Zamieszanie z Nutellą. Wszystko przez olej palmowy. Producent: Bez niego byłby to substytut prawdziwego produktu

Producent Nutelli, firma Ferrero rozpoczęła we Włoszech kampanię reklamową, która ma uspokoić konsumentów. Zapewnia, że czekoladowy krem jest bezpieczny dla zdrowia. To reakcja na wycofywanie oleju palmowego z niektórych sklepów we Włoszech.

W maju Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że w przy podgrzewaniu do temp. 200 stopni Celsjusza oleju palmowego, powstają czynniki rakotwórcze. Kilka sklepów w Italii, w tym COOP - największa sieć supermarketów we Włoszech, postanowiła więc "na wszelki wypadek" wycofać olej ze sprzedaży.

Po co nam substytut?

Taki olej wykorzystywany jest m.in. do produkcji Nutelli. W odpowiedzi Ferrero rozpoczęło kampanię reklamową zapewniając, że ich produkty są bezpieczne, a wykorzystywany w Nutelli olej palmowy nie ma działania kancerogennego.

Włoski producent podkreśla także, że nie zrezygnuje ze stosowania oleju palmowego w Nutelli. Dzięki niemu krem uzyskuje gładką konsystencję.

- Produkcja Nutelli bez oleju palowego przyniosłaby jedynie substytut prawdziwego produktu. Byłby to krok wstecz - wyjaśnił Vincenzo Tapella, kierownik działu zakupów Ferrero. Jego zdaniem znacznie obniżyłoby to wartości użytkowe produktu.

Włoska firma wystosowała w piątek oświadczenie, w którym zapewniła jeszcze raz, że "surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności", a "Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP."

Ponadto, jak stwierdzono, "w swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego".

Olej palmowy w setkach produktów

Dlaczego trzeba podgrzewać olej palmowy? Wysokie temperatury stosuje się, by usunąć naturalny czerwony kolor oleju palmowego, i by zneutralizować zapach.

Olej palmowy znajduje się w setkach produktów żywnościowych, badania z 2009 r. pokazały, że występował on w 43 ze 100 najlepiej sprzedających się produktach spożywczych w Wielkiej Brytanii.

 

 

Komentarze (100)
Zamieszanie z Nutellą. Wszystko przez olej palmowy. Producent: Bez niego byłby to substytut prawdziwego produktu
Zaloguj się
  • zraluk7

    Oceniono 29 razy 25

    Olej palnowy to zmowa:
    1. Najbardziej niezdrowy tłuszcz
    2. Wykańcza producentów rzepaku
    3. Powoduje wycinanie lasó deszczowych i ocieplenie klimatu.

  • malepifko

    Oceniono 29 razy 25

    Pozyskiwanie oleju palmowego okupione śmiercią. Tak wyglądają zwierzęta po wypalaniu lasów pod plantacje olejowców.
    www.blogkokoszki.eu/sites/default/files/styles/orginalny_ze_znakiem_wodnym/public/galeria/frontowy/olej_palmowy.jpg

  • brave48

    Oceniono 32 razy 24

    bojkotujcie produkty zawierające olej palmowy, wycina się miliony hektarów lasów tropikalnych na uprawy palmy olejowej!

  • ce51

    Oceniono 11 razy 9

    Szukałam kiedyś jakiegoś wyrobu bez oleju palmowego .Nie znalazłam ! Nawet te najdroższe wyroby go zawierały.Czytajmy etykiety i zmuśmy producentów do zdrowych olejów.

  • spokojswiety

    Oceniono 8 razy 8

    Wszelkie produkty z:
    - olejem palmowym,
    - syropem glukozowo-fruktozowym/syropem cukru inwertowanego/syropem glukozowym itd,,
    - aspartamem i kilkoma innymi rakotwórczymi słodzikami,
    powinny być natychmiast wycofane z rynku bo powodują raka, cukrzycę, zaburzenia metabolizmu i wiele innych przypadłości.

  • the_incognito

    Oceniono 10 razy 8

    Czyli olej palmowy w Nutelli jest rakotwórczy, a olej palmowy w tysiącach innych produktów już nie ?

  • piotrszczec

    Oceniono 10 razy 8

    Dlatego od jakiegoś czasu nie kupuję niczego z olejem palmowy oraz gdy producent pisze "tłuszcz roślinny" nie podając jaki.

  • cezarykaminski

    Oceniono 9 razy 7

    Olej palmowy wykorzystywany przez "cywilizowane kraje zachodnie" jest przyczyną wycinania pierwotnej dżungli w Indonezji i Malezji. Żeby tłusty Niemiec miał swoją nutellę wycina się lasy pod plantacje olejowca gwinejskiego. Skala tego zjawiska jest ogromna i za kilka lat zniknie pierwotna dżungla na Borneo i Sumatrze.

  • facebook-lazysundayperfumes

    Oceniono 8 razy 6

    Ludzie są po prostu durnowate i tyle, a producenci szukają sposobów żeby wszystko wyglądało dobrze, było słodkie, sprzedawało się robiąc obrót i zysk. Tymczasem w znakomitej większości słodyczy ale i innych produktów spożywczych jest częściowo utwardzony tłuszcz palmowy czyli zawierają rakotwórcze izomery trans, tak samo śmieciowe jedzenie smażone na głębokim tłuszczu w fast-foodach. A ludzie kupują bo tłuszcz przenosi smak i produkty takie są tańsze. Po co czytać etykiety? Przecież to przeszkadza w zakupach-biorąc produkty, które chcesz kupić w hipermarkecie i czytając etykiety odłożyłbyś 70% produktów i to zarówno w PL jak i w UK. O szkodliwości produktów typu kremy czekoladowe wiadomo od lat-a Nutella to sztandarowy produkt, bo najbardziej reklamowany :P

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX