Ziemniaki młode, wczesne czy dojrzałe? Ministerstwo Rolnictwa robi porządek z mylącymi nazwami

Uwielbiamy jeść młode ziemniaki, ale zdarza się, że w sklepach jesteśmy myleni nazwami i kupujemy nie to, co chcieliśmy. Teraz ma się to zmienić.

Do konsultacji społecznych trafił projekt zmiany rozporządzenia ministra rolnictwa określającego szczegółowe wymogi jakościowe dla ziemniaków. To być może błaha sprawa, ale warto pamiętać, że żyjemy w kraju, w którym spożycie ziemniaków sięga blisko 100 kg na osobę (choć spada), i który jest też jednym z największych producentów ziemniaków w Europie (po Niemczech, Francji i Holandii).

Zmiana, którą proponuje resort rolnictwa, to uregulowanie prawne tego, czym są młode ziemniaki. Na razie stosowne rozporządzenie mówi wyłącznie o ziemniakach wczesnych – że są to „ziemniaki zebrane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, o skórce łuszczącej się”. Teraz do dokumentu zostanie dodane także pojęcie „ziemniaków młodych” jako synonim „ziemniaków wczesnych”.

Sama definicja również zostanie uszczegółowiona - ziemniaki młode (wczesne) to teraz będą „ziemniaki zebrane na początku zbioru ziemniaków w kraju pochodzenia przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, o skórce łuszczącej się, przeznaczone do sprzedaży bezpośrednio po ich zebraniu”.  

Dlaczego Ministerstwo Rolnictwa to zmienia?

Resort rolnictwa zwraca uwagę, że obecnie bardzo często jako ziemniaki młode są opisywane ziemniaki dojrzałe, a używanie takiej nazwy jest błędne.

Konsumenci wprowadzani są w błąd, uznając te za ziemniaki o wyjątkowych walorach smakowych. Powoduje to zmniejszenie zapotrzebowania na młode ziemniaki, a tym samym pogorszenie warunków gospodarowania ich producentów

- tłumaczy Ministerstwo Rolnictwa.

Resort rolnictwa przypomina, że młode ziemniaki w potocznym rozumieniu oznacza ziemniaki delikatne, wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne i nienadające się do długotrwałego transportu. Tymczasem ziemniaki określane jako "młode" trafiają do polskich sklepów w zasadzie już w zimie, z różnych stron świata. Ministerstwo zauważa, że sezon zbioru ziemniaków rozpoczyna się na wielu szerokości geograficznych wcześniej niż w Polsce - np. od grudnia do lutego np. w Egipcie, Algierii czy na Cyprze, a od marca do kwietnia np. w Hiszpanii, Włoszech czy Grecji.

W opinii ministerstwa, zmiana w rozporządzeniu wykluczy z nazewnictwa „młode ziemniaki” dojrzałe ziemniaki sprowadzane na polski rynek z innych krajów. - Nazwa „młode ziemniaki” powinna być stosowana jedynie do cenionych przez polskich konsumentów ziemniaków z polskich upraw - podkreśla resort.

***

Jakub B. Bączek: Gdy sportowiec zaczyna wygrywać, to później robi to regularnie [NEXT TIME]

Więcej o:
Komentarze (80)
Młode ziemniaki, wczesne ziemniaki. Ministerstwo Rolnictwa robi porządek z mylącymi nazwami
Zaloguj się
  • zerozer52

    Oceniono 12 razy -6

    Kiedy zaczną pisać co można zrobić z tych kartoflów? Każdy cham ze wsi powie zawsze, że wszystko.

  • marcinmarcin12

    Oceniono 18 razy -6

    Czy jest ktos kto nie odroznia mlodych od wczesnych po wygladzie?

  • Ryszard Sokołowski

    Oceniono 7 razy -5

    Kupiłem ziemniaki orlik /młode/ które nie da się jeść sama woda. Po dwóch 30% zgniła.Podobnie
    ziemniaki wczesne z Egiptu -sama woda. A z cytrynami to będzie wielka afera. Takie cytryny,które są w naszych sklepach po około 10 zł. w krajach arabskich nikt
    kupuje

  • usera

    Oceniono 16 razy -4

    Nie o nazwy chodzi, ale o podszywający się pod młode polskie ziemniaki zagraniczny przechodzony produkt. Dobrze, że czasy karmienia Polaków solą drogową się skończyły!

  • Emi Grant

    Oceniono 5 razy -3

    Po jaką cholerę sprowadzać jakieś goowno od kozojebców, a potem martwić się co ze swoimi plonami zrobić, to dopiero gospodarka, Żyd wie jak Polaka udupić.

  • kocurimysza

    Oceniono 11 razy -3

    TEREFERE KUKU STRELA KACZKA Z LUKU , Zawsze BYLI SA I BEDA OSZUSCI i ZAWSZE BEDA NAIWNI .

  • pater66

    Oceniono 2 razy -2

    Kiedyś kupiłem młode ziemniaki z Izraela - podczas gotowania rozpuściły się i zrobiła się papka. Obrzydlistwo. Od tej pory kupuję tylko polskie młode ziemniaki

  • Maciek Medyj

    Oceniono 1 raz -1

    Oto rozwiązanie zagadki, dlaczego te "wczesne" ziemniaki się dłużej gotują (i smażą we frytkownicy).

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX