Suszarka do grzybów - przyda się też do suszenia ziół, owoców i warzyw. Najlepsze modele

Suszenie to jeden z najstarszych znanych sposobów konserwowania żywności. Przy pomocy suszarki do grzybów wysuszymy również owoce, warzywa, zioła, kwiaty, a czasem także... mięso i wędliny. Podpowiadamy, które urządzenia są warte uwagi oraz w jaki sposób suszyć żywność.

Jeśli próbowaliście kiedykolwiek suszyć żywność, zapewne były to grzyby. Zimą są one bardzo drogie - a chętnie dodajemy je do różnych potraw, więc wielu z nas jeździ latem do lasu, by samodzielnie je zebrać. Kiedyś kroiliśmy je na kawałki, nawlekaliśmy na sznurek i suszyliśmy na kaloryferach - dzisiaj mamy do dyspozycji urządzenia, które spełniają tę funkcję, oferując przy okazji suszenie również innych produktów. Suszarka spożywcza, bo o niej mowa (nazywana również dehydratorem do żywności, ale najczęściej określana mianem suszarki do grzybów), ułatwi konserwowanie żywności i zachęci do większego dbania o zdrowie.

Suszarka do grzybów i owoców marki WMFSuszarka do grzybów i owoców marki WMF Fot. producent

Suszarka do grzybów - jak jest zbudowana

Podstawowe modele mają kształt walca i składają się z podstawy, tacek (lub sitek - obydwa zwroty funkcjonują zamiennie) oraz przykrywy. Dno każdej tacy jest ażurowe ("podziurkowane"), a w pokrywie znajduje się najczęściej jeden większy otwór - wszystko po to, by gorące powietrze nadmuchiwane u dołu mogło swobodnie przenikać przez wszystkie poziomy suszarki oraz wydobywać się górą. Tace nakłada się jedna na drugą - a ostatnią przykrywa się pokrywą. Drugi typ urządzenia wyglądem przypomina nieco piekarnik. Jest otwierany z przodu przy pomocy uchylnych drzwiczek, a tace wsuwa się do środka na poszczególne poziomy podobnie, jak blachy do piekarnika. Ta wersja suszarki jest pojemniejsza - zmieści się w niej większa ilość produktów.

Suszarka do grzybów - w jaki sposób działa

Działanie suszarki do grzybów jest banalnie proste. Grzałka znajdująca się w urządzeniu ogrzewa powietrze, które przy pomocy wentylatorka jest rozprowadzane po wszystkich poziomach (produkty w kawałkach układamy wcześniej na tacach znajdujących się w odległości kilku centymetrów jedna nad drugą). Taki rodzaj obiegu zapewnia mniej więcej stałą temperaturę w całym wnętrzu.

WAŻNE:Temperatura jest w przypadku suszenia żywności czynnikiem, na który trzeba zwrócić szczególną uwagę - zbyt wysoka pozbawi produkty wartości odżywczych i smakowych.

Suszarka do grzybów - co jeszcze w niej wysuszymy, do czego służy suszarka spożywcza

Dzięki temu urządzeniu mamy możliwość samodzielnego przygotowania zdrowych przekąsek dla siebie i dzieci w postaci owocowych chipsów oraz dodatku do jogurtu (i składnika domowej granoli). Co jeszcze?

W suszarce spożywczej przygotujemy też: suszone zioła - do późniejszego zalewania w formie herbatek, inhalacji, parówek kosmetycznych lub jako dodatek do dań; pestki (np. z dyni); orzechy, batony musli, żelki (w specjalnych foremkach) oraz mięso i wędliny.

Suszarka spozywcza G21Harmony PlatiniumSuszarka spozywcza G21Harmony Platinium Fot. producent

Korzyści płynące z suszenia żywności

Najprościej rzecz ujmując, susząc żywność samodzielnie w domu wiemy, co jemy. Sami wybieramy produkt, mamy pewność, że nie zostały dodane żadne środki chemiczne, a proces konserwacji nie pozbawił go cennych składników. W suszonych owocach jest dużo witamin, a błonnika więcej niż w świeżych. Osoby będące na diecie powinny jednak pamiętać, że suszone owoce są bardzo kaloryczne i spożywać je z umiarem.

Suszenie to również oszczędność pieniędzy - konserwujemy samodzielnie zebrane grzyby lub kupione okazjonalnie owoce i warzywa "na potem", by nie musieć ich kupować w wysokich cenach poza sezonem. Owszem, energia potrzebna urządzeniu do pracy też kosztuje, ale w ostatecznym rozrachunku jest to jednak rozwiązanie korzystne dla naszej kieszeni (kupowanie gotowych suszonych produktów też wychodzi drożej).

Suszenie żywności - jak robić to prawidłowo w suszarce

Jak przygotować produkty do suszenia? To proste - wystarczy pokroić je w plasterki, ułożyć na sitkach i włączyć urządzenie. Już po kilku godzinach będą gotowe. Jest jednak parę ważnych szczegółów, o których należy pamiętać, aby proces suszenia przebiegał prawidłowo.

Warzywa i owoce należy umyć i obrać, a następnie pokroić w plastry - najlepiej tej samej grubości, by każdy kawałek został wysuszony w takim samym stopniu, co pozostałe. Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku grzybów. Jedni je myją przed suszeniem, inni twierdzą, że to pozbawia grzyby smaku - a potem i tak poddamy je obróbce termicznej, więc po co myć? Wybór należy do was - jeśli zrezygnujecie z mycia, przetrzyjcie grzyby delikatnie ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Susząc mięso i wędliny należy pokroić je w jak najcieńsze plasterki.

Bardzo ważne jest równomierne rozłożenie poszczególnych kawałków na tackach - układamy je jeden obok drugiego - nigdy "na zakładkę". Mogą być na tyle blisko, by się dotykać, ale nie przykrywać - w ten sposób nie wysuszymy produktów równomiernie.

Suszarki do grzybów - na co warto zwrócić uwagę przy zakupie

Suszarka spożywcza nie jest urządzeniem skomplikowanym, jednak występuje pod różnymi postaciami, warto więc wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie - i jak jej poszczególne parametry wpływają na proces suszenia i wygodę użytkowania. Zanim wybierzecie model, sprawdźcie:

  • Pojemność. W przypadku tego urządzenia określamy ją nie tylko poprzez wymiary (wysokość,średnica), ale również ilością tacek/sit. Najmniejsza liczba sit to 3, największa to 9.
  • Moc. Ten parametr przekłada się na wydajność urządzenia - im większa moc, tym więcej suszu będziemy w stanie przygotować (bo każdą partię wysuszymy szybciej niż w urządzeniu o mniejszej mocy)
  • Regulacja temperatury. Pozwala na dostosowanie jej do danego produktu (w zależności od tego, czy suszymy grzyby, warzywa, owoce, itp.) Przy okazji warto sprawdzić, czy producent podaje, jakie temperatury osiąga urządzenie przy poszczególnych wartościach mocy - dzięki temu nie pozbawimy owoców i warzyw witamin ustawiając zbyt wysoką temperaturę.
  • Obudowa. Warto zapytać sprzedawcę, czy zdejmowane części urządzenia można myć w zmywarce. Jeśli wybierzemy suszarkę, która ma tace i pokrywę z przezroczystego plastiku, będziemy mogli kontrolować proces suszenia bez ich podnoszenia.
  • Timer - inaczej programator. Pozwala na ustawienie czasu suszenia - dzięki temu nie zapomnimy o naszym suszu, ponadto urządzenie samo się wyłączy w odpowiednim momencie.
  • Zabezpieczenie przed przegrzaniem. Dzięki niemu urządzenie będzie chronione przed zbyt wysoką temperaturą i spaleniem.

Suszarki do grzybów (i nie tylko) - nasze typy do 200 zł

Polecane suszarki do grzybów: 1. Zelmer ZFD2250W 2. Sencor SFD 851GR 3. MPM MSG-06Polecane suszarki do grzybów: 1. Zelmer ZFD2250W 2. Sencor SFD 851GR 3. MPM MSG-06 Fot. producenci

2. Suszarka Sencor SFD 851GR

  • Moc: 240 W
  • Liczba tacek do suszenia: 5
  • Funkcje: płynna regulacja temperatury suszenia w zakresie od 35-70°C, regulowana wysokość tac, wyświetlacz elektroniczny, zabezpieczenie termiczne 

3. Suszarka MPM MSG-06

  • Moc: 400 W
  • Liczba tacek do suszenia: 6
  • Akcesoria: podkładki antypoślizgowe
  • Funkcje: 2-stopniowa regulacja nadmuchu gorącego powietrza

Suszarki do grzybów (i nie tylko) - nasze typy w przedziale 200 - 500 zł

Polecane suszarki: 1. Suszarka G21 Paradiso Big 2. Suszarka Artus DO3 3. Suszarka Raven ESS002Polecane suszarki: 1. Suszarka G21 Paradiso Big 2. Suszarka Artus DO3 3. Suszarka Raven ESS002 Fot. producenci

1. Suszarka spożywcza G21 Paradiso Big

  • Moc: 550 W
  • Liczba tacek do suszenia: 6
  • Funkcje: regulacja temperatury w zakresie od 40 do 70°C z przeskokiem o 1°C, sterowanie cyfrowe, timer, możliwość ustawienia czasu pracy, po jakim urządzenie wyłączy się automatycznie (1-48 godz.)
  • Moc: 500 W
  • Liczba tacek do suszenia: 6
  • Funkcje: płynna regulacja temperatury suszenia w zakresie od 35-70°C 

Suszarki do grzybów (i nie tylko) - nasze typy powyżej 500 zł

Polecane suszarki: 1. Steba ED 6 2. G21 Harmony Small 3. Biochef ArizonaPolecane suszarki: 1. Steba ED 6 2. G21 Harmony Small 3. Biochef Arizona Fot. Producenci

  • Moc: 800 W
  • Liczba tacek do suszenia: 6
  • Akcesoria: cyfrowy wyświetlacz
  • Funkcje: elektroniczna regulacja temperatury od 30 – 70°C, elektroniczny system kontroli czasu

2. Suszarka G21 Harmony Small

  • Moc: 630 W
  • Liczba tacek do suszenia: 8
  • Akcesoria:
  • Funkcje: regulacja temperatury (32-68°C), sterowanie cyfrowe oraz ręczne, timer, boczny nawiew powietrza
autor
Poleca: Marta Święcka
Ładny Dom inspiruje
Więcej o:
Skomentuj:
Suszarka do grzybów - przyda się też do suszenia ziół, owoców i warzyw. Najlepsze modele
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX