Kawior, homary, trufle. Luksusową żywność kupujemy rzadko. Dla większości z nas jest po prostu za droga

Większość Polaków kupuje luksusową żywność raz na miesiąc lub rzadziej. Odstrasza nas potencjalna cena produktów, ich ograniczona dostępność oraz niewiedza na temat ich przygotowania. Boimy się też, że nie zasmakują naszym bliskim.


Jak wynika z badań przeprowadzonych przez grupę IQS na zlecenie Lidl Polska, wśród produktów uznawanych przez polskich konsumentów za luksusowe znalazły się m.in.: kawior (85 proc.), homary (85 proc.), trufle (72 proc.), krewetki (53 proc.) oraz kiełbasa z dziczyzny (58 proc.). Zaliczamy do nich także żywność ekologiczną (41 proc.). Co ciekawe, Polacy częściej za luksusowe uznają produkty wyprodukowane w kraju (16 proc.), a nie zagraniczne (12 proc.). Opinia ta przeważa wśród osób kupujących bardzo często artykuły spożywcze premium.

Luksusowe produkty spożywcze
Create bar charts


Mimo że Polakom luksusowe produkty nadal kojarzą się z wysokimi cenami i ograniczoną dostępnością, wzrost zainteresowania takimi artykułami jest istotnie zauważalny. Świadczy o tym chociażby rosnąca liczba specjalistycznych blogów i telewizyjnych programów kulinarnych.

- Konsumenci coraz odważniej sięgają po artykuły dotychczas kojarzone jako wyjątkowe i tylko dla wybranych. Nasi klienci poszukują inspiracji kulinarnych i chętnie próbują nowych smaków, natomiast dla nas ważne jest, aby w naszej ofercie mogli znaleźć produkty wysokiej jakości w przystępnej cenie - mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska.

Jak pokazuje raport, najchętniej sięgamy po produkty luksusowe przed specjalnymi okazjami. Prawie połowa badanych kupuje je na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Badania wykazały, że w dalszym ciągu cenimy sobie tradycyjne smaki, jeśli chodzi o dobór dania dla naszych gości. Na specjalne okazje najchętniej serwujemy dobrze znane nam potrawy: pieczone mięso/pieczeń (26 proc.) czy typowo polskie dania, w tym schabowy, gołąbki i bitki (20 proc.). Coraz chętniej sięgamy jednak po mniej typowe dla naszej kuchni produkty jak homar (11 proc.) lub krewetki (8 proc.).

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas





Więcej o:
Komentarze (84)
Kawior, homary, trufle. Luksusową żywność kupujemy rzadko. Dla większości z nas jest po prostu za droga
Zaloguj się
  • fakit.pl

    Oceniono 29 razy 29

    Luksusową żywność kupujemy rzadko, dlaczego?
    Bo jest to k*rwa żywność LUKSUSOWA, jakbyśmy codziennie jedli homary, to nie byłyby luksusowe!

  • six_a

    Oceniono 7 razy 7

    >Dla większości z nas jest po prostu za droga.
    przez te wasze objawienia to ja kiedyś zejdę ze śmiechu. a czemu zawdzięczamy te rewelacje? instytut badań czy tradycyjnie zstąpienie ducha?

  • panchuck

    Oceniono 11 razy 7

    o kurdebele ale odkrywczy artykuł

  • robinchud1492

    Oceniono 6 razy 4

    tak w zasadzie to o czym jest ta zajawka?
    szukam na portalu rady jak wyłączyć pralkę?

  • 29elmi

    Oceniono 3 razy 3

    Cytujac klasyka (mojego kolege): "Wszystko oprocz moczu to g..no"

  • 29elmi

    Oceniono 5 razy 3

    Jak piszecie taki artykul to powinniscie miec przynajmniej pojecie, o tym co piszecie. Piszecie o homarach, a w garnku na zdjeciu sa langusty.

  • wilma.flintstone

    Oceniono 3 razy 3

    Badanie pokazuje jak na dloni polska mentalnosc - za drogie to powod glowny, oczywiscie. Pier...e kotka - glowny powod to ten, ze kazdy z tych produktow ma dosc specyficzny smak - kawior, trufle, krewetki, czy nieslawne osmiorniczki - na to trzeba amatora, to nie bulka z serem.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX