Inspekcja Handlowa kontroluje oliwę z oliwek. Nieprawidłowości w niemal 20 proc. partii

Inspekcja Handlowa skontrolowała dostępne na rynku oliwy z oliwek. Jej zastrzeżenia wzbudziło niemal 20 proc. sprawdzonych partii. Na szczęście w większości chodziło o nieprawidłowości w oznakowaniu, a jedynie kilka produktów nie nadawało się do spożycia.
Kontrole Inspekcji Handlowej odbywały się w pierwszych trzech kwartałach ubiegłego roku. 313 partii oliwy z oliwek (z czego 220 z pierwszego tłoczenia, czyli najlepszej jakości) pobrano z 76 sklepów i czterech hurtowni na terenie całego kraju. Inspektorzy stwierdzili nieprawidłowości aż w 61 partiach oliwy. Na szczęście większość z nich dotyczyła niewłaściwego oznakowania.

Na opakowaniach oliwy z oliwek Inspekcja Handlowa kwestionowała m.in. brak jakichkolwiek oznaczeń w języku polskim, a także brak obowiązkowego oznaczenia kraju pochodzenia. Pewne zastrzeżenia budziły też informacje przypisujące danej oliwie szczególne właściwości, np. "wolna od bakterii chorobotwórczych z uwagi na właściwości produktu".

25 partii oliwy poddano badaniom laboratoryjnym. Wynika z nich, że jedynie trzy partie nie spełniały wymagań jakościowych, a konkretnie zawyżona w nich była wartość współczynnika ekstynkcji K232, który określa procent pośredniego utlenienia składników oliwy. Im mniejsza jego wartość, tym lepsza jakość oliwy. Kontrolerzy zakwestionowali też siedem partii przeterminowanej oliwy.



Kontrole poskutkowały nakazem wycofania z obrotu 21 partii oliwy. Dodatkowo Inspekcja Handlowa nałożyła sześć kar pieniężnych w łącznej wysokości 3,5 tys. zł, skierowała trzy zawiadomienia do nadzoru sanitarnego i osiem zawiadomień do wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Porady UOKiK

W związku z publikacją wyników kontroli oliwy z oliwek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina, o czym trzeba pamiętać, kupując produkty żywnościowe:

1. Poszczególne grupy produktów muszą być znakowane dodatkowymi informacjami określonymi w przepisach. W przypadku oliwy z oliwek są to m.in. informacje dotyczące jej kategorii, np.:
- oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia - "najwyższa kategoria oliwy z oliwek, oliwa uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych",
- oliwa z pierwszego tłoczenia - "oliwa z oliwek uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych",
- oliwa z wytłoczyn z oliwek - "oliwa zawierająca wyłącznie oliwę uzyskaną z przetworzenia wytłoczyn z oliwek i oliwę otrzymaną bezpośrednio z oliwek".

2. Nie sugeruj się atrakcyjną ceną, ponieważ często wiąże się to z obniżeniem jakości (np. z powodu zastosowania gorszych, a więc tańszych surowców).

3. Nie sugeruj się wielkością opakowania, zawsze czytaj informację o zawartości netto produktu.

4. Czytaj dokładnie informacje zamieszczone na etykiecie, zwłaszcza te podane drobnym drukiem z tyłu opakowania. Nie sugeruj się atrakcyjną szatą graficzną opakowania ani wyeksponowaną fantazyjną nazwą, która często, zamiast informować o rodzaju wyrobu, może wprowadzić w błąd.

5. Pamiętaj, że w oznakowaniu środków spożywczych powinny znajdować się podstawowe informacje: nazwa rodzajowa produktu (np. "oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia", "olej rzepakowy"), termin przydatności do spożycia (np. "należy spożyć do") lub data minimalnej trwałości (np. "najlepiej spożyć przed"), wykaz składników, ilość składników lub kategorii składników (np. jeśli zostały podkreślone w nazwie lub w grafice), specjalne warunki przechowywania lub użycia, zawartość netto, oznaczenie podmiotu odpowiedzialnego za informacje na temat żywności (którym może być producent, importer lub inny podmiot wprowadzający produkt do obrotu), kraj lub miejsce pochodzenia w odniesieniu do niektórych środków spożywczych (np. mięsa, miodu, świeżych owoców i warzyw).

6. Etykiety muszą informować o rodzaju składnika powodującego alergię, który musi być wyróżniony, np. opisany inną czcionką, kolorem, na innym tle.

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas





Więcej o:
Komentarze (3)
Inspekcja Handlowa kontroluje oliwę z oliwek. Nieprawidłowości w niemal 20 proc. partii
Zaloguj się
  • kraq

    Oceniono 2 razy 2

    Oliwa z oliwek gimbusy. A czy oliwa może być z czegoś innego? Po ch... pisać że z oliwek? Jak oliwa to wiadomo z czego.

  • idioteka-narodowa

    Oceniono 2 razy 2

    3,500 zł kar za 20 przypadków nieprawidłowości! Śmieszne! PIH drwi i kpi? czy o drogę pyta.

  • hefajstos1

    Oceniono 1 raz 1

    I znowu nie wiemy jakiej firmy oliwa była niezgodna z normami. Czy przeterminowana oliwa miała na butelce datę przydatności do spożycia i tylko na tej podstawie inspekcja stwierdziła jej przeterminowanie?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX