Nestle opatentuje przełomową czekoladę, która oszuka zmysły. Niemal połowa cukru zniknie

Robert Kędzierski
Nestle twierdzi, że znalazło sposób na pozbycie się ze swoich czekolad 40 procent cukru bez wpływu na smak. Przełomowe słodycze mają trafić na rynek w roku 2018.

Słodycze produkowane przez Nestle mają szansę stać się wkrótce dużo mniej szkodliwe dla zdrowia. Jak informuje agencja Bloomberg szwajcarski gigant spożywczy dokonał przełomowego odkrycia, dzięki któremu z czekolady używanej w różnych produktach będzie można się pozbyć aż 40 procent cukru. 

Czytaj też: Spekulują... czosnkiem. Zarabiają fortunę. 

Innowacyjne kryształy cukru NestleInnowacyjne kryształy cukru Nestle Fot. Nestle

Oszukać zmysły cukrem-wydmuszką

Nestle nie zdradza wszystkich szczegółów, bo wciąż jeszcze nie ma patentu na swoją innowację. Bloomberg wyjaśnia, że kryształki cukru użyte w produktach będą puste w środku. Ma to zagwarantować ich szybsze rozpuszczenie i lepsze rozprowadzenie w jamie ustnej. Kubki smakowe zostaną więc w jakimś stopniu oszukane.  

Inne firmy również pracują nad rozwiązaniami, które umożliwią ograniczenie zużycia cukru. Jest to podyktowane zarówno względami ekonomicznymi, jak i naciskami organizacji promujących zdrowy tryb życia.

Więcej o:
Komentarze (22)
Nestle opatentuje przełomową czekoladę, która oszuka zmysły. Niemal połowa cukru zniknie
Zaloguj się
  • david321

    Oceniono 2 razy 2

    Niech jeszcze Gazeta opatentuje technologie poprawiania belkotu pisanego przez Pączka i pozostałą zgraję

  • cest.l.a.vie

    Oceniono 12 razy 2

    Najważniejsze jest to, że cena spadnie ... Brawa... Wszyscy szczęśliwi. Kurtyna.
    Czekaj...
    Nie? Wzrośnie?
    Oczywiście, że wzrośnie.
    Za innowacje trza płacić. Wszyscy odchudzający rzucą się na czekoladę i zjedzą ... dwa razy więcej. Nie schudną, zapłacą te 2 razy więcej i jeszcze cenę innowacji. Cena postępu. Wynalazca nie może stracić ;)

  • 3miastoorg

    Oceniono 1 raz 1

    czym zastąpią tą masę cukru, jaki jest niepotrzebny? Czekolada będzie lżejsza?

  • kocurxtr

    Oceniono 1 raz 1

    śmieszni są :)

  • cozabadziew

    0

    No ale jakże to tak? To jaka będzie teraz zawartość cukru w cukrze?

  • panana

    0

    Połowa cukru? Tylko? Nestle ma tak obrzydliwie słodkie czekolady, że to się jeść nie daje :/ Fuuujj

  • azalia02

    0

    Jeszcze 50-40 lat temu w czekoladzie było o wiele MNIEJ cukru, niż obecnie. To jest stała tendencja producentów: wpychanie jak największej ilości cukru do produktów, które zupełnie spokojnie mogłyby się bez tego obejść, co oczywiście sprawia, że zmniejsza się ilość innych, droższych, lecz bardziej wartościowych składników (np. ziarna kakaowego). Dlatego w takiej czekoladzie czuje się głownie smak cukru i syntetycznych aromatów.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX