"To polski skandal". Francuska minister chce unijnego systemu kontroli sanitarnej

Francuska minister do spraw europejskich Nathalie Loiseau domaga się wzmocnienia kontroli sanitarnej żywności. Powodem miałby być m.in. incydent związany z ubojem chorych krów opisany przez dziennikarzy TVN.

Nathalie Loiseau, francuska minister ds. europejskich, podczas rozmowy w telewizji RTL France skomentowała informacje o mięsie z chorych i padłych krów, jakie trafiło z polskiej ubojni na europejskie rynki.

To polski skandal

- stwierdziła. 

Powiedziała też, że jedynym sposobem na uniknięcie tego typu sytuacji jest wzmocnienie działań kontrolnych. 

Od dawna domagamy się wzmocnienia europejskiej kontroli sanitarnej. Mamy prawo wiedzieć nie tylko co trafia na nasze talerze, ale i jaka jest jakość powietrza, którym oddychamy i wody, którą pijemy.

- stwierdziła polityk. 

Przypomniała skandal, jaki wybuchł we Francji w roku 2013, kiedy to w próbkach żywności z wołowiną wykryto obecność koniny. Stwierdziła jednocześnie, że na tle świata sytuacja ochrony zdrowia w UE wygląda dobrze.

Czytaj też: 'W powietrzu wisi siekiera w postaci zakazu eksportu mięsa'. Dziennikarz Superwizjera odpowiada ministrowi

- W 2013 roku w Chinach doszło do 40 tys. incydentów związanych z ochroną zdrowia. W Europie było ich 40 - stwierdziła. 

Skandal wokół polskiego mięsa wybuchł po tym jak "Superwizjer TVN" opublikował materiał o przerabianiu chorych i padłych krów. Jeden z dziennikarzy programu zatrudnił się w rzeźni i "od środka" udokumentował bulwersujący proceder. 

W programie pokazano reportaż o zabijaniu zwierząt w sposób niehumanitarny i niezgodny z przepisami - bez wymaganej obecności weterynarza i certyfikatu przydatności do spożycia.

Około 800 kg mięsa chorych krów trafiło do Francji. Wołowina z Polski znalazła się też w 14 innych krajach UE. 

Więcej o:
Komentarze (71)
"To polski skandal". Francuska minister chce unijnego systemu kontroli sanitarnej
Zaloguj się
  • kzet69

    Oceniono 27 razy 19

    Pislandia to państwo teoretyczne zajęte grabieniem dla swoich kolesi to i takie efekty...

  • banan125

    Oceniono 18 razy 18

    ciekawe jest to że NIE JEST TO INCYDENT, wbrew temu co opowiada pan Ardanowski. Skoro w Polsce można ŁATWO namierzyć co najmniej 300 takich pośredników, a każdy z nich dostarczy do rzeźni (300-2000)kg leżaków dziennie - średnio 1000kg to daje min. 300 t mięsa dziennie
    i 90 000 t (90 mln kg) rocznie.
    Pytanie: czy stawka w wysokości 100 zł za 1 krowę za użycie pieczątki weterynarza w nocy to jest zarobek TYLKO tego weterynarza, czy część idzie WYŻEJ ? jak wysoko i jak dużo ?
    A Policja zamiast tego typu sprawami zajmuje się sprawami POLITYCZNYMI w tym rocznicami.. miłego dnia !

  • jml13060

    Oceniono 23 razy 17

    Tylko UE jest w stanie wymusić standardy jakości. Nasi zaraz zaczną tłumaczyć, że polski chłop biedny, głupi i brutalny z samej swojej natury po przodkach i trzeba to przyjąć do wiadomości, że wołowina pozyskana z chorych i padlina z padłych krów nikogo przecież nie otruły ani nie zabiły więc "Polacy nic się nie stało" idziemy dalej. Do następnej afery.

  • twojno

    Oceniono 16 razy 14

    To stały proceder, a nie jednostkowy przypadek. Świadczy o tym statystyka. No chyba, że w Polsce mamy takie nieprzeciętnie zdrowe bydło... W tym przypadku statystyka świadczy na naszą niekorzyść i żadne zapewnienia i zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni. Cwaniactwo i chytrość to podstawa polskiego charakteru.
    No jeszcze zawiść (ale to w innych sytuacjach).

  • bratjolki

    Oceniono 16 razy 12

    Zamiast kosztownego systemu na skale całej Unii praktyczniejszy byłby kordon sanitarny jedynie wokół Polski
    90% problemów znika!.

  • freud1

    Oceniono 19 razy 9

    "Od dawna domagamy się wzmocnienia europejskiej kontroli sanitarnej. Mamy prawo wiedzieć nie tylko co trafia na nasze talerze, ale i jaka jest jakość powietrza, którym oddychamy i wody, którą pijemy."

    No co za antypolski belkot, n'est-ce pas wolaczki?

  • waldus059

    Oceniono 12 razy 8

    Tylko dni nad dzielą od ogłoszenia embarga na spisione mięso

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX