W poszukiwaniu naprawdę dobrej kawy. Co najbardziej wpływa na smak espresso?

Gdy przychodzi do parzenia kawy często zapominamy o drobiazgach, które naprawdę mają znaczenie. Choć podstawa zawsze jest prosta, gdyż najważniejsze jest ziarno, to dobry ekspres może nam pomóc zaparzyć kawę idealną.

Czasy, gdy przeciętny Polak zadowalał się rozpuszczalną kawą minęły już bezpowrotnie. Coraz chętniej szukamy w kawie nie tylko pobudzającej mocy, ale i smaku, który pozwoli nam bardziej cieszyć się porankiem. W dużej mierze to zasługa coraz większej liczby dobrych kawiarni, ale także coraz lepszych i liczniejszych ekspresów trafiających do polskich domów. Oczywiście, ilu kawoszy, tyle preferencji – niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez kafeterki czy dripa, ale najliczniejsza grupa preferuje kawę z ekspresu.

Kawa kawie nierówna

Niektórzy kupując ekspres patrzą tylko na ciśnienie, jakim traktuje on kawę, traktując to jak wyznacznik tego czy kawa będzie dobra czy nie. Tymczasem parząc kawę w tym samym modelu ekspresu możemy uzyskać różny efekt i to nawet stosując ten sam gatunek ziaren. Smakosze generalnie zgadzają się, że najbardziej aromatyczny napar uzyskamy, niezależnie od urządzenia, parząc świeżo zmielone ziarna. Ale nawet najlepsze świeżo zmielone ziarna nie pomogą, jeżeli nie zadbamy o drobiazgi, których niedopilnowanie może sprawić, że kawa nie będzie tak pyszna i aromatyczna, jak być może.

Podstawa, to oczywiście dobór ulubionego gatunku kawy. Większość bez wahania będzie sypać do ekspresu arabikę, ale to niekoniecznie dobry wybór, gdy chcemy uzyskać mocne espresso z gęstą cremą. Na południu Włoch, gdzie kawa jest najlepsza, a crema najbardziej puszysta i gęsta, kawę parzy się z mieszanek arabiki z uważaną za pośledni gatunek robustą. Owszem, robusta jest bardziej gorzka i ostra, ale też zawiera więcej kofeiny i daje o wiele gęstszą cremę.

Również arabika arabice nierówna. Inny smak będzie miała ta z Etiopii, a inny ta z Kostaryki. Etiopska Sidamo da nam lekko pikantny smak i nuty owoców cytrusowych a aromacie, kostarykańska Tarrazu będzie cieszyć podniebienie małą kwasowością i orzechowo-czekoladowym smakiem i aromatem. Jednak bez dobrego urządzenia i dbałości o wspomniane już szczegóły niewiele nam się przyda dbałość o gatunki kawy.

Ekspres do kawy Siemens EQ.6 Plus

Drobiazgi, które mają znaczenie

Smak kawy nie zależy tylko od ziaren. Wiele zależy także od sposobu mielenia czy proporcji ilości wody do ilości zmielonej kawy oraz temperatury parzenia. Smak może różnić się w zależności od grubości zmielenia ziaren (a nawet od rodzaju młynka - najlepszy jest ceramiczny). Podczas swojej pracy nie nagrzewa się, przez co nie wpływa negatywnie na smak mielonej kawy. Ponadto, ceramika stosowana w młynkach jest twardsza i bardziej wytrzymała niż stal.

O ile zaś proporcje wody do kawy są już indywidualne (zależy czy chcemy mocną czy słabą), to temperatura parzenia ma znaczenie i dobrze jest mieć urządzenie potrafiące przypilnować temperatury. O ile bowiem grubość mielenia może być zależna od indywidualnych gustów, o tyle już temperatura ma olbrzymi wpływ na jakość kawy.

Wspominana ilość wody to jedno, ale znaczenie ma też sama woda. Ilość minerałów, czy upraszczając stopień twardości, wpływa na smak potrafiąc go zepsuć. Podobny wpływ będzie miała woda stojąca w zbiorniku kilka dni. Do tego dochodzi nieuchronne osadzanie się kamienia utrudniające przepływ wody i powoli, niezauważalnie, acz konsekwentnie pogarszające smak kawy.

Tymczasem często zapominamy zmieniać wodę w ekspresie, nie mówiąc o odpowiedniej konserwacji filtra wody. Na szczęście nowoczesne ekspresy potrafią same nam przypominać przynajmniej o niezbędnej konserwacji i odkamienianiu oraz całościowym myciu urządzenia. Część tej pracy ekspresy mogą wykonać za nas, automatycznie czyszcząc się przy włączeniu i wyłączeniu, ale i tak co jakiś czas urządzenie przypomni nam o czyszczeniu. Najlepiej, jeżeli ekspres łączy w jednym proces czyszczenia i odkamieniania (w niektórych to osobne i czasochłonne czynności).

By zapewnić sobie dobrą kawę każdego poranka (albo popołudnia) należy zwrócić uwagę nie tylko na ciśnienie, ale przede wszystkim na takie drobiazgi, jak młynek (ceramiczny), temperaturę, moc i objętość kawy, regulację stopnia zmielenia ziaren czy automatyzację konserwacji.

Przykładowo Siemensy z serii EQ.6 posiadają automatyczne programy czyszczenia (także końcówek do mleka), pozwalające dłużej cieszyć się smakiem kawy bez konieczności wykonania pełnego programu czyszczącego. Łatwe programowanie wyboru kawy również sprzyja temu, by zawsze cieszyć się idealnym espresso czy latte.