Ciężkie czasy dla miłośników czekolady. Producenci kakao nie nadążają za popytem. Będzie drogo

Czekolada jest coraz droższa, a my jemy jej zdecydowanie za dużo. Plantatorzy już teraz nie nadążają z produkcją kakao, a w ciągu najbliższych kilkunastu lat jego deficyt na rynku ma sięgnąć 2 mln ton rocznie.
Nadchodzą ciężkie czasy dla miłośników czekolady. Jej ceny wciąż rosną, a - jak twierdzi dwóch z największych producentów słodyczy Mars i Barry Callebaut - zjadamy jej zdecydowanie za dużo. "Washington Post" podaje, że farmerzy nie nadążają z produkcją kakao, która już teraz jest dużo niższa niż światowa konsumpcja.

Deficyt liczony w milionach ton

W ubiegłym roku na świecie zjedzono 70 tys. ton kakao więcej, niż go wyprodukowano. Mars i Barry Callebaut ostrzegają, że do 2020 r. deficyt zwiększy się do miliona ton, a w 2030 r. może osiągnąć 2 mln ton.

Głównym tego powodem ma być susza w zachodniej Afryce, szczególnie na Wybrzeżu Kości Słoniowej i w Ghanie, skąd pochodzi ponad 70 proc. światowych zapasów kakao. Niełaskawa pogoda spowodowała znaczny spadek produkcji, ponadto ogromne spustoszenia na plantacjach sieją choroby grzybowe, które zniszczyły 30-40 proc. światowych upraw.

W związku z licznymi utrudnieniami uprawa kakao stała się ciężkim i mało opłacalnym biznesem. Wielu plantatorów postanowiło przestawić się na bardziej dochodowe produkty, m.in. kukurydzę.

Do tego dochodzi również nienasycony apetyt konsumentów na czekoladę, która w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność w Chinach (jednak poziom spożycia na mieszkańca wynosi tam zaledwie 5 proc. średniej w krajach europejskich). Powodem nadmiernego popytu na kakao jest również coraz większa sprzedaż ciemnej czekolady, w której zawartość kakao wynosi nawet 70 proc.

Cena wciąż rośnie

Wszystkie te czynniki znacznie wpływają na cenę kakao, która od 2012 r. wzrosła aż o 60 proc. Producenci czekolady zostali zmuszeni do podniesienia cen swoich produktów.

Cena kakao na londyńskiej giełdzie w latach 2012-2014

Na świecie już trwają prace nad zwiększeniem możliwości produkcyjnych i zaspokojenie światowego zapotrzebowania na kakao. Jedna z grup badawczych w środkowej Afryce pracuje nad wyhodowaniem drzewa, które byłoby w stanie wyprodukować siedem razy więcej kakao niż tradycyjne rośliny.

Chcesz wiedzieć więcej i szybciej? Ściągnij naszą aplikację Gazeta.pl LIVE!

Pieniądze.gazeta.pl - polub nas na Facebooku >>>

Więcej o:
Skomentuj:
Ciężkie czasy dla miłośników czekolady. Producenci kakao nie nadążają za popytem. Będzie drogo
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX