Chleb czy bułka? Jak wybierać pieczywo? Zobacz, na co zwracać uwagę i jakie informacje muszą znaleźć się na etykiecie [PORADNIK]

Chleb czy bułka. Nazwa pieczywa, informacje o cieście i procentowa zawartość składników. Nie wiesz, jak czytać oznaczenia na pieczywie pakowanym i sprzedawanym luzem? Przeczytaj nasz poradnik i obejrzyj porady eksperta.
Informacje o pieczywie, które kupujemy luzem, muszą być podane w miejscu sprzedaży, czyli np. na wywieszce w sklepie lub naklejce na chlebie. Informacje o pieczywie pakowanym powinniśmy znaleźć na opakowaniu.

Chleb i bułka sprzedawane luzem

Na opakowaniu pieczywa zazwyczaj znajdziemy wszystkie niezbędne informacje. Jednak pamiętajmy o tym, że pieczywo sprzedawane luzem również musi być prawidłowo oznakowane. Oto, o czym musimy być informowani:

- nazwa rodzajowa - kiedy pojawia się tylko nazwa fantazyjna, np. chleb wiejski, bułka zwykła, nie wiadomo, z czego tak naprawdę składa się takie pieczywo. Prawidłowa nazwa powinna informować, z czego wytworzono konkretny produkt, np. chleb wiejski żytni czy bułka zwykła pszenno-żytnia.
- wykaz składników użytych do produkcji - na opakowaniu lub etykiecie powinny być wymienione wszystkie składniki użyte do produkcji pieczywa.
- nazwa producenta - umożliwia rozpoznanie, z której piekarni pochodzi pieczywo,
- masa jednostkowa - czyli waga pojedynczej sztuki oferowanego pieczywa,
- informacja o cieście - jeśli pieczywo zostało wyprodukowane z ciasta mrożonego, musimy zostać o tym poinformowani. Pieczywo takie wytwarzane jest m.in. w piekarniach hipermarketów oraz specjalnych piecach używanych przez mniejsze sklepy.

Chleb i bułka w opakowaniu

Na pieczywie pakowanym oprócz informacji obowiązkowych dla wypieków oferowanych luzem dodatkowo powinny się znaleźć następujące dane:

- data minimalnej trwałości,
- procentowa zawartość składników, np. śliwki w chlebie ze śliwką,
- zawartość netto lub liczba sztuk zapakowanego pieczywa,
- warunki przechowywania, jeśli jakość pieczywa jest od nich zależna, np. w przypadku pieczywa z nietrwałymi mikrobiologicznie dodatkami,
- oznaczenie partii produkcyjnej, jeśli nie jest nim data minimalnej trwałości,
dane firmy, która produkuje, wprowadza do obrotu lub paczkuje pieczywo.

Przeczytaj też wywiad z piekarzem: "Od prawdziwego chleba się nie tyje. Tylko od tego, w które pakuje się pełno ulepszaczy, barwników i innej chemii. Ja już tego nie nazywam chlebem, tylko popierdółką >>>

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas





Więcej o:
Komentarze (34)
Chleb czy bułka? Jak wybierać pieczywo? Zobacz, na co zwracać uwagę i jakie informacje muszą znaleźć się na etykiecie [PORADNIK]
Zaloguj się
  • Ku Ba

    Oceniono 75 razy 61

    Do dzisiaj nie wiedziałem jak kupować pieczywo. Nie wiem jak sobie bez kolejnej cudownej porady z Gazety radziłem. O czym kolejna mądra porada będzie?

  • carolina_reaper

    Oceniono 39 razy 33

    Gazeta bardzo nisko musi cenic swoich czytelnikow skoro umieszcza rady "eksperta" od kupowania pieczywa. Dno, qrwa, dno.

  • toojatooja

    Oceniono 30 razy 28

    Bardzo ubogi ten artykul jak na strone glowna!

  • szary212

    Oceniono 26 razy 26

    nauczcie nas jeszcze: siku czy kupka? co lepsze, dlaczego, kto za tym stoi, i kiedy wystąpi w Tańcu z gwizdami

  • yuraathor

    Oceniono 23 razy 23

    a o skarpetkach i sandałach kiedy będzie w końcu ?

  • ver.bus

    Oceniono 20 razy 20

    "Chleb czy bułka? Jak wybierać pieczywo?"
    Z artykułu na te tematy niewiele się dowiedziałem.
    Filmiku nie klikam, bo prawie nie słyszę. Co mówią eksperci?

  • pozhoga

    Oceniono 25 razy 15

    Syndrom czasów: instrukcja z poglądowym materiałem wideo na temat czegoś, co jeszcze 25 lat temu potrafił każdy dzieciak w wieku powyżej 6 lat.

  • to_ja_dziki-9876543210

    Oceniono 15 razy 13

    a czy macie eksperta który doradzi mi jakim powietrzem mam oddychać w Warszawie i dlaczego ma ono pachnieć górami???

    "Cenisz dobre dziennikarstwo?"
    Cenię, i dlatego staje się coraz bardziej krytyczny w stosunku do mediów Agory.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX