Wielki problem wyrzucanej żywności. KFC wprowadziło proste i skuteczne rozwiązanie

Na świecie wyrzucana jest niemal jedna trzecia wyprodukowanej żywności. Znaczna część marnowana jest w restauracjach. Ale nie w KFC. Popularna marka prowadzi unikatowy program współpracy z Bankami Żywności i organizacjami charytatywnymi.

Statystyki Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa są zatrważające. Rocznie wyrzucana jest niemal jedna trzecia wyprodukowanej żywności – około 1,3 mld ton rocznie, co wystarczyłoby do wykarmienia 2 mld osób. Równocześnie około 800 mln ludzi głoduje. To gigantyczny problem w skali całego świata.

W Polsce też nie mamy się czym pochwalić. Nad Wisłą, według szacunków Greenpeace Polska, co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Pod tym względem nasz kraj zajmuje niechlubne i wysokie 5. miejsce w Unii Europejskiej.

Przecież to wszystko nie musi się marnować

Żywność marnowana jest praktycznie na każdym etapie jej produkcji, sprzedaży i potem konsumpcji. W polskim sektorze dystrybucji marnuje się mniej więcej 350 tys. ton żywności rocznie. W gospodarstwach domowych - ponad 2 mln ton, a w produkcji - około 6,6 mln ton.

Setki ton jedzenia lądują też w koszach wielu restauracji, fast-foodów i innych punktów gastronomicznych. Ale już nie w sieci KFC, którą zarządza notowany na giełdzie w Warszawie holding AmRest.

Unikatowy program wśród polskich restauracji

KFC, jako pierwsza marka restauracyjna w Polsce, opracowała i wprowadziła program zapobiegający marnowaniu żywności na dużą skalę - „Harvest” - program ten prowadzony jest we współpracy z Bankami Żywności.

 

Szczegóły? Każdego dnia w ponad 240 restauracjach KFC niesprzedana żywność jest odpowiednio pakowana, oznakowana i mrożona. Kilka razy w tygodniu odbierają ją współpracujące z KFC lokalne oddziały Banków Żywności. Następnie posiłki trafiają na stoły podopiecznych organizacji charytatywnych z poszczególnych regionów.

"Najważniejszym zagadnieniem przy wprowadzeniu programu było dla nas bezpieczeństwo żywności, z tego względu od początku współpracowaliśmy z Państwową Inspekcją Sanitarną. Przeprowadzone testy mikrobiologiczne wykazały, że specjalny system przechowywania gotowych posiłków ze świeżego kurczaka KFC pozwala na zachowanie najwyższej jakości produktów z uwzględnieniem wszelkich zasad bezpieczeństwa." - mówi Beata Śmietana – Wierzejska, Kierownik Regionalna KFC.

Zaangażowana niemal cała Polska

W programie uczestniczy już 201 lokali KFC, co stanowi 80% wszystkich restauracji w Polsce oraz ponad 30 oddziałów Banków Żywności. Te statystyki naprawdę robią wrażenie.

Żeby jeszcze uzmysłowić sobie, jak duży jest to projekt, warto wspomnieć, że w samym 2017 roku sieć KFC przekazała 154 tony gotowej żywności o wartości ponad 4,2 mln zł. Jeśli przełożymy to na posiłki, to mamy aż 600 tys. porcji., które trafiły do podopiecznych takich organizacji jak: Caritas, Monar czy Stowarzyszenia Brata Alberta.

Gdzie tkwi klucz do sukcesu?

Jakie są źródła sukcesu całego programu? To naturalnie działania edukacyjne w zakresie niemarnowania żywności wewnątrz firmy oraz zaangażowanie pracowników. Każdy z pracowników KFC ma jasno określone obowiązki związane z zabezpieczeniem żywności i zarejestrowaniem jej w systemie.

 Ważne jest również, że charakter programu pozwala na realne wsparcie swojego regionu. Restauracje przekazują żywność na rzecz instytucji i stowarzyszeń ze swojej okolicy, co daje pracownikom dodatkową satysfakcję.

AmRest do programu włączył również 50 restauracji KFC, którymi zarządza w Bułgarii, Hiszpanii, Serbii i na Węgrzech. Dzięki temu do potrzebujących trafiło już łącznie około milion posiłków.

Komentarze (66)
Wielki problem wyrzucanej żywności. KFC wprowadziło proste i skuteczne rozwiązanie
Zaloguj się
  • czarek2851

    Oceniono 16 razy 12

    Można można tylko trzeba chcieć. Brawo KFC

  • czemublokujecie_mikonto

    Oceniono 22 razy 6

    Problem wyrzucania żywności to problem produkowania gór niejadalnego, zaświnionego chemią i wypełniaczami produktu dla sieci handlowej żeby zarobiły. Jeśli kupują ludzie "szynkę" z promocji po 10zł to niestety jest to albo nastrzyknięte wodą, solami i azotanami mięso albo przetworzony śmieć pełny wypełniaczy, emulgatorów, azotanów i cholera wie czego jeszcze, mięsa jest tam 30-40% albo mniej, a później coś takiego w lodówce śmierdzi albo oślizgnie, zmienia kolor w 2 dni i ludzie to wyrzucają.

  • akle2

    Oceniono 13 razy 5

    To już wolno darować niesprzedaną żywność? Abstrahując od "pożywności" fast foodów, kiedyś jeden piekarz miał przechlapane za przekazywanie biednym niesprzedanego chleba.

  • siwywaldi

    Oceniono 19 razy 5

    Kolejny SZTUCZNIE rozdmuchiwany problem.
    Bo żywność pełnowartościowa, czyli taka która NIE TRAFIŁA na talerz klienta, to margines, gdyż w lokalach typu McDonald's KFC itp., ilość prognozowanych na kolejny dzień porcji, można określić praktycznie prawie co do sztuki. Dramatem natomiast jest to co zostało nie zjedzone, bo dziś tego nawet nie odbiera się do karmienia świń. A są to OGROMNE ilości i takie były ZAWSZE. Pamiętam, że moja mama pracująca jako kelnerka w latach 60-tych i 70-tych jednej z warszawskich restauracji, KAŻDEGO wieczoru przynosiła naszym psom jedzenie ze stolikowych zwrotów, składające się z co lepszych kąsków dancingowej zagrychy, a więc ledwo co nadkrojonych schabowych, różnych schabów w galarecie, szynek, pasztetów itp.

    Powiem tylko, że takiego żarcia jak nasze psy, to nie jedliśmy nawet my.... :-))

  • extragender

    Oceniono 10 razy 4

    To nie restauracje tylko bary i żadne minusy od ćwierćinteligentów tego nie zmienią.

  • ratlerek.hitlerek

    Oceniono 22 razy 4

    Placówki KFC i McD to NIE są żadne restauracje. To są najwyżej bary, w których i tak serwuje się "junk food".

  • red.beast

    Oceniono 13 razy 3

    " jest w restauracjach. Ale nie w KFC." bo to nie restauracja tylko sieć barów szybkiej obsługi

  • andrzej.rokosz

    Oceniono 4 razy 2

    Jak się produkuje syf, to potem jest wyrzucany. Kiedyś z kilograma mięsa robiło się 700 gram szynki, teraz 1500. Następnego dnia po zakupie oślizłe świństwo trzeba wywalić z lodówki do kosza.

  • otopolskiepieklo

    Oceniono 8 razy 2

    ciekawe - czy KFC nie 'produkuje' dań nas bieżąco? świeżych?

    to niby skąd niewykorzystana żywność?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX