Nestle ma sposób na produkcję czekolady bez dodawania cukru. Pierwsze słodycze jeszcze w tym roku

Firma Nestle znalazła sposób na produkowanie czekolady bez dodawania cukru. Dzięki tej metodzie ilość cukru w czekoladzie może się zmniejszyć o nawet 40 procent.

Jak podaje "Bloomberg" Nestle chce wykorzystywać resztki z roślin kakaowca, dzięki czemu możliwe będzie naturalne dosłodzenie produktu, bez wykorzystywania rafinowanego cukru i innych substancji słodzących. Pomysł ten jako pierwsi zaczną testować konsumenci w Japonii.

Nestle opracowało technikę dosładzania czekolady bez korzystania z cukru. Pierwsze słodycze wyprodukowane tą metodą trafią do klientów na jesieni tego roku

Nestle chce opatentować technikę, która polega na zamianie białej substancji pokrywającej ziarna kakaowe w proszek, który naturalnie zawiera cukier. Wcześniej ta część ziarna była zazwyczaj wyrzucana.

Pierwsze czekolady wyprodukowane zgodnie z tą metodą będą sprzedawane jeszcze w tym roku. Na jesieni w Japonii Nestle zacznie sprzedawać batony KitKat z 70-procentowej ciemnej czekolady, w której zastosowana zostanie nowa receptura dosładzania. Taki KitKat ma zawierać aż 40 procent mniej cukru w porównaniu do innych batonów.

Innowacyjny pomysł Nestle może sprawić, że stanie się on liderem w swojej branży, która od lat naciskana jest przez konsumentów, instytucje zdrowia publicznego czy rządy niektórych państw. Powodem tych nacisków był zazwyczaj cukier, który sprzyja zachorowaniom na cukrzycę i otyłość.

Patrice Bula z wydziału marketingu i sprzedaży Nestle w oświadczeniu zachwalała najnowszą metodę firmy - "Jesteśmy dumni, że możemy zaoferować miłośnikom czekolady nową czekoladę, wykonaną w całości z owoców kakao bez dodawania rafinowanego cukru. To prawdziwa innowacja, która wykorzystuje naturalną słodycz miazgi kakaowej, aby zapewnić nowe doznania czekoladowe". Z kolei szef Nestle Alexander von Maillot zapewnił, że proces ten w przyszłości będzie wykorzystywany także w produkcji białej czekolady. Po testach w Japonii niedosładzane produkty Nestle mają też trafić na rynek europejski.

Więcej o:
Komentarze (25)
Nestle ma sposób na produkcję czekolady bez dodawania cukru. Pierwsze słodycze jeszcze w tym roku
Zaloguj się
  • siwywaldi

    Oceniono 13 razy 7

    Niech ci "fachowcy" z Nestle, zwrócą się do emerytowanych technologów z "Zakładów im. 22 lipca d. E. Wedel". Oni powiedzą im, JAK można wyprodukować czekoladę bez używania kakao, cukru a nawet i mleka w proszku, bo w latach 80-tych, receptury na kolejne, tzw. "wyroby czekoladopodobne", opracowywali zaledwie w trakcie JEDNEJ porannej kawy. Kawy "Inka" oczywiście... :-))

  • malin_k

    Oceniono 7 razy 5

    Dokładnie piszą na bloombergu "to turn the white pulp that covers cocoa beans into a powder that naturally contains sugar." Czyli zamiast cukru rafinowanego dodadzą cukier który naturalnie znajduje się na ziarnach kakaowca. Czyli można rzec cukier kakaowy. I dalej “The sugar reduction is incidental, not a focus,” von Maillot said. “It’s more about a novel way to produce chocolate and use the best of the cocoa pod" - czyli celem jest wykorzystanie ziaren kakaowca i zrobienie produktu jeszcze bardziej premium, bo taki "cukier kakaowy" będzie pewnie z 10 razy droższy niż biały cukier. A chemicznie substancja ta sama, może będzie trochę smaczniejszy, bardziej kakaowy. Ale masowej sensacji irewolucji w słodzeniu czekolady tutaj nie widzę...

  • pawel_2017

    Oceniono 9 razy 5

    "Nestle chce wykorzystywać resztki z roślin kakaowca, dzięki czemu możliwe będzie naturalne dosłodzenie produktu"
    Tylko co to będzie za związek chemiczny? Bo jeżeli to jest sacharoza lub glukoza to przecież nie ma różnicy. Fruktoza też niewiele zmienia.

  • beaviso

    Oceniono 4 razy 4

    Na rynek polski i tak wyprodukują z użyciem syropu gluk-frukt.

  • harry.s.totteles

    Oceniono 5 razy 3

    Cukier z kakaowca jest zdrowszy od cukru z buraka czy trzciny cukrowej?

  • sim.salabim

    Oceniono 5 razy 3

    Ale w batonie kitkat oprocz czekolady jest wafel i jego wypelnienie. Czekolada jest tylko polewa. Czym wnetrze bedzie slodzone?

  • mistermadmat

    Oceniono 5 razy -1

    Firma N.... w czasie drugiej wojny światowej produkowała posiłki dla żołnieży wermachtu... Omijam szerokim łukiem wszystkie produkty tej firmy....

  • mrocznapszczola

    Oceniono 5 razy -1

    Czegoś równie głupiego dawno nie czytałem, zrezygnować z dodawania cukru, zastępując go innym cukrem i jeszcze polecać to dla diabetyków! Cukier to cukier!

  • alberto_srapovoli

    Oceniono 5 razy -1

    Na razie produkuja bez kakao, glownie z oleju palmowego, wiec bez cukru tez sie uda.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX