0

    To niech ten Jeronimo sam je wpie....

  • lucusia3

    Oceniono 6 razy 0

    I idą w dobrym kierunku, likwidując nabiał z syropem glukozowo-fruktozowym. Ja się przerzuciłam na nabiał biedronkowy, bo np. w lidlowym jest wszędzie ten syf. Powoli to się robi dobry sklep - i syfy dla wielbicieli oranżad i chipsów, i rzeczy dla normalnych ludzi, z mniejszą ilością chemii i o dobrej jakości.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX