Google Chrome "zmusza" nas do logowania się w przeglądarce. Jest sposób, by wyłączyć tę funkcję

Nowa wersja Google Chrome wprowadziła automatyczną synchronizację przy logowaniu się do usług Google. To rodzi sporo problemów. Tłumaczymy o co chodzi, i jak poradzić sobie z wymuszanym logowaniem.

Nowy Google Chrome (w wersji 69, która została niedawno  udostępniona) wprowadził wyczekiwane odświeżenie designu przeglądarki i dwie przydatne nowości. 

Niestety - jak szybko zauważyli użytkownicy - Google pozwolił sobie w nim na dodanie jednej niekorzystnej funkcji. Internauci skarżą się, że firma bez ich wiedzy i zgody  loguje ich do przeglądarki Chrome, przy okazji logowania do jednej z usług Google.

W praktyce, nawet jeśli wcale nie chcemy synchronizować zakładek i ustawień Chrome na danym urządzeniu, wystarczy zalogować się do YouTube'a, Gmaila lub Kalendarza, a Google zrobi to za nas.

Jak działa automatyczna synchronizacja?

Postanowiliśmy sprawdzić, czy problemy zgłaszane przez internautów rzeczywiście wystepują. Okazało się, że logowanie w przeglądarce faktycznie może nastąpić bez wiedzy i zgody użytkownika, lecz nie zawsze się tak dzieje. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób zakończyliśmy wcześniej synchronizację.

W przypadku, gdy wcześniej ręcznie zakończyliśmy synchronizację przeglądarki z poprzednim kontem, Chrome przy logowaniu do Gmaila prosił o pozwolenie na synchronizację Chrome'a.

Gdy jednak wylogowaliśmy się z poczty (a nie z przeglądarki), Chrome samodzielnie zakończył synchronizację i przy kolejnym logowaniu, nasze konto Google zostało  automatycznie zsynchronizowane z przeglądarką. Bez pytania o zgodę.

Automatyczne logowanie do Chrome 69Automatyczne logowanie do Chrome 69 fot. screen

Automatyczna synchronizacja rodzi problemy

Zdenerwowanie internatów nie powinno  dziwić. Przy przelogowywaniu na inne konto Google, gigant z Mountain View pozbawił użytkowników kontroli nad tym, kiedy i gdzie synchronizują ustawienia przeglądarki.

Automatyczna synchronizacja rodzi również problemy podczas korzystania z wielu kont jednocześnie. Nie można np. połączyć przeglądarki z kontem nr 1 i być zalogowanym do Gmaila i innych usług Google na koncie nr 2. Przy wylogowaniu się z pierwszego konta, Chrome automatycznie kończy synchronizację. Dawniej nie było z tym problemu.

Google naraża nas na niebezpieczeństwo?

Jak zauważa portal Niebezpiecznik.pl, logowanie do Chrome jest też niebezpieczne dla danych użytkownika. Wraz z pierwszym logowaniem do przeglądarki, na serwerach Google ląduje  wiele informacji o użytkowniku - od zakładek, ustawień i motywów, po historię przeglądania i zapisane hasła. A to rodzi niebezpieczeństwo wycieku danych.

Przykład: zalogowanie się do służbowej poczty Gmail na prywatnym komputerze może spowodować automatyczną synchronizację prywatnych zakładek, historii przeglądania i innych danych ze służbowym kontem. Jeśli do tego konta mają dostęp inne osoby, np. współpracownicy, łatwo będzie im zdobyć  dane, którymi wcale nie chcemy się dzielić.

Synchronizacja w Google ChromeSynchronizacja w Google Chrome fot. screen z Google Chrome

Google twierdzi, że automatyczne logowanie ma zapobiec zebraniu informacji o innych osobach, w sytuacji gdy współdzielimy  komputer. Każdy użytkownik będzie bowiem automatycznie logowany nie tylko do własnego konta Google, ale i do przeglądarki.

Tłumaczenie Google nie jest jednak zbyt przekonujące. Firma zignorował osoby, które samodzielnie korzystają z komputera lub w ogóle nie logują się do przeglądarki

Google ugiął się pod naciskiem użytkowników

Na szczęście Google ugiął się pod napływem negatywnych komentarzy i skarg. Firma obiecała zmiany w kontrowersyjnej funkcji. Automatyczna synchronizacja będzie co prawda wciąż domyślnie włączona, ale w łatwy sposób będzie można ją wyłączyć.

Niestety na wprowadzenie tego usprawnienia będziemy musieli trochę poczekać, bo pojawi się ono dopiero w Chrome oznaczonym numerem 70, a więc za ok. miesiąc.

Jak wyłączyć automatyczną synchronizację?

Już teraz istnieje jednak sposób na zablokowanie automatycznej synchronizacji, choć został on mocno ukryty przed użytkownikami przeglądarki Chrome.

W pasku adresu wystarczy wpisać "chrome://flags/#account-consistency", a następnie przy zakładce "Identity consistency between browser and cookie jar" zmienić wybór z "Default" (pol. domyślny) na "Disabled", czyli wyłączony.

Synchronizacja w Google ChromeSynchronizacja w Google Chrome fot. screen z Google Chrome

Jeśli zatem nowa funkcja Google Chrome 69 nie przypadła wam do gustu nie musicie czekać na premię kolejnej wersji przeglądarki.

---

Ruszaj w kosmos ze Starlink: Battle for Atlas. Premiera nowej gry Ubisoftu

 

Więcej o:
Komentarze (8)
Google Chrome 69 wprowadza automatyczną synchronizację. Jak poradzić sobie z natrętną nowością Google?
Zaloguj się
  • asperamanka

    Oceniono 6 razy 6

    „Jeśli zatem nowa funkcja Google Chrome 69 nie przypadła wam do gustu nie musicie czekać na premię kolejnej wersji przeglądarki.”
    =================

    69 owszem, jak najbardziej przypada nam do gustu, ale zawsze wymaga synchronizacji ;-)

  • charleys

    0

    Fobia.
    Mi to ani trochę nie przeszkadza.

  • com.pl767

    Oceniono 2 razy 0

    Ja używam przeglądarki Brave i polecam wszystkim

  • gleen_666

    0

    Polecam edge z dodatkami chodzi lepiej od firefoxa którego używałem od dnia zawsze

  • tztz3

    Oceniono 4 razy 0

    Najlepszy spośób to zainstalować Firefoxa

  • oszrany

    Oceniono 8 razy 0

    A czy ktoś kogos zmusza aby chrome instalować ? Uzywac innej przeglądarki i nie stwarzać problemów tam gdzie ich nie ma ;)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX