Lubisz wędzonego łososia? Jego cena osiągnęła właśnie poziom szaleństwa. Wiemy dlaczego

Ceny łososia norweskiego osiągnęły rekordowe poziomy

Ceny łososia norweskiego osiągnęły rekordowe poziomy (fot. Unsplash/Colin Czerwinski)

Ceny norweskiego łososia wzrosły do rekordowego poziomu, w efekcie niedostatecznej podaży oraz rosnącego globalnego popytu.

Rosnąca liczba konsumentów, preferujących zróżnicowaną dietę oraz wzrost spożycia łososia w krajach rozwijających się, takich jak Brazylia i Chiny powoduje, że na rynku zaczyna brakować tej ryby. Gorjan Nikolik, analityk Rabobank International, rosnące zapotrzebowanie na łososia określa jako „szalenie dobre”.

Popyt rośnie w warunkach słabszej podaży. Dłużej niż oczekiwano trwa odbudowanie produkcji po katastrofalnym dla branży 2016 r., gdy zasoby łososia zniszczyły szkodliwe pasożyty w hodowlach w Norwegii oraz zabójcze algi w hodowlach w Chile, które jest drugim światowym dostawcą łososia.

Nikolik zwraca uwagę, że w tym roku łososie są też mniejsze z powodu utrzymujących się niskich temperatur w norweskich wodach. Z kolei w Chile połowy rozpoczęły się wcześniej ze względu na zagrożenie algami.

Czytaj też: Elektryczne samochody to za mało. Norwegia chce elektryczne samoloty

Rekordowe ceny

Zdaniem Gorjana Nikolika w całej branży oczekiwano zdecydowanego zwiększenia podaży, jednak tak się nie stało, dlatego łosoś drożeje.

Cena eksportowa świeżego łososia norweskiego hodowlanego wzrosła do 76,09 koron norweskich (9,41 dol.) za kilogram w zeszłym tygodniu z 75,40 koron w poprzednim tygodniu. To najwyższy poziom w historii.

Eksport spadł w ubiegłym tygodniu do 14 951 ton z 14 991 ton tydzień wcześniej.

Norwegia jest największym na świecie producentem łososia hodowlanego. Wiodący producenci norwescy to Marine Harvest, Salmar, Leroy Seafood, Grieg Seafood, Austevoll Seafood i Norway Royal Salmon.

Będzie lepiej

Na koniec garść optymistycznych wieści. Gorjan Nikolik jest zdania, że dostawy łososia wzrosną, a jego ceny powinny spaść w czasie letniego sezonu grillowego w Europie i Ameryce Północnej, kiedy konsumenci kupują więcej mięsa i ograniczają spożycie ryb.

Dominika Nowak: Czasem tylko dzięki szalonej odwadze, można zacząć działać [NEXT TIME]

Czytasz książki i masz bystry umysł? Inaczej nie podchodź do tego quizu
1/16Siekiera, lichwa, morderstwo
Zobacz także
  • Projekt E-Fan X Elektryczne samochody to za mało. Norwegia chce mieć elektryczne samoloty
  • Norwegia, połów dorsza Polacy uciekają z Norwegii
Komentarze (103)
Ceny norweskiego łososia osiągnęły szalony poziom
Zaloguj się
  • patatajmiauhau

    Oceniono 30 razy 16

    Jakby ludzie wiedzieli coś na temat hodowli „norweskiego” łososia u wybrzeży Chile (był kiedyś o tym film w Planete TV i może jest gdzieś w sieci) to poza kilkoma desperatami obchodziliby rybne stoiska szerokim łukiem. Owszem, są łososie z prawdziwych norweskich ekologicznych hodowli, ale ich cena powoduje iż w polskich sklepach nie można ich uświadczyć. Smacznego :)

  • jan.ma

    Oceniono 15 razy 13

    B. dobrzy dietetycy mówia wprost - łososia norweskiego jeść najwyżej raz w tygodniu, o ile w ogóle, nawet jesli masz po uszy forsy. Skażenie ich mięsa tym czym je karmią jest dla nas po prostu niezdrowe.Polecam peerelowskie danie: piwo-seta-galareta

  • Prasco

    Oceniono 17 razy 13

    spoko - wywalą bo się skończy termin przydatności do spożycia i tyle będzie z windowania cen.Tak samo jak było z masłem. Windowali ceny aż się przeterminowało i stało się problematycznym odpadem

  • puzonik48

    Oceniono 19 razy 11

    Oglądałam film dokumentalny o hodowli łososi i od tego czasu nawet nie patrzę na to świństwo :(

  • Bertrand Ginski

    Oceniono 14 razy 10

    Powinni zabronić sprzedaży łososia hodowlanego! Przecież to jest trucizna!

  • tomasz78abc

    Oceniono 12 razy 8

    Trzeba byc szalonym aby wrzucac do brzucha hodowlanego lososia.
    Organiczny albo dziki (choc ten juz jest przesadnie drogi).
    I ogolnie mniej jedzenia ale lepszej jakosci!

  • podobny_do_nikogo

    Oceniono 9 razy 7

    Nie muszę żreć wszystkiego co żrą znawcy trendów.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje