USA domagają się lepszej kontroli wieprzowiny w Polsce. Wróci embargo?

Amerykanie domagają się w piśmie do Głównego Inspektora Weterynarii zatrudnienia do 15 lipca 50 kolejnych lekarzy weterynarii. Mieliby oni kontrolować polskie zakłady produkujące wieprzowinę przeznaczoną do eksportu do USA.

Przypomnijmy, że w październiku ub. r. USA wprowadziły na kilka dni zakaz importu wieprzowiny z Polski. Był to efekt obaw przed rozprzestrzenianiem się wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). Tłumaczono, że w jednym z zakładów eksportujących wieprzowinę z Polski do USA nie były przestrzegane wymogi sanitarne. Polskie władze informowały, że "embargo jest pomyłką" i po kilku dniach faktycznie ograniczenie ze strony USA zostało anulowane.

Teraz wygląda jednak na to, że problemy mogą wrócić. Jak informuje Polsat News, Główny Inspektor Weterynarii dostał pismo od swojego odpowiednika w USA, z żądaniem zatrudnienia do 15 lipca 49 weterynarzy, którzy mieliby nadzorować polskich producentów wieprzowiny z przeznaczeniem na rynek amerykański. Kontrolerzy mieliby być finansowani z budżetu państwa. Dodatkowo, strona amerykańska ma oczekiwać także zwiększenia zakresu badań pod kątem wyeliminowania ryzyka przeniesienia wirusa ASF. Koszt spełnienia żądań strony amerykańskiej ma według wyliczeń "Portalu Spożywczego" wynosić ok. 4 mln zł. Polska strona na odpowiedź ma czas do 8 maja.

Czy jeśli polska strona nie spełni oczekiwań Amerykanów, embargo na polską wieprzowinę znowu może zostać wprowadzone? Janusz Rodziewicz ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP w rozmowie z Polsat News jest optymistą i informuje, że Ministerstwo Rolnictwa rozmawia już ze stroną amerykańską o przedłużeniu terminu. Dodaje, że "nie ma żadnego zagrożenia embargiem".

Zatwierdzoną możliwość eksportu wieprzowiny do USA ma obecnie 17 zakładów w Polsce.

Stany Zjednoczone są jednym z największych odbiorców naszego mięsa wieprzowego. Jak wynika z danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w 2018 r. (do listopada włącznie) więcej wieprzowiny z Polski trafiło tylko do Niemiec (66 tys. ton) i Włoch (59 tys. ton) przy 56 tys. ton do USA.

Więcej o:
Komentarze (24)
USA domagają się lepszej kontroli wieprzowiny w Polsce. Wróci embargo?
Zaloguj się
  • tedek1

    Oceniono 6 razy 6

    Obsmialem sie - gdzie w Poslce znajda 50 lekarzy weterynarii sklonnych pracowac 24h/niedz./swieta za 2500 zł brutto...
    Na prostesty, ze malo zarabiaja
    --- "NIECH JADA" odpowiedz suwerena ... "NIECH JADA"

  • siwywaldi

    Oceniono 4 razy 4

    He, he....
    Czyżby była to BŁYSKAWICZNA reakcja na wizytę premiera Morawieckiego w USA i jego zachęcanie do współpracy gospodarczej? :-))

  • majo_rmajor

    Oceniono 2 razy 2

    Dobre, bo polskie? Kpiny. Nie kupuje polskich wyrobów, boję się.

  • gorillaglu

    Oceniono 3 razy 1

    Może wzorem amerykańskich kurczaków, kąpać w chlorze?

  • Skaut78

    Oceniono 1 raz 1

    Dlaczego, przecież świnia z Nowogrodzkiej boi się latać.

  • junk92508

    Oceniono 1 raz 1

    Czyżby u Pana Premiera wykryto wirusa i się boją?

  • menosky

    Oceniono 1 raz 1

    Dolina krzemowa nad Wisłą (wg moravczika) specjalizacja: cyber-wieprzowina

  • olal.bana.gw

    0

    Efekt 500+. Tepe wsioki ida na ilosc a klijentela na jakosc. Znowu kosciolek bedzie ratowal wioche, ostoje tacki i ciemnoty. Amen.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX