Zdrowa żywność. Produkty eko i bio. Zobacz, na co zwracać uwagę, wybierając żywność ekologiczną. [PORADNIK]

Zdrowa żywność. Oznakowanie produktów eko, minimalna procentowa zawartość składników ekologicznych. Nie wiesz, na co zwracać uwagę, kupując produkty bio i eko? Przeczytaj nasz poradnik i zobacz porady eksperta.
Produkt oznakowany wyrażeniami: "bio", "eko" czy "organic" powinien pochodzić z rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że musi zawierać co najmniej 95 proc. składników ekologicznych, czyli m.in. niemodyfikowanych genetycznie, uprawianych bez sztucznych nawozów, z zastosowaniem ograniczonej liczby substancji dodatkowych.

Produkcja żywności eko jest bardzo restrykcyjna: gospodarstwo rolne i zakład przetwarzający muszą poddać się kontroli, aby uzyskać specjalny certyfikat. Potwierdza on, że dany produkt spełnia unijne normy dotyczące produkcji ekologicznej. Najprościej produkt pochodzący z rolnictwa ekologicznego możemy rozpoznać po logo, które obowiązuje w całej Unii Europejskiej.

Eko i bioprodukty. Jak je wybierać?

Kupując produkty ekologiczne, pamiętaj o następujących poradach:

Zweryfikuj miejsce zakupu - ekobazary czy sklepy ekologiczne lub z tzw. zdrową żywnością nie zawsze oferują żywność ekologiczną. Określenia te wykorzystywane są do celów marketingowych i nie przesądzają o tym, że w miejscach tych oferowana jest wyłącznie żywność ekologiczna.

Nie ufaj reklamie - wyrażenia "z ekologicznie czystych rejonów" itp. nie wskazują, że produkt jest ekologiczny. Produkty ekologiczne można rozpoznać po ich etykietach, na których umieszczone są słowa "ekologiczny", "eko" lub "bio" oraz unijne logo produkcji ekologicznej i numer jednostki certyfikującej. Tylko takie oznakowanie produktu daje gwarancję jego ekologicznego pochodzenia.

Zwróć uwagę na oznakowanie - można sprawdzić, czy ekologiczne warzywa i owoce sprzedawane luzem, bez opakowania, rzeczywiście są ekologiczne. Sprzedawca musi posiadać aktualny certyfikat wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. Świadczy on o tym, że na wszystkich etapach wytwarzania produktu zastosowane zostały ekologiczne metody produkcji.

Uważaj na krótsze terminy przydatności do spożycia i daty minimalnej trwałości żywności ekologicznej. Pamiętaj, że warunki jej przechowywania są bardziej rygorystyczne z uwagi na zakaz stosowania w większości przypadków substancji konserwujących i przeciwutleniających.

Pamiętaj, że wygląd żywności ekologicznej bywa często mniej atrakcyjny w porównaniu z żywnością nieekologiczną z uwagi na jej naturalne metody produkcji oraz zakaz stosowania substancji poprawiających barwę oraz strukturę i konsystencję.

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas





Więcej o:
Komentarze (22)
Zdrowa żywność. Produkty eko i bio. Zobacz, na co zwracać uwagę, wybierając żywność ekologiczną. [PORADNIK]
Zaloguj się
  • hilux_ie

    Oceniono 55 razy 43

    Koniecznie uważajcie na rolników i sadowników, którzy opryskują uprawy tlenkiem wodoru. Ten główy składnik kwaśnych deszczy utrzymuje rośliny w stanie świeżości przez jakiś czas, ale jest przyczyną wielu zgonów, zwłaszcza w okresie wakacyjnym.

  • pan.szklanka

    Oceniono 26 razy 16

    Dzień dobry. Poproszę pół kilograma eko - bio soli drogowej z certyfikatem.

  • wmc-33

    Oceniono 22 razy 14

    Produkt ekologiczny rozpoznajemy po umieszczonym na nim ekologicznym logo, za które trzeba dać sporo kasy, no i oczywiście po znacznie wyższej cenie, która musi pokryć koszty opłaty za to logo.

  • napletekgandalfa

    Oceniono 13 razy 11

    Prawda jest taka żeby mieć cokolwiek BIO, trzeba samemu uprawiać lub hodować.
    Nawet wtedy nie mamy całkowitej pewności czy będzie to ekologiczne. Nie wiadomo co za syf fruwa w powietrzu osiada wraz z deszczem w glebie. Chowając świnkę również.
    Ogółem oddychanie jest szkodliwe a Wszyscy pójdziemy "do piachu" (to przenośnia).

  • kocurxtr

    Oceniono 25 razy 3

    oto jak działa biurokracja:
    najpierw zatwierdza się stosowanie preparatów szkodliwych (opryski, polepszacze, utrwalacze itd słowem - chemia)
    potem ustala się normy ich użycia żeby produkt mógł być dopuszczony do obrotu
    można nie stosować i sprzedawać jako 'eko' - ale trzeba uzyskać specjalny certyfikat, że się nie korzysta (i oczywiście go opłacać)

    na każdym kroku opłacane są biurokratyczne darmozjady...
    a wystarczyłoby wprowadzić całkowity zakaz używania chemii - żarcie bybłoby na codzień świerze, zdrowe i ... tańsze - bo bez haraczu dla biurokratów i bez kosztów stosowania drogiej (i megaszkodliwej) chemii

    proste ?
    dla darmozjadów-urzędniów zbyt proste (i nieopłacalne)
    a cierpimy MY

  • kjubus

    Oceniono 5 razy 1

    najlepsze produkty "eko" i "bio" to te, ktore same robimy. nie mowie nawet o hodowli np. warzyw, itp., ale robienie niektorych rzeczy samemu, a nie kupowac. ja m.in. pieke chleb i wiem, ze w srodku jest tylko woda, maka razowa pelnoziarnista, drozdze, odrobina oleju i mleka, a takze - jak mam ochote -np. ziarna slonecznika. BEZ DODATKU CUKRU. jest bardziej sycacy i dluzej swiezy, niz ten ze sklepu.

  • drzejms-buond

    0

    przestrzegam przed produktami amerykańskimi z napisem ORGANIC. W myśl ichnich przepisów nazwa dotyczy również GMO ! Monsanto sobie to wywalczyło.
    Żeby było prawdziwie organic musi być oprócz napisu "organic" certyfikat.
    Mimo iż moja pensja nie wzrosła od wielu lat , wile lat temu przeszedłem na żywnośc bio
    i jakoś daję radę. Trzeba wiedzieć po prostu co gdzie kupić. Polecam internetowe zakupy towarów w większej ilości , na kilka miesięcy, na rok(? ) wtedy można kupić w cenach jak za zwykły nieekologiczny produkt.

  • fafarafafafa

    Oceniono 12 razy 0

    Tia, jasne. Ekologiczne. Może jeszcze matematyczne i historyczne.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX