Królowie słodkiego biznesu. Niemcy produkują prawie 1/3 czekolady w UE. Polska w czołówce

Czekolada w Europie powstaje głównie w trzech państwach, a najwięcej wytwarzają jej nasi zachodni sąsiedzi. Łącznie w całej Unii produkujemy prawie 4 miliony ton czekolady rocznie.

Tuż przed świętami unijny urząd statystyczny podał dane o tym, który z krajów UE wytwarza najwięcej czekolady. Niepokonane pod tym względem okazały się Niemcy, które produkują 32 proc. całej unijnej czekolady - w 2017 roku było to 1,3 mln ton. Na drugim miejscu znalazły się Włochy z udziałem na poziomie 18 proc. Trzecie miejsce przypada ex aequo Francji i Holandii - po 9 proc.

Polska znalazła się wprawdzie poza podium, ale trafiła za to do grona największych producentów. Jesteśmy tuż za Wielką Brytanią - 7 proc. produkcji i na równi z Belgią, która zajmuje miejsce piąte w rankingu - produkujemy po 6 proc., czyli około 0,2 mln ton rocznie, wyprzedziliśmy Hiszpanię, która produkuje 4 proc. unijnej czekolady.

Tych osiem państw wytwarza ponad 90 proc. czekolady w UE (Eurostat zaznacza, że nie chodzi tu o czekoladę przemysłową). W 2017 roku cała Unia wyprodukował około 4 miliony ton czekolady o łącznej wartości 18,3 mld euro.

Jedną z organizacji, która działa na rzecz ekologicznego rolnictwa jest Greenpeace. Jeśli chcesz pomóc - wpłać datek >>

embed
Więcej o:
Komentarze (35)
Królowie słodkiego biznesu. Niemcy produkują prawie 1/3 czekolady w UE. Polska w czołówce
Zaloguj się
  • szczesiu23

    Oceniono 18 razy 10

    Szkoda tylko, że te same produkty w PL i DE mają różne składy. Dla Polaków syrop glokozowo-fruktozowy i tłuszcz palmowy...

  • antykonformista

    Oceniono 6 razy 4

    Na równi z Belgią, to niby słabo (Belgia taka mała) ale to jednak czekoladowa potęga.
    Ciekawe jak na tym tle prezentuje się Szwajcaria. Szukałem w necie, znalazłem tyle, że w 2015 była po Niemczech a przed Belgią. Tyle, że pomiędzy nie było ani Francji, ani Holandii, ani UK... (a pierwsze były USA, bo to zestawienie globalne było; być może wraz z czekoladą przemysłową, dlatego tak inne dane).

    Jeszcze inaczej prezentuje się rynek eksporterów czekolady. To już są nowe dane, za rok 2018. Niemcy na pierwszym miejscu. Belgia na drugim. Następnie Włochy, Holandia. Dopiero na piątym USA (co oczywiste, produkują głównie na rynek wewnętrzny). Tuż za USA jest Polska.
    Za nami Kanada, Francja, Wlk Brytania i dopiero Szwajcaria.

    W uj dziwne te dane...

  • danuel

    Oceniono 1 raz 1

    Nie mam nic do Niemców ale ich czekolady są po prostu przeciętne (i nie tylko te sprzedawane w Polsce). Są przesłodzone z niską zawartością kakao. Niestety Polski przemysł czekoladowy to obecnie również cień siebie samego sprzed tych 30 lat.

  • pomysłowy Dobromir

    Oceniono 1 raz 1

    Oj tam oj tam nasze wyroby czekoladopodobne to dopiero ciekawostka przyrodnicza na" słodkim rynku" RP jaki zapewne Europy i świata

  • zagraniczny-online

    Oceniono 3 razy 1

    Przypominam naszym optymistom typu miejsce zaraz za podium.
    Ilosc przetworzonej czekolady nie ma wiekszego znaczenia.
    Zarabia marka, czyli Nutella, Lindt, kinder niespodzianki, i tak dalej
    Przerob na zlecenie jest kompletnie nieistotny

  • Krystian Rogowski

    Oceniono 13 razy 1

    W przypadku naszego kraju chodzi o produkty czekoladopodobne bo dobrej jakosci czekolady jeszcze nie uswiadczylem w polsce , najczesciej pisza o zawartosci masy kakaowej ktora to kolo prawdziwej czekolady nawet nie lezala

  • icc217

    Oceniono 4 razy 0

    Szwajcarskiej czekoladzie dorownuje jedynie belgijska (!), reszta to goowno.

  • gringi

    Oceniono 4 razy -2

    w polsce slodyczy jest do zatrzesienia i jest duzy wybor zwlaszcza nie pakowanych gdzie u niemca nie uswiadczysz, porownujac taka biedronke a niemieckie netto to jest przepasc, ich obsluga i zaopatrzenie to juz jest skansen do tego co jest w polsce, zreszta widze to na codzien

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX