Gofrownica - jak wybrać najlepszą i na co zwrócić uwagę przed zakupem?

AT
29.05.2019 12:00
Gofrownica

Gofrownica (fot. Shutterstock)

Z bitą śmietaną i owocami, z czekoladą lub z cukrem pudrem - gofry to przysmak, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Aby jednak móc cieszyć się nimi na co dzień i przyrządzać je także w domu, musisz zaopatrzyć się w dobrą gofrownicę. Podpowiadamy, czym kierować się przy zakupie urządzenia i jaki model wybrać.

Gofrownica wysokiej jakości to podstawa, jeśli chcemy przyrządzić naprawdę dobre gofry - nie wystarczy tu tylko sprawdzony przepis. Obecnie na rynku znajdziemy wiele modeli zróżnicowanych pod względem wielkości, funkcji, paramentów technicznych i ceny. By ułatwić wam wybór porządnej gofrownicy, podpowiadamy, na co zwrócić uwagę i czym kierować się przy jej zakupie. 

Gofrownica cena

Cena to przy zakupie gofrownicy bardzo istotna kwestia. W zależności od liczby płytek i parametrów urządzenia, kwota, która będziemy musieli zapłacić za nasz sprzęt, może znacząco się różnić. Za modele o stosunkowo niskiej mocy, wyposażone przeważnie w dwie płytki zapłacimy około 30-50 złotych, natomiast te bardziej wydajne będą kosztować już ponad 100 złotych. 

Dobra gofrownica

Wybierając gofrownicę, należy przeanalizować wszystkie dostępne opcje, tak by zdecydować się na urządzenie najlepiej dopasowane do naszych potrzeb, które posłuży nam na lata. Na jakie parametry warto więc zwrócić uwagę? Podpowiadamy!

  • Moc - jest to najważniejszy parametr każdej gofrownicy. To od niej zależy, jak szybko płytki będą się nagrzewać. Oczywiście im większa moc, tym szybciej postępuje proces pieczenia, dlatego jeśli zależy nam na czasie, warto zainwestować w sprzęt o mocy co najmniej 1000 W. Należy pamiętać też, że gofrownice o mocy niższej niż 700 W to zakup nieco ryzykowny - takie urządzenie może nie dopiekać gofrów i powodować, że będą one gumowate.
  • Powierzchnia płytek - kolejną ważną cechą gofrownicy, na którą powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, jest materiał, z którego zostały wykonane płytki. Powinien być on nieprzywieralny, tak by gofry nie przyklejały się do jego powierzchni. Dobrze sprawdzą się modele z powłoką teflonową, które pozwolą nam na szybkie i łatwe pieczenie, a także bezproblemowe czyszczenie urządzenia. 
  • Wielkość oraz kształt gofrów - większość płytek w dostępnych na rynku urządzeniach ma kształt kwadratu lub prostokąta, ale możemy znaleźć również te specjalnie wyprofilowane. Dużą popularnością cieszą się ostatnio gofrownice serduszka czy te z postaciami z kreskówek. Ważny jest jednak nie tylko kształt naszych gofrów, ale także to, ile sztuk możemy upiec za jednym razem. Obecnie na rynku znajdziemy wiele urządzeń, które pozwolą na przygotowanie nie tylko dwóch czy czterech, ale nawet ośmiu gofrów na raz!

GofrownicaGofrownica fot. Shutterstock

Opiekacz gofrownica, czyli 2w1

Urządzenie, które pełni zarówno funkcję opiekacza jak i gofrownicy, to znakomite rozwiązanie dla każdego, kto chce zaoszczędzić w kuchni trochę miejsca. Sprzęt tego rodzaju pozwala zarówno na upieczenie gofrów, jak i zrobienie tostów, a także grillowanie warzyw czy nawet mięsa. Dzięki wymiennym wkładom gofrownica ta jest nie tylko uniwersalna, ale także łatwiejsza do utrzymania w czystości. 

Gofrownica - polecani producenci

Na rynku znajdziemy gofrownice wielu różnych marek, wyposażone w odmienne funkcje i mające zróżnicowane parametry. W zależności od przeznaczenia naszego sprzętu możemy wyróżnić modele do użytku domowego oraz te dedykowane lokalom gastronomicznym. Jeśli planujemy zakup gofrownicy, która będzie nam służyć jedynie do pieczenia gofrów dla kilku osób w zaciszu domowym, nie musimy inwestować w specjalistyczny sprzęt. W tym wypadku znakomicie sprawdzą się urządzenia marek tj. DEZAL, MPM czy TEFAL.

Więcej o: