Gazeta.pl Next >  Biznes >  Niewiele rzeczy w Polsce rośnie tak szybko, jak spożycie szpinaku. Na warzywa wydajemy ponad 6 mld zł rocznie

Niewiele rzeczy w Polsce rośnie tak szybko, jak spożycie szpinaku. Na warzywa wydajemy ponad 6 mld zł rocznie

A A A
Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem

Od lipca 2016 do czerwca 2017 zjedliśmy o 1,8 procent mniej świeżych warzyw niż rok wcześniej. To wyniki badań opublikowanych przez GfK Polonia. Jedno warzywo się jednak pozytywnie wyróżnia.

Recesja na rynku warzyw

Mniejsze zakupy warzyw mogą zaskakiwać, bo przecież w ciągu ostatniego roku sprzedaż prawie wszystkiego poszła w górę (co czasami lubi się tłumaczyć wpływem programu 500 plus). Okazuje się jednak, że na warzywa wydaliśmy mniej. Kosztowały nas one 6,1 miliarda złotych. Czyli średnio każdego tygodnia kupowaliśmy warzywa za 117 milionów złotych. To dokładnie o 3,5 procent mniej niż rok wcześniej. O tyle zmniejszył się rynek warzyw wartościowo. A licząc wagowo zmalał o 1,8 procent do 1,98 miliona ton. 

Na tle ogólnego spadku wyróżnia się jednak szpinak. Wydatki na ten przysmak (dla niektórych) zwiększyliśmy aż o 34 procent. Wydatki na pietruszkę wzrosły o 12 procent, na marchewki o 11 procent, a na buraki o 10 procent. 

Lista przebojów warzywnych

Ale nie te warzywa są naszymi ulubionymi. Liderów na rynku jest dwóch. Jeden większy – to ziemniak i drugi nieco mniejszy – pomidor. GfK Polonia wyliczyła, że przeciętna polska rodzina w ciągu roku zjadła 59 kilogramów ziemniaków – zapewne na obiad. A do tego 22 kilogramy pomidorów (czyżby kolacja?) Te 59 kg ziemniaczków to nieco ponad 160 gramów dziennie. 

Łącznie przeciętna polska rodzina zjadła w ciągu roku 146 kilo warzyw, czyli ziemniaki w tej puli zajmują 40 procent, a pomidory 15 procent. Czyli te dwa artykuły spożywcze to ponad połowa naszego spożycia warzyw. 

Za ziemniakami i pomidorami na polskiej liście przebojów warzywnych: marchew – 12 kg rocznie, cebula – 11 kg, kapusta – 10 kg i ogórki gruntowe – 7 kg. 

Co ciekawe, warzywa rzadko kupujemy w warzywniakach. Tam zostawiamy tylko 7 procent całej kwoty wydawanej na ziemniaki, pomidory itp. Za to aż jedną trzecią kasy za warzywa przekazujemy sklepom dyskontowym. 

GfK Polonia opracowała swój raport na podstawie danych z 8 tysięcy gospodarstw domowych. Proszę pamiętać, że warzywa są zdrowe i niespecjalnie drogie. Polecamy, zwłaszcza kanapki z pomidorkiem.

Polecamy
Komentarze (30)
Niewiele rzeczy w Polsce rośnie tak szybko, jak spożycie szpinaku. Na warzywa wydajemy ponad 6 mld zł rocznie
Zaloguj się
  • Oceniono 6 razy 2

    Ja bym kupował warzywa ale nie mam gdzie, to co jest w markietach to produkty warzywno podobne, robi sie to samo co z pieczywem trzeba by samemu zrobić aby nazwac chleb chlebem!

  • Oceniono 1 raz 1

    Polecamy, zwłaszcza kanapki z pomidorkiem.

    -ja polecam kanapkę z pomidorem;bułka z masłem,gruby plaster pomidora(1 cm!),czosnek pokrojony cieniutkimi płatkami prawie przezroczystymi,posypać obficie pieprzem ,posolić można posypać świeżym koperkiem,pycha niewyobrażalna bez wstrętnego mięsa czy kiełbasy.
    Chyba że idziemy na randkę,to nie polecam:)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane