Cała Europa w strachu przed skażonymi jajami. Polscy producenci ruszyli na ratunek

Jaja kurze

Jaja kurze (ŁUKASZ KRAJEWSKI)

Skandal ze skażonymi jajami w zachodniej Europie cieszy producentów z Polski. Dla nich to okazja do interesu. Zainteresowanie polskimi jajami martwić może za to polskich konsumentów. Ceny rosną nawet o 25 proc.

Na początku sierpnia media poinformowały, że produkowane w Belgii i Holandii jajka mogą zawierać niebezpieczne dla zdrowia stężenie szkodliwej substancji – fipronilu. Nie wolno stosować go na zwierzętach hodowlanych, ponieważ jest toksyczny dla ludzi.

Informacja ta wywołała panikę. Oburzenie potęguje fakt, że Belgowie o skażeniu wiedzieli już w czerwcu, ale Komisję Europejską powiadomili dopiero po miesiącu. 

W Holandii i Belgii zamknięto kilkaset ferm, sieć Aldi w ramach „środków ostrożności” zdjęła z półek wszystkie importowane jaja z Niemiec i Szwajcarii. Supermarkety w Niemczech, Holandii, Belgii, Szwecji czy Szwajcarii wycofały ze sprzedaży miliony opakowań. Strat jeszcze nie podliczono, ale będą liczone w dziesiątkach milionów euro.

Dobre, bo polskie

Ministerstwo Rolnictwa i Sanepid uspakajają Polaków twierdząc, że do nas zatrute jaja nie dotarły. To oczywiście cieszy, jednak nie możemy być do końca zadowoleni.

Krajowi producenci zwęszyli bowiem interes bardzo szybko i sprzedają znacznie więcej jaj za granicą, a to powoduje wzrost cen na krajowym rynku, nawet o 25 proc.

Dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz Mariusz Szymaślik przyznaje, że cena najbardziej popularnych jaj klasy M to około 25-26 groszy, wcześniej było 18-19 gr. Jego zdaniem, takie ceny mogą utrzymać się jeszcze 2-3 miesiące.

Szymaślik dodaje, że dla producentów sprzedających jaja na tiry wzrost o 6 grosze na sztuce to ponad 60 tys. zł zysku na jednej ciężarówce.

Zobacz także
  • Platige Image z nieoczekiwaną stratą. "Wiedźmin" i "Wonder Woman" nie uchroniły przed problemami
  • Bill de Blasio Nowy Jork chce opodatkować najbogatszych mieszkańców. "Prosimy o drobną składkę"
Komentarze (36)
Polscy producenci skorzystają na sierpniowym skandalu ze skażonymi jajami
Zaloguj się
  • olewca

    Oceniono 13 razy 9

    Jak znam zycie, to te skazone jaja kupi polski cwaniak i przerobi na susz ktory bedzie sprzedany z zyskiem.
    Polak potrafi!

  • seroo1

    Oceniono 10 razy 6

    Dlaczego używacie takich komunistycznych haseł w tytułach?
    "Polscy producenci ruszyli na ratunek"
    Jaki, qrna, ratunek? Za darmo to robią?
    Dodatkowy, niespodziewany o potężny zastrzyk gotówki a nie ratunek!!!!
    I nie piszę tego złośliwie w stosunku do polskich jajcarzy tylko chciałbym oczekiwać od portalu, stworzonego na bazie wspaniałego onego czasu dziennika, czegoś więcej, niż fejsbukowego piszczenia podnieconych a głupiutkich nastolatek...

  • Katarzyna Kapusta

    Oceniono 3 razy 3

    Nie tylko jaja sa/ byly skazone ale tez kwoki czyli wszedzie tam gdzie kupiono kurki (cala EU?) jest problem. A o skazeniu w NL wiedzieli juz w listopadzie tylko nic nie mowili.

  • corvelinho

    Oceniono 2 razy 2

    Na ratunek to co najwyżej ruszyły dzielne polskie kury nioski ponieważ ja osobiście nie widziałem nigdy hodowcy znoszącego i wysiadującego jaja..

  • dyzio-badyzio

    Oceniono 12 razy 2

    Co na to Komisja Europejska ? Czy będą kary za ukrywanie tego faktu przez kilka miesięcy ?
    Jak znam zycie jajeczka i mięsko już PL. Będzie promocja w marketach.

  • sztucznypolak

    Oceniono 2 razy 2

    Wlasciciele firmy odpowiedzialnej za to (dystrybucja srodka do mycia?) zostali aresztowani. Grozi im kilkanascie lat wiezienia.

  • tom-pek

    Oceniono 2 razy 2

    Przed chwilą podali że skażony jajka są też w Polsce więc nie podawajcie niesprawdzonych informacje

  • babette666

    Oceniono 3 razy 1

    Nawet w GW wypisują bzdury. Aby ulec zatruciu trzeba w bardzo krotkim czasie,np.w ciągu tygodnia zjeść srednio 15 jajek dziennie, po dwoch tygodniach produkt uwalnia się z organizmu. Druga rzecz, z analiz wychodzi ze kilka ferm które juz wyeliminowaly nawet kury, zrobily to niepotrzebnie, bo kura w 14 dni eliminuje z organizmu produkt. Więc zagrozenia zadnego nie ma, nikt nie je 15 jajek/dziennie. więc poinformujcie się u żródła a jak nie znacie języków to nie piszcie.

  • homo-homini-lupus

    Oceniono 1 raz 1

    Cała Europa w strachu przed skażonymi jajami... zamiast przed Jarosławem K.?
    Poważnie???

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane

Najnowsze informacje