Wielkanoc będzie droższa w tym roku. Ceny wzrosły nawet o 20 proc.

Za większość produktów spożywczych, które tradycyjnie kupujemy na święta, zapłacimy więcej niż rok temu. To przeważnie wzrosty na poziomie kilku procent, ale są takie produkty, które podrożały aż o jedną piątą.

Tegoroczny koszyk wielkanocny będzie o około 5 procent droższy niż w 2016 roku – tak wynika z zestawienia przygotowanego przez Credit Agricole. Podrożała większość produktów spożywczych, które znajdują się takim koszyczku. O około 2 proc. więcej niż rok temu zapłacimy m.in. za chleb, babkę wielkanocną i jaja. O około 3 proc. zdrożał ser, o 6 proc. pieprz.

Znacznie mocniej wzrosły ceny mięsa i wędlin – o około 9 proc., a najmocniej baranka wielkanocnego zrobionego z masła lub cukru – tutaj musimy liczyć się nawet ze wzrostem przekraczającym 20 proc. Po drugiej stronie mamy sól, której ceny nie zmieniły się znacząco w porównaniu z ubiegłym rokiem oraz chrzan, który jako jedyny w tym zestawieniu potaniał - o około 2 proc.

Skąd te wzrosty cen?

Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole oparł swoje szacunki na zmianach cen podstawowych towarów rolnych. Masło i cukier drożały wyjątkowo mocno.

W przypadku cukru, przez dwa ostatnie sezony (dla tego towaru to okres od października do września), produkcja była niższa niż światowe spożycie, trzeba było wykorzystywać zapasy. Zbyt mała produkcja w porównaniu do potrzeb powodowała wzrost cen. - Zgodnie z danymi FAO, światowe ceny cukru pomiędzy sierpniem 2015 r.  a marcem tego roku zwiększyły się o 57,2 proc. W lutym ten wzrost wynosił jeszcze 76,5 proc., tylko że ceny w marcu silnie spadły - mówi Jakub Olipra.

Podobnie jest w przypadku masła. Ekonomista Credit Agricole tłumaczy, że przez długi czas ceny mleka i produktów mlecznych były niskie, więc ograniczano produkcję. A potem, kiedy doszło do ożywienia popytu, okazało się, że produkcja jest za niska. - Od drugiego kwartału 2016 roku światowy rynek mleka znajduje się więc w cyklu wzrostowym. Masło drożeje akurat najmocniej ze wszystkich produktów mlecznych.

Wyraźnie więcej niż w kwietniu ubiegłego roku płacimy za mięso i wędliny. A dokładnie za wieprzowinę, bo na naszych stołach królują głównie przetwory z takiego właśnie mięsa. - Spadła podaż, bo długo opłacalność produkcji była niska i producenci ograniczali pogłowie, szczególnie w UE, która jest głównym eksporterem wieprzowiny. Kiedy doszło do ożywienia popytu w Chinach, przy niskiej podaży ceny wzrosły – wyjaśnia Jakub Olipra.

Ceny koszyka wielkanocnegoCeny koszyka wielkanocnego fot. Marta Kondrusik

Będzie taniej?

- Uważamy, że wzrost cen żywności w najbliższych dwóch miesiącach, w okolicach maja, osiągnie szczyt, potem ceny nadal będą rosnąć, ale już wolniej – mówi ekonomista. I tłumaczy, że w pierwszej połowie ubiegłego roku ceny żywności były niskie na tle historycznym, więc teraz, przy porównywaniu cen rok do roku, mamy dużą dynamikę. W drugiej połowie roku ten efekt bazy będzie wygasać.

Według niego, tanieć będzie mleko, ale dopiero w trzecim kwartale tego roku. W przypadku cukru spadek cen widać już teraz – produkcja zaczęła rosnąć (do czego zachęciły dotychczasowe wzrosty cen), dodatkowo jesienią w UE dojdzie do uwolnienia rynku cukru, czyli zniesienia kwot produkcji. Tańsze będą też warzywa, które na początku roku mocno drożały z powodu niszczącej uprawy złej pogody na południu Europy. Za to wieprzowina w najbliższym czasie nadal będzie drożeć, także ceny zbóż, a zatem też i pieczywa, mogą zacząć szybciej rosnąć.

+++

Zobacz też, jakie wyzwania czekają budujących własny biznes w Polsce, w różnych branżach:

Więcej o:
Komentarze (93)
Wielkanoc będzie droższa w tym roku. Ceny wzrosły nawet o 20 proc.
Zaloguj się
  • jerzysm42

    Oceniono 37 razy 19

    Gratuluję emerytom, którzy głosowali na dobrą zmianę.
    Płacą więcej, ale w zamian dostali po kilka złotych więcej emerytury, a jeśli któryś z nich ukończy 75 lat, to dostanie jednego pampersa gratis.

  • Stefan Kandulski

    Oceniono 13 razy 7

    Są jeszcze podwyżki cen "ukryte". Tabliczka czekolady Goplana ważyła 100g, Ostatnio spojrzałem na gramaturę okazało się że jest 90g. Podobnie z opakowaniami niektórych herbat.

  • Jadwiga Mączka

    Oceniono 13 razy 5

    A u mnie chleb i ser żółty,który stale kupuję podrożał ponad 10 % i nikt mi nie może wytłumaczyć dlaczego - wszyscy tylko mówią , że to "dobra zmiana" .

  • dna_low

    Oceniono 5 razy 3

    Sól bez zmian a chrzan potaniał. Na stół świąteczny więc solony chrzan - będzie wyżerka. Dobra zmiana.

  • notremak

    Oceniono 9 razy 3

    Dobra zmiana!
    500 plus za chwilę zmieni się w 500 minus.
    Niestety, za bezpłatny obiad także się płaci, czego pissdzielstwo nie wie (ale się dowie).

  • domarko1

    Oceniono 4 razy 2

    Beneficjenci 500+ są jeszcze na plusie. Gorzej dla tych co się nie załapali.

  • berry16

    Oceniono 10 razy 2

    No koowa załamka, baranek podrożał 20%. Jak żyć? Baran to pisał ten artykuł !!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX