Afera mięsna w Hiszpanii. Tradycyjna szynka iberyjska wytwarzana z mięsa polskich świń

Jamon iberico, czyli szynka iberyjska, uznawana jest za jeden z najważniejszych hiszpańskich produktów. Produkcja szynki uregulowana jest licznymi normami, które mają gwarantować jej najwyższą jakość.

Najważniejszą regułą dotyczącą produkcji jamon iberico jest wykorzystywanie wieprzowiny pozyskiwanej tylko z mięsa świń rasy iberyjskiej. Zwierzęta te hodowane są w specjalnych warunkach i żywione w specyficzny sposób, co według znawców ma wpływać na końcowy smak szynki iberyjskiej.

Hiszpania. "Królowa hiszpańskich szynek" wytwarzana z mięsa polskich świń

Jak podaje "El Pais" nie wszyscy producenci przestrzegają jednak tradycyjnych reguł. Jednym z nich ma być Comapa, hiszpański producent wędlin i dystrybutor jamon iberico, który jak się okazało, do produkcji iberyjskiej szynki wykorzystuje polską wieprzowinę.

Sprawa wyszła na jaw dzięki Stowarzyszeniu Producentów Żywności z Granady, które domaga się wycofania fałszywej jamon iberico z rynku. Według stowarzyszenia producent wprowadza swoich klientów w błąd sprzedając tradycyjną szynkę wyprodukowaną niezgodnie z przyjętymi normami. Na dodatek przedstawiciele uważają, że szynka z Polski jest złej jakości, co doprowadza do psucia tradycyjnego produktu. Grupa Comapa przyznała, że jamon iberico w ich firmie produkowana jest z mięsa polskich świń, jednak producent gwarantuje, że procesy suszenia odbywają się w Granadzie, czyli zgodnie z obowiązującymi normami. 

Jak produkuje się "królową hiszpańskich szynek"

Prawdziwa jamon iberico, zwana też "królową hiszpańskich szynek", może być wytwarzana z mięsa świń czystej rasy iberyjskiej lub krzyżówek, tzw. cerdos cruzados. Świnie te od urodzenia, aż do momentu uboju żyją na wolnym wybiegu, gdzie głównie żywią się żołędziami, trawami, ziołami, pędami i oliwkami. Proces peklowania szynki iberyjskiej trwa od 16 do 20 miesięcy. Od 6 do 9 miesięcy mięso jest suszone w temperaturze 15-30 stopni. Podczas tego procesu waga szynki zmniejsza się o około 40 procent. Ostatni etap, starzenie, trwa od sześciu do nawet 30 miesięcy. Szynka iberyjska jest produktem regionalnym chronionym unijnym prawem. Może być wytwarzana tylko w czterech hiszpańskich regionach, gdzie panują odpowiednie uwarunkowania klimatyczne. 

Więcej o:
Komentarze (128)
Afera mięsna w Hiszpanii. Tradycyjna szynka iberyjska wytwarzana z mięsa polskich świń
Zaloguj się
  • ona_ona_80

    Oceniono 28 razy 20

    Najbardziej smieszą mnie te wszystkie snoby, które zachwycały się tym "tradycyjnym" hiszpańskim wyrobem. Płacili pierdyliony EUR za "specjalny" gatunek hodowany w "specjalnych" warunkach, a jedli najzwyklejsze knury z polskiej chlewni, które w życiu słońca nie widziały.

  • ps11111ps

    Oceniono 20 razy 16

    Jeżeli polski przemysl mięsny nie wykozysta tej informacji do promocji jakosci polskiej wieprzowiny to znaczy ze to sa lamagi a nie zadni biznesmeni

    "Jamón Polaco: Polska jakość, hiszpanski temperament"

  • peterjk

    Oceniono 19 razy 13

    Szynka zaś produkowana w PL zwieksza swoja objętość o 200 procent, gdyż faszeruje się ja różnami środkami.

  • lodzermensz1

    Oceniono 15 razy 11

    Nie mam wątpliwości, że polskie świnie przeznaczone na iberyjską szynkę, też karmiono oliwkami 🤣🤣🤣

  • nietyp

    Oceniono 21 razy 9

    I tyle jest warta ta "eksperckość" różnych snobowatych przygłupów... Żarli polską świnię i nic nie zauważyli.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX