Zjadamy 145 milionów kilogramów ciastek rocznie. I to nie jest nasze ostatnie słowo!

Na ciastka wydajemy około 2,6 mld zł rocznie, zjadamy ich blisko 145 mln kg, na przeciętnego Polaka wychodzi 3,8 kg ciastek rocznie. Ich konsumpcja będzie w najbliższych latach rosła w tempie 1,8 proc. W 2020 roku zjemy średnio 4,1 kg na osobę - wynika z raportu PwC.

Sprzedaż produktów markowych to 68 milionów kilogramów, marek własnych  - 64,2 miliona kilogramów.

Autorzy raportu zauważają jednak, że Polacy jedzą zdecydowanie mniej ciastek niż mieszkańcy innych krajów europejskich. W Wielkiej Brytanii poziom ich konsumpcji wyniósł średnio 13,6 kg na osobę, we Włoszech 10,5 kg na osobę. Blado pod tym względem wypadamy także w porównaniu z sąsiadami. Czesi czy Słowacy zjadają rocznie 5,5 kg ciastek na osobę, Węgrzy 4,7 kg.

.. źródło: PwC

.. źródło: PwC

Smak, jakość, cena

Jak wyjaśnia dyrektor w zespole handlu i produktów konsumenckich w PwC Grzegorz Łaptaś, ciasteczka są częścią „rozwiniętej kultury przekąsek”, na rynku pojawia się coraz więcej ich odmian, co odpowiada ewoluującym potrzebom i preferencjom Polaków.

Ciasteczka traktujemy jako przekąski, którymi można się podzielić z rodziną, znajomymi lub gośćmi. Dla większości z nas głównym miejscem ich spożywania jest dom.

Przy wyborze ciastek najczęściej kierujemy się smakiem, który jest ważny dla 41 proc. Polaków, jakością (22 proc.), a także ceną (17 proc.). W Polsce kobiety częściej wybierają ciastka niż mężczyźni, płeć piękna to 60 proc. krajowych konsumentów tych produktów.

Jarosław Zawadzki, Prezes Zarządu DrGerard zauważa, że Polacy oczekują ciastek zarówno zdrowych, jak i smacznych, pod tym względem polski rynek jest zrównoważony. Wraz z rosnącą grupą inteligentnych konsumentów, coraz bardziej doceniane są produkty nie tylko smaczne, ale i wysokiej jakości.

Więcej o:
Komentarze (8)
Zjadamy 145 milionów kilogramów ciastek rocznie. I to nie jest nasze ostatnie słowo!
Zaloguj się
  • burkaklucha

    Oceniono 10 razy 4

    Mam nadzieję, że nie będziemy gonić innych ze spożyciem ciastek. To przecież szkodliwy i zbędny bagaż dla organizmu.

  • beaviso

    Oceniono 4 razy 4

    "Jarosław Zawadzki, Prezes Zarządu DrGerard zauważa, że Polacy oczekują ciastek zarówno zdrowych, jak i smacznych,"
    DrGerard, miałem kilka razy do czynienia, zwykle na jakiś spotkaniach firmowych - za każdym razem były to obrzydliwie przesłodzone, sztuczne twory przemysłowe udające wyroby cukiernicze.
    Polacy oczekują ciastek zdrowych? A jakie ciastka są zdrowe? Żadne! Mogą być co najwyżej naturalne lub przesycone niezdrowymi składnikami. Polacy oczekują wyrobów tanich! Dlatego tych niezdowych jest znacznie więcej na rynku. Ciastka jednej ze znanych firm "alpejskich" - jedne za 4 zł, drugie - na oko podobne - za 8 zł. Jaka różnica? W tych drugich jest cukier i tłuszcz mleczny. A w pierwszych substytuty - syrop glukozowo-fruktozowy i tłuszcz palmowy oraz utwardzone oleje roślinne. Parę dni temu czytałem, że te same ciastka "maślane" mają w Niemczech ponad dwukrotnie większą zawartość masła w składzie! No ale "Polacy oczekują produktu łączącego wysokie walory smakowe z wyważoną ceną, już widzę ten cytat z ust korpodupka.
    Niestety, w tej sytuacji także małe cukiernie zaczynają ładować syf do swoich wyrobów. Ostatnio się nabrałem. Fakt, ciastko było pyszne. Ale znalazłem w sieci jego skład - przytaczam w całości:
    Mąka pszenna (48%), śmietana 33% (12%) mleko odtłuszczone, śmietanka (mleko), stabilizator (miąższ kokosowo palmowy, celulaza, karagen). aromat. barwnik karoteny krem w proszku do wypełnień (10%) cukier skrobia modyfikowana, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (mleko). odtłuszczono mleko w proszku, całkowicie utwardzony olej palmowy syrop glukozowy, substancja zagęszczająca (E 407), emulgatory (E 472a. E 412b), białka mleka, aromat barwniki proporcjach. roślinne palmowy rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy w zmiennych woda, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy) barwnik (annaton jajka 4%), cukier puder, stabilizator neutralny do śmietany (2%) cukier glukoza, syrop glukozowy skrobia modyfikowana, żelatyna, serwatka w proszku (mleko), aromat, drożdże, sól, polepszacz( cukier, glukoza, syrop glukozowy skrobia modyfikowana, żelatyna, serwatka w proszku (mleko, aromaty))
    I co robić?

  • stenrw

    Oceniono 2 razy 0

    4 kilo na łba? Jem znacznie więcej.

  • supermarjan

    0

    no oczywiscie ze to nie jest wasze /nasze/ ostatnie slowo.
    to nalezy do raka. no chyba ze wierzacy - wtedy do xiedza.
    przypomne tak sobie przy okazji ze za odkrycie ze rak zywi sie TYLKO cukrem przyznano kiedys nobla.

  • elenem

    Oceniono 2 razy 0

    Sama jestem ciasteczkowym potworkiem :)) wiec rozumiem tą miłość ludzi do ciast. I to nieprawda ze niezdrowe, bo wcale nie tyje. Zalezy jakie ciasta, w jakiej ilości dziennie i jak często. Umiar we wszystkim dobry.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX