Pizza będzie tańsza? Czekamy na wojnę cenową, którą może wywołać Pizza Hut

Rafał Hirsch
Cena jakiegoś towaru na rynku często spada wtedy, gdy zaostrza się konkurencja pomiędzy sprzedającymi. Tak się składa, że jeden z głównych graczy na polskim rynku pizzy zapowiedział ruchy, które niechybnie do wzrostu konkurencji doprowadzą. Czekamy więc na jej główny efekt w postaci wojny cenowej.

Grupa Amrest zamierza w ciągu pięciu lat otworzyć aż 300 nowych restauracji Pizza Hut. Właśnie dogadała się w tej sprawie z właścicielami tej marki. Plan ten dotyczy nie tylko Polski ale całej Europy Środkowej. Wiemy jednak, że grubo ponad połowa nowych restauracji powstanie na naszym rynku. To brzmi jak zapowiedź sporych zmian, bo obecny lider rynku pizzy w Polsce – sieć Da Grasso to blisko 200 restauracji. Gracz numer 2 czyli Telepizza ma ponad sto lokali. Na tym tle planowane inwestycje Pizzy Hut wyglądają pokaźnie.  

Badania rynku od dawna pokazują, że pizza i generalnie tak zwana kuchnia włoska to dania najczęściej zamawiane przez klientów do domu. Właśnie ten sposób dotarcia do odbiorcy jest podstawą biznesu wielu małych lokalnych pizzerii. W ten sposób działają też liderzy tego rynku. Pizza Hut do tej pory była restauracją w segmencie casual dining. Chodzi o model restauracji z kelnerami, w której na posiłek czeka się dłużej i generalnie spędza się tam sporo czasu.

Teraz Amrest zamierza rozwinąć sieć restauracji Pizza Hut Express i Pizza Hut Delivery. Ten pierwszy model ma wyglądać mniej więcej tak jak KFC, czy McDonalds. Wchodzisz, zamawiasz i dostajesz danie w ciągu maksymalnie kilku minut. Żadnych kelnerów. Ten drugi model to dostawy do domów. Wygląda więc na to, że Amrest może wstrząsnąć lokalnymi rynkami pizzy w Polsce. A przynajmniej zamierza to zrobić.

Pizza Hut Express. Nowy projekt Amrestu.Pizza Hut Express. Nowy projekt Amrestu. gazeta.pl

Niezależnie od tego, czy pomysł wypali, czy nie (bo przecież Pizza Hut może też ze swoimi rywalami przegrać) na pewno zwiększy się konkurencja na rynku. A to świetna wiadomość dla miłośników pizzy - również tych, którzy akurat Pizzy Hut nie lubią i wolą na przykład Telepizzę, Biesiadowo, albo jakąś lokalną atrakcję z pieca opalanego drewnem. Można oczekiwać, że wszystkie restauracje będą musiały walczyć o nas bardziej niż do tej pory. Mogą to robić jakością, albo ceną, albo jednym i drugim jednocześnie. Każda z tych opcji jest dla nas dobra.

Możliwy jest też scenariusz taki, że lokalne pizzerie zwiększonej konkurencji nie wytrzymują i bankrutują. Wtedy za jakiś czas może się okazać, że sytuacja na rynku zamiast na lepsze zmieniła się na gorsze, a początkowy wzrost konkurencji doprowadził w finale do spadku konkurencji.

Aby do tego nie dopuścić miłośnicy pizzy z lokalnej knajpki powinni zacząć zostawiać w niej więcej pieniędzy i dawać jej więcej zarobić. Oczywiście może to być trudne biorąc pod uwagę to, że powinniśmy mieć zbilansowaną dietę i nie przesadzać z dziennymi dawkami tłuszczu i kalorii. Ale nikt nie mówił, że będzie łatwo. Nadchodzą ciekawe czasy. 

Więcej o:
Komentarze (72)
Pizza będzie tańsza? Czekamy na wojnę cenową, którą może wywołać Pizza Hut
Zaloguj się
  • smiki48

    Oceniono 25 razy 25

    cena ponad 100 zł za kilogram pizzy jest mocno wygórowana.

  • stronzo_bestiale

    Oceniono 21 razy 21

    Pizza Hut? Nie zjem tej ich tłustej buły nawet jakby kosztowała 10 zł. Jeżeli chcę zjeść pizzę to akurat pizza hut nawet mi do glowy nie przychodzi, bo się z pizzą nie kojarzy.

  • pxyz

    Oceniono 20 razy 18

    Ostatnie dwa akapity to żart?! takie analizy to w gimnazjum maja lepsze opisy...

  • pilot.tv

    Oceniono 12 razy 12

    Pomijam fakt, ze kawalek placka w Pizza Hut kosztuje tyle ile obiad w sredniej restauracji. Pan Rafał Hirsch chyba nie wie z czego i w jakich warunkach robione sa pizze skoro nakłania przecietnego Kowalskiego do wydawania wiecej pieniedzy w lokalnej knajpce. Radze zatem odwiedzic Sanepid i poglebic te wiedze. A fragment ze zbilansowana dieta to juz kpina. Kto takie teksty pisze?

  • konradmarburg

    Oceniono 9 razy 5

    Nie wiem jak można kupować ten syf z Telepizzy i tym podobnych "dużych graczy". To jest niejadalne. Nie ma nawet startu do tych lokalnych pizzerii, które przecież też prowadzą sprzedaż wysyłkową.

  • my_kroolik

    Oceniono 6 razy 4

    Pizza Hut to włoska kuchnia? Czy autor tego artykułu kiedykolwiek jadł włoską pizze? Już nawet nie mówię, że we Włoszech, ale nawet w Polsce. Pizza z PH, ma z nią wspólną wyłącznie nazwę.

  • thousand111

    Oceniono 4 razy 4

    Kto pisał ten artykuł? 15 latek na wakacyjnych praktykach?

  • g122

    Oceniono 3 razy 3

    Po pierwsze - pizza z Pizza Hut jest tłusta i niedobra. O ile wyciągnięta prosto z pieca jest jeszcze jadalna, to brana na wynos i po ostudzeniu przypomina nasiąknięty tłuszczem placek.
    Po drugie - ciekawy jestem czy wraz z rozwojem sieci zwiększą się zarobki osób tam pracujących. Obecnie praca tam bardziej przypomina kołchoz. Pizzermani nie mają nawet czasu, aby pójść na stronę za potrzebą.

  • cojamamwymyslic2

    Oceniono 3 razy 3

    Jak bym był zamożny, to bym jadał w Pizza Hut co najmniej raz w tygodniu. Do tej pory jadłem tam raz w życiu z 10 lat temu (pamiętam jedynie, że pizza była mega smaczna). Niedawno wszedłem do ich lokalu, ale ceny powiedziały mi "wypie...j stąd, nie chcemy cie tu" i poszedłem na kebaba za 10zł :(

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX