Drożeje żywność na całym świecie. Najbardziej zboża, mięso, produkty mleczne oraz cukier

- Indeks cen żywności na świecie w lutym wzrósł o 0,5 proc. m/m do 175,5 pkt. wobec 174,6 pkt. w styczniu - podała Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).

FAO Indeks jest o 26 pkt., czyli o 17,2 proc. wyższy niż jego poziom w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. Tym samym osiągnął najwyższy poziom od lutego 2015 r. Z wyjątkiem olejów roślinnych, indeksy wszystkich innych towarów, które są brane pod uwagę przy obliczaniu indeksu - wzrosły.

Wzrost indeksu wynikał z podwyżek cen w aż czterech z pięciu jego składowych. Zboża podrożały o 2,5 proc. m/m, mięso o 1,1 proc. m/m, produkty mleczne - 0,6 proc. m/m, a cukier 0,6 m/m.

Staniał jedynie olej roślinny. Jego ceny były niższe o 4,1 proc. m/m.

Jak tłumaczy Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A., w danych na szczególną uwagę zasługuje pierwszy od października ub. r. spadek cen oleju roślinnego. - Zgodnie z komunikatem FAO częściowo wynikał on z lepszych perspektyw produkcji oleju palmowego w Południowo-Wschodniej Azji przy jednoczesnym spowolnieniu jego światowego importu. W kierunku spadku cen oleju roślinnego oddziaływało również pojawienie się prognoz wskazujących na większe zbiory soi w Brazylii i Argentynie, a także wyższa podaż oleju sojowego w Argentynie i USA będąca skutkiem osłabienia popytu na ten olej wśród producentów biopaliw. Mimo spadku cen oleju roślinnego w lutym uważamy, że perspektywy kształtowania się sytuacji popytowo-podażowej na rynku roślin oleistych będą sprzyjać pozostawaniu jego cen w trendzie wzrostowym - powiedział Olipra.

 

Więcej o:
Komentarze (4)
Drożeje żywność na całym świecie. Najbardziej zboża, mięso, produkty mleczne oraz cukier
Zaloguj się
  • magiadomowa

    Oceniono 2 razy 2

    Nie zauważam drożenia cukru, bo go prawie nie kupuję. Kilogramowa torebka mojej rodzinie starcza na od pół roku nawet do roku. Właściwie służy tylko gościom. Nie używamy żadnych słodzików. Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do picia bez słodzenia. Nikt z nas nie czuje potrzeby spożywania cukru ani słodzików.

  • czemumojloginniedziala

    Oceniono 2 razy 0

    Cukier to w ogóle poszedł w górę z 2 do 3 zł ostatnio. Znowu się na słodzik przerzuciłem. Niby mniej kalorii ale w głowie się w środku dnia kręci. Pewnie brak glukozy. Albo przez zagladanie na wasz portal. Gazeciana gimbaza by napisała co to jest m/m, bo tytułu z ekonomii nie mam. Miesiąc do miesiąca?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX