Na to możesz się nabrać. Kupujesz cukier brązowy, a w jego składzie cukier biały plus karmel

Cukier brązowy jest zdrowszy od białego? Tak twierdzą dietetycy. Ale uwaga - mówią o prawdziwym cukrze trzcinowym, a nie o tym, co najczęściej możemy znaleźć na sklepowych półkach - białym cukrze zabarwionym karmelem.
Cukier brązowy jest zazwyczaj uważany za zdrowszy od najbardziej popularnego cukru białego. Jednak sama nazwa "brązowy" na opakowaniu zazwyczaj świadczy jedynie o jego kolorze. Obecny na półkach "cukier brązowy" bowiem jest często najzwyklejszym białym cukrem zabarwionym karmelem.



Czym więc jest cukier brązowy, który polecany jest przez dietetyków jako zdrowsza wersja tego bądź co bądź niezdrowego dodatku? Najbardziej wartościowy jest cukier trzcinowy nierafinowany. Dzięki pominięciu procesu oczyszczania (rafinacji) w jego składzie znajdziemy m.in. żelazo, wapń, magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Nie zostaje również usunięta melasa, która nadaje mu brązowy kolor.

Cukier brązowy nierafinowany może być produkowany nie tylko z trzciny, lecz także z buraków. Niektórzy producenci otrzymują też cukier brązowy przez dodanie do cukru białego wcześniej usuniętej melasy.

Cukier brązowy trzcinowy nie zawsze jest więc cukrem nierafinowanym, cukier buraczany nie zawsze jest zwykłym cukrem białym, natomiast popularny "cukier brązowy" dostępny w sklepach to często cukier biały zabarwiony karmelem. Jak więc wybrać ten prawdziwy, brązowy? Czytając dokładnie etykietę. Producenci zaznaczają na opakowaniu, że mamy do czynienia z cukrem trzcinowym.



Chcesz wiedzieć więcej i szybciej? Ściągnij naszą aplikację Gazeta.pl LIVE!

POLUB NAS


Więcej o:
Komentarze (132)
Na to możesz się nabrać. Kupujesz cukier brązowy, a w jego składzie cukier biały plus karmel
Zaloguj się
  • Pudrowa Królowa

    Oceniono 129 razy 103

    Przykłady oszustw i trucizn spożywczych:

    1. Śmietana słodka : w Auchan uświadczyłam JEDNĄ ( !! ) śmietanę bez szkodliwych dodatków - firmy Jana, w kubeczku ( stoi w lodówkach ) ale ta sama firma niestety zaczęła też robić śmietanę z karagenem, też stoi w lodówkach i kosztuje znacznie więcej. Udaje tą dobrą. Wstyd !
    Nastepna firmy : Łowicz, Piątnica, Łaciate : ( Piszę zarówno o słodkich jak tez o tzw. kwaśnych ) dodatki : karageny, fosforany, mączka chleba świętojańskiego. Śmietany nie smakują jak śmietany ale jak tłusta biała woda przemysłowa ! Ale co tam, rolnicy skup mają groszowy, my mamy jedzenie śmieciowe tylko te firmy mają odpowiedni dochód....

    2. Twarogi sernikowe ( też znalazłam tylko JEDEN bez śmietnika )- reszta ma zagęstniki, aromaty, konserwanty ( !! )

    3. Sery żółte - konserwanty, antybiotyki ( natamycyna np. Port Salut od Arla ), barwniki ( w 90% ). Prosukty z Masmalu np. Gouda jest aż obrzydliwie pomarańczowa, tyle tego sypią. Zapewniam , że ser bez barwnika smakuje tak samo.
    4. Sosy sałatkowe: np. firma Knorr zaczęła wrzucać do sosu tłuszcz palmowy !
    5. Crunchy, różnego rodzaju płatki : pomijając zabójcze ilości cukru to też pakują tam tłuszcz palmowy,

    6. O wędlinach szkoda pisać, bo tam strach zaglądać, przestałam kupować.

    7. Jogurty pseudo-owocowe - owoców max 2%

    Można wymieniać bez końca,,,,

    Ludzie ! Sprzedają Wam ten syf bo go kupujecie jak gęsi, nie czytacie metek ! Bojkotujcie produkty zawierające szkodliwe rzeczy to przestaną ten syf produkować !

  • magwol2

    Oceniono 66 razy 50

    A którzy to dietetycy polecają cukier? Nie ważne jakiego koloru i z czego robiony.

    Nierafinowany cukier to dalej sacharoza, tyle że zanieczyszczona.
    Do tego cukier nierafinowany jest mniej słodki, więc się go daje więcej i na jedno wychodzi kalorycznie.

    Witaminy i minerały lepiej przyswoić w warzyw i owoców.
    Tych z cukru nawet nasz organizm nawet poczuje, chyba żeby wcinać cukier łyżkami.
    Uzupełnij niedobór witaminy B cukrem - cukrzyca gratis!

  • predator-x

    Oceniono 103 razy 45

    Ja już nie kupie cukru marki diament, nie lubię jak ktoś mnie robi w banbuko.

  • hetman46

    Oceniono 63 razy 43

    Bo trzeba być naiwnym jak dziecko by wierzyć w napisy typu : "obniża cholesterol" " bez cukru" "zawiera mięso z kurczaka " . Jak to mówi przysłowie głupich nie sieją,sami sie rodzą.

  • dejtrejder

    Oceniono 165 razy 39

    Prezes tej firmy powinien już być łapany przez policję i chlastany choojem po pysku. Ale żyjemy w Polsce więc nadal będzie sprzedawał swój "brązowy cukier"...

  • pit_sam_pras

    Oceniono 44 razy 38

    dokładnie w ten sam sposób barwione jest pieczywo, żeby ludziska myśleli, że kupują zdrowsze, razowe itp... szczególnie często bułki są traktowane karmelem.

  • kl.zn

    Oceniono 43 razy 33

    Dziennikarz dopiero teraz się zorientował, że jest różnica pomiędzy brązowym a trzcinowym? Też mi odkrycie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX