-
"Jarosław Zawadzki, Prezes Zarządu DrGerard zauważa, że Polacy oczekują ciastek zarówno zdrowych, jak i smacznych,"
DrGerard, miałem kilka razy do czynienia, zwykle na jakiś spotkaniach firmowych - za każdym razem były to obrzydliwie przesłodzone, sztuczne twory przemysłowe udające wyroby cukiernicze.
Polacy oczekują ciastek zdrowych? A jakie ciastka są zdrowe? Żadne! Mogą być co najwyżej naturalne lub przesycone niezdrowymi składnikami. Polacy oczekują wyrobów tanich! Dlatego tych niezdowych jest znacznie więcej na rynku. Ciastka jednej ze znanych firm "alpejskich" - jedne za 4 zł, drugie - na oko podobne - za 8 zł. Jaka różnica? W tych drugich jest cukier i tłuszcz mleczny. A w pierwszych substytuty - syrop glukozowo-fruktozowy i tłuszcz palmowy oraz utwardzone oleje roślinne. Parę dni temu czytałem, że te same ciastka "maślane" mają w Niemczech ponad dwukrotnie większą zawartość masła w składzie! No ale "Polacy oczekują produktu łączącego wysokie walory smakowe z wyważoną ceną, już widzę ten cytat z ust korpodupka.
Niestety, w tej sytuacji także małe cukiernie zaczynają ładować syf do swoich wyrobów. Ostatnio się nabrałem. Fakt, ciastko było pyszne. Ale znalazłem w sieci jego skład - przytaczam w całości:
Mąka pszenna (48%), śmietana 33% (12%) mleko odtłuszczone, śmietanka (mleko), stabilizator (miąższ kokosowo palmowy, celulaza, karagen). aromat. barwnik karoteny krem w proszku do wypełnień (10%) cukier skrobia modyfikowana, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (mleko). odtłuszczono mleko w proszku, całkowicie utwardzony olej palmowy syrop glukozowy, substancja zagęszczająca (E 407), emulgatory (E 472a. E 412b), białka mleka, aromat barwniki proporcjach. roślinne palmowy rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy w zmiennych woda, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy) barwnik (annaton jajka 4%), cukier puder, stabilizator neutralny do śmietany (2%) cukier glukoza, syrop glukozowy skrobia modyfikowana, żelatyna, serwatka w proszku (mleko), aromat, drożdże, sól, polepszacz( cukier, glukoza, syrop glukozowy skrobia modyfikowana, żelatyna, serwatka w proszku (mleko, aromaty))
I co robić? -
-
-
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
burkaklucha
Oceniono 10 razy 4
Mam nadzieję, że nie będziemy gonić innych ze spożyciem ciastek. To przecież szkodliwy i zbędny bagaż dla organizmu.