Młynek do kawy - wydobądź sedno smaku. Przegląd modeli w okazyjnych cenach

red
09.09.2019 12:00
Kawa świeżo mielona

Kawa świeżo mielona (Fot. shutterstock)

Aromatyczna i smaczna kawa nie tylko z kawiarni? Dzięki świeżo zmielonym ziarnom możemy cieszyć się pyszną kawą w domowym zaciszu. Do tego niezbędny jest jednak dobry młynek do kawy - jaki wybrać? Podpowiadamy.

Czy młynek do kawy jest nam potrzebny? Każdy miłośnik tego napoju zauważy podstawową różnicę w smaku i aromacie pomiędzy kawą kupowaną w postaci zmielonej, a świeżo zmieloną. Dodatkowo warto wiedzieć, że większość dobrej jakości kaw sprzedawanych jest jedynie w całych ziarnach, a do mielenia trafiają ziarna słabszej jakości. Na koniec trzeba też wspomnieć, że zmielona kawa dostępna w sklepach jest przeznaczona przede wszystkim do kawiarki lub zalewania gorącą wodą. Ogranicza to nam możliwość przygotowywania różnego rodzaju napojów, np. espresso, do którego fabrycznie zmielona kawa będzie zbyt ziarnista, przez co napój nie będzie miał idealnej konsystencji. Do ekspresu przelewowego zaś czy dripa będzie zmielona zbyt drobno i może zatykać filtr. Warto więc kupić młynek do kawy, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że kawa będzie zmielona w sam raz, a my będziemy cieszyć się jej najlepszym smakiem i aromatem. 

Młynek do kawyMłynek do kawy Fot. shutterstock

Młynek do kawy żarnowy

Jeżeli zależy nam na dobrej jakości naparu, powinniśmy zaopatrzyć się w młynek żarnowy. To rozwiązanie polecane przez baristów - ziarna są bardzo drobno zmielone przy minimalnej ilości pyłu. To młynki wysokiej jakości, a przez to również najczęściej znacznie droższe, jednak jest to inwestycja, którą doceni każdy miłośnik kawy. Żarna mogą być płaskie lub stożkowe, stalowe lub ceramiczne. Płaskie, ceramiczne żarna najczęściej spotyka się w młynkach ręcznych. Najbardziej cenieni producenci młynków żarnowych to Eureka Mignon, Atom, Mazzer Mini czy Baratza Forte.

Młynek do kawy ręczny

Młynki ręczne do kawy znane są jeszcze z XVI wieku, ale dziś, mimo pojawienia się młynków elektrycznych, nie tracą wcale tak bardzo na popularności . Świeżo zmielone ziarna z takiego młynka są o wiele bardziej aromatyczne, ponieważ podczas całego procesu kawa nie nagrzewa się, dzięki czemu nie jest narażona na utratę walorów smakowych. Warto zauważyć, że kawa zmielona ręcznie może być dosyć gruba, przez co może nie nadawać się do espresso. 

Młynek do kawy elektryczny

Młynki elektryczne są zdecydowanie bardziej wydajne i wymagają od nas mniej pracy. Często możemy również ustawić grubość przemiału, dzięki czemu mamy więcej możliwości wyboru ulubionego napoju. Możemy wybierać spośród młynków udarowych (nożowych) lub żarnowych. Te ostatnie działają podobnie jak ręczne młynki do kawy i polecane są przez profesjonalnych baristów. 

Młynek do kawyMłynek do kawy Fot. shutterstock

Jaki młynek wybrać - na co zwrócić uwagę?

Bez względu na to, na jaki typ młynka się decydujemy, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Przede wszystkim urządzenie powinno być wykonane porządnie i z trwałego materiału. Warto, by pojemnik miał antypoślizgowe nóżki, dozownik na kolbę oraz tacę na odpady. W przypadku młynków elektrycznych ważna jest także moc - 200 watów gwarantuje już doskonałą jakość pracy. Warto też wybrać model wolnoobrotowy, który bardziej przypomina mielenie w młynku ręcznym, dzięki czemu kawa nie traci swoich walorów smakowych. 

Dobry młynek przyda się nie tylko miłośnikom smacznej, aromatycznej kawy. W młynku do kawy możemy mielić niektóre ziarna, nasiona i orzechy, np. siemię lniane, babkę płesznik czy sezam, co pozwoli nadać potrawom czy shake'om nowy smak. Poniżej znajdziecie więcej ciekawych propozycji młynków do kawy. 

Więcej o: