Unia Europejska zmienia regulacje dotyczące rynku cukru. To wpłynie na ceny

Od października rynek cukru w UE będzie znacznie mniej regulowany. To bardzo duża zmiana, a Polska jest trzecim największym producentem cukru w Europie. Liberalizacja nie pozostanie bez wpływu na ceny tego towaru.

Do tej pory rynek cukru był w Unii mocno regulowany. Obowiązywały między innymi  kwoty cukrowe ograniczające produkcję, wyliczane dla poszczególnych krajów, minimalna cena skupu buraków cukrowych czy system zarządzania nadwyżkami. Teraz to się zmieni – kwoty cukrowe i inne regulacje zostaną zniesione. To wyraźna zmiana, która wpłynie na producentów buraków, samego cukru, a także na konsumentów – poprzez ceny tego towaru i wielu innych produktów, do wytwarzania których cukier się wykorzystuje.

Polska potentatem, skorzysta na zmianach

Polska to trzeci największy, po Francji i Niemczech, producent buraków cukrowych w Europie. W sezonie 2016/2017 wyprodukowano w naszym kraju ponad 2 mln ton cukru – 13,3 proc. europejskiej produkcji. Paweł Wyrzykowski, ekonomista BGŻ BNP Paribas, zauważa, że producenci w całej Europie już od pewnego czasu, wiedząc o nadchodzących zmianach, zwiększali powierzchnię upraw buraków. Podobnie stało się w naszym kraju.

Polska na tych zmianach akurat skorzysta. Tak sądzi także ekonomista innego banku, Credit Agricole. Według Jakuba Olipry jesteśmy tutaj bardzo konkurencyjni, dzięki względnie niskim kosztom pracy, odpowiednim warunkom do uprawy oraz długiej tradycji. Możliwe więc, że produkcja cukru w Polsce wzrośnie, podobnie jak jego eksport. Głównym wyzwaniem będzie zwiększenie wydajności tej produkcji, która teraz mocno odstaje od tej w innych krajach unijnych.

Co z ceną cukru?

Dla konsumentów jednak ważniejsza jest kwestia cen cukru. Te będą teraz w znacznie większym stopniu zależeć od rynków międzynarodowych, co oznacza, że będą też bardziej podatne na wahania.

W sierpniu kilogram cukru kosztował w Polsce średnio 3,07 zł, o 1,9 proc. mniej niż w lipcu i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu ubiegłego roku – piszą analitycy BGŻ BNP Paribas, przywołując dane Głównego Urzędu Statystycznego. Na razie wszystko wskazuje na to, że dzięki rosnącej produkcji, będą one w najbliższym czasie dalej spadać. Tak uważa także Jakub Olipra z Credit Agricole.

„Uwzględniając oczekiwane przez nas tendencje na globalnym rynku cukru prognozujemy, że cena cukru w Polsce na koniec 2017 r. wyniesie 1780 zł/t, a na koniec 2018 r. obniży się do 1540 zł/t” – pisze ekonomista.

+++

Więcej o:
Komentarze (32)
Unia Europejska zmienia regulacje dotyczące rynku cukru. To wpłynie na ceny
Zaloguj się
  • Artur Szymczyk

    Oceniono 13 razy 5

    Po pierwsze w Polsce cena za tonę buraków jest śmiesznie niska-oczywiście cena dla producenta który jest obciążany wszelkimi możliwymi kosztami przez cukrownie-NIEMIECKIE oczywiście. Po drugie Polski rolnik otrzymuje nie całą 1/3 wysokości dopłat do hektara mimo tego sztucznie zawyżono ceny nawozów,oprysków,nasion,maszyn i sprzętu rolniczego nie tylko wyrównując go do poziomu europy zachodniej ale nawet wychodząc wyżej. Po trzecie cena skupu mleka nie ma najmniejszego wpływu na cenę masła-analogicznie jest z cukrem. Ktoś pamięta jakieś 3-4 lata temu kiedy puszczono w eter informację że cukru zabraknie i w sklepach ceny poszły do 6 zł za kg? Kto na tym zarobił i dlaczego? Skoro buraków(surowca) nie brakowało a producent dostawał za niego tyle co zawsze? Podobnie jest teraz z masłem. Skąd nagle brakuje masła? Kto na tym zarobi i dlaczego? Krowy nagle przestały dawać mleko? Nie. Mleko u producenta kosztuje 3 zł za 1 litr? NIE (maksymalnie około 1,40 z haczykiem) To jest "Wolny zmanipulowany rynek w niemieckiej IV RZESZY zwanej unią ." Nie dajcie się ogłupić.

  • grenlandzki-opos

    Oceniono 10 razy 2

    Najpierw limity żeby wykończyć konkurencję, a teraz "wolny rynek".

  • yerry46

    Oceniono 3 razy 1

    Chciałbym usłyszeć zdanie.. Gabriela Janowskiego na ten temat. ;)
    Cukier krzepi !

  • dert4

    Oceniono 13 razy 1

    dawniej cukier był po 1 zł i było kupę cukrowni i kupę rolników sadzących buraki.
    Po wejściu do eurokołchozu jest po 3 zł i nazywa się Zucker Diamant.

  • m.godwin

    Oceniono 5 razy 1

    Buraków ci u nas dostatek.

  • strachus.mortus

    Oceniono 4 razy 0

    Czy w ramach tej "deregulacji" obniżona będzie stawka celna na cukier z trzciny cukrowej? Jeśli nie, to ta "deregulacja" niewiele zmieni dla konsumentów.

  • Marek Tropiciel

    Oceniono 5 razy -1

    UE nie będzie regulowała rynku cukru,wspaniale-uważam ze te miernoty nie powinny nic regulować, bo skończy się jak z mlekiem ,którego brakuje na rynku a masło osiąga ceny spekulacyjne,ostatnio słyszałem że Chińczycy zwiększyli spożycie wieprzowiny a co za tym idzie podniosą ceny i wpadniemy w świński dołek.

  • nasza_droga_sic_gw

    Oceniono 9 razy -1

    Cukrownie w Polsce nie są już własnością Polski, więc Niemiec/Francuz może interes maksymalizować.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX