Pieprz cytrynowy, ale w składzie głównie sól

- W załączeniu zdjęcie składu tak ostatnio reklamowanego pieprzu cytrynowego firmy Prymat. Czy coś, czego pierwszym składnikiem jest sól, można nazwać pieprzem? - pyta mnie pan Wojciech.
Faktycznie, w pieprzu cytrynowym na pierwszej pozycji wymieniona jest sól. Jak się reklamuje producent? Ano tak:



O pieprzu dużo, o soli zaś ani słowa.

Żeby nie było, że się znęcam nad niewinnym - pieprz cytrynowy Prymatu nie odbiega składem od tego, co proponuje konkurencja. Ot, Kamis. Skład pieprzu cytrynowego? Sól, pieprz czarny, czosnek, cebula, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, cukier, skórka cytrynowa, kurkuma.

W innych firmach jest podobnie.

Pytanie, oczywiście, brzmi: po co wobec tego kupować pieprz cytrynowy, skoro można zemleć sobie trochę czarnego pieprzu i dodać do niego dużo skórki cytrynowej oraz nieco soli. Albo jeśli ktoś chce mieć cytrynowy posmak pieprzu, niech kupi pieprz syczuański.

Nie wiem, czy słusznie, ale nie jestem przekonany o wysokiej jakości przypraw dostępnych w Polsce. Gdy kupowałem je np. we Włoszech, ziarna czarnego pieprzu miały zupełnie inny aromat i smak. Ale może wakacyjna atmosfera mi się zanadto udzieliła

A jak wygląda skład pieprzu cytrynowego na Zachodzie?

Oto przykład:



Po kolei: 25 proc. to wysuszona skórka cytryny, sól, cukier, kwas cytrynowy, biały pieprz (9 proc.). suszona cebula, czarny pieprz 5 proc., zmielony czosnek, wysuszone wiórki pomarańczy, olej. Ale proszę też zwrócić uwagę na cenę. Grubo ponad 2 funty.

Tekst pochodzi z blogu Piotra Miączyńskiego supermarket.blox.pl