Kawior, homary, trufle. Luksusową żywność kupujemy rzadko. Dla większości z nas jest po prostu za droga

Większość Polaków kupuje luksusową żywność raz na miesiąc lub rzadziej. Odstrasza nas potencjalna cena produktów, ich ograniczona dostępność oraz niewiedza na temat ich przygotowania. Boimy się też, że nie zasmakują naszym bliskim.


Jak wynika z badań przeprowadzonych przez grupę IQS na zlecenie Lidl Polska, wśród produktów uznawanych przez polskich konsumentów za luksusowe znalazły się m.in.: kawior (85 proc.), homary (85 proc.), trufle (72 proc.), krewetki (53 proc.) oraz kiełbasa z dziczyzny (58 proc.). Zaliczamy do nich także żywność ekologiczną (41 proc.). Co ciekawe, Polacy częściej za luksusowe uznają produkty wyprodukowane w kraju (16 proc.), a nie zagraniczne (12 proc.). Opinia ta przeważa wśród osób kupujących bardzo często artykuły spożywcze premium.

Luksusowe produkty spożywcze
Create bar charts


Mimo że Polakom luksusowe produkty nadal kojarzą się z wysokimi cenami i ograniczoną dostępnością, wzrost zainteresowania takimi artykułami jest istotnie zauważalny. Świadczy o tym chociażby rosnąca liczba specjalistycznych blogów i telewizyjnych programów kulinarnych.

- Konsumenci coraz odważniej sięgają po artykuły dotychczas kojarzone jako wyjątkowe i tylko dla wybranych. Nasi klienci poszukują inspiracji kulinarnych i chętnie próbują nowych smaków, natomiast dla nas ważne jest, aby w naszej ofercie mogli znaleźć produkty wysokiej jakości w przystępnej cenie - mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska.

Jak pokazuje raport, najchętniej sięgamy po produkty luksusowe przed specjalnymi okazjami. Prawie połowa badanych kupuje je na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Badania wykazały, że w dalszym ciągu cenimy sobie tradycyjne smaki, jeśli chodzi o dobór dania dla naszych gości. Na specjalne okazje najchętniej serwujemy dobrze znane nam potrawy: pieczone mięso/pieczeń (26 proc.) czy typowo polskie dania, w tym schabowy, gołąbki i bitki (20 proc.). Coraz chętniej sięgamy jednak po mniej typowe dla naszej kuchni produkty jak homar (11 proc.) lub krewetki (8 proc.).

Chcesz wiedzieć szybciej? Polub nas





Więcej o:
Komentarze (84)
Kawior, homary, trufle. Luksusową żywność kupujemy rzadko. Dla większości z nas jest po prostu za droga
Zaloguj się
  • e.s.c.p.l

    0

    A luksusowe maszynki do golenia z www.easyshaveclub.pl znacie?

  • jego_eminencja

    Oceniono 1 raz 1

    pierwszy raz sie dowiedziałem o istnieniu tych frykasów, jutro lece do Lidla , przypuszczam ze 80% polaków nie wie o istnieniu takich przysmaków

  • teodor_jeske_choinski_1

    Oceniono 1 raz 1

    Flaszka 18-letniego Macallana(whisky slodowa) kosztuje 200 €! To nie luxus, to tragedia!

  • teodor_jeske_choinski_1

    Oceniono 1 raz 1

    Mi sie to juz przejadlo...
    ale w sobote bede pic najlepsza whisky na swiecie, Kavalan...

  • carolina_reaper

    Oceniono 3 razy 1

    Nie ma "luksusowej" zywnosci sa natomiast ludzie, ktorym sie w dupach poprzewracalo z dobrobytu i ktorzy zaplaca kazda cene aby pokazac innym jacy oni sa wyjatkowi.

  • six_a

    Oceniono 7 razy 7

    >Dla większości z nas jest po prostu za droga.
    przez te wasze objawienia to ja kiedyś zejdę ze śmiechu. a czemu zawdzięczamy te rewelacje? instytut badań czy tradycyjnie zstąpienie ducha?

  • foryou22

    Oceniono 2 razy -2

    Łosoś wędzony i krewetki to ma być luxuss haha, jakieś salami można popłakać się ze śmiechu. To są produkty premium nie luxsusowe kolejny bałwan nie dziennikarz!

  • play100cen

    Oceniono 3 razy 1

    Szkoda, że nie przeprowadzono podobnych ankiet z amatorami ośmiorniczek w rządzie premier Kopacz. Wyniki byłyby zapewne nieco odmienne.

  • pilot.tv

    Oceniono 3 razy 1

    Bo jest nieswieza! W DE czy FR mozna ten towar kupic tanio i jest on swiezy. W PL jest on stary i nieswiezy. I od razu ma on status towaru luksusowego!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX