Test ekspresów do kawy: Espresso za 6 tys. zł

Ciśnieniowy czy na kapsułki - jaki ekspres do kawy wybrać? Ten pierwszy jest bardzo drogi, w drugim przypadku zaś zapłacimy taniej, jednak koszty zaparzenia każdej kawy są znacznie wyższe. Fundacja Pro-Test przebadała 15 najbardziej znanych ekspresów do kawy. Które okazały się najlepsze?

Pro-Test to działająca na polskim rynku od 2001 roku część międzynarodowej organizacji International Consumer Research & Testing zajmującej się testowaniem produktów. Fundacja zleca (lub publikuje wykonane przez inne organizacje konsumenckie) testy porównawcze produktów. Badania są przeprowadzane w laboratoriach poza granicami Polski, głównie we Francji i Niemczech. Aby zachować pełną niezależność testów, fundacja zachowuje w tajemnicy nazwy laboratoriów, które przeprowadzają testy.

Jak badano ekspresy?

Oprócz dokonania oceny jakości sensorycznej naparu i pianki mlecznej badacze sprawdzili ekspresy także pod kątem łatwości obsługi. W ramach tego badania oceniali każdy etap przygotowywania naparu, a także czyszczenie ekspresu. Na wynik testu wpływ miał też czas zaparzania pierwszej i drugiej filiżanki espresso oraz temperatura zaparzonej kawy. Przyjęto, iż optymalna temperatura naparu w filiżance wynosi 67 st. C. Najbliższy tego ideału był model Siemens TK 73001. Badaniu poddano także inne elementy, m.in. równomierność napełniania filiżanek. Na końcu badacze obliczyli, ile prądu pobierają nasze ekspresy podczas pracy: podgrzewania i zaparzania dwóch filiżanek, a także w trybie czuwania. Przyjrzeli się też instrukcjom obsługi urządzeń i ocenili je pod kątem: kompletności, jasności i zrozumiałości oraz przejrzystości.

Ekspresy kapsułkowe lepsze?

Powszechnie uważa się, że najlepszą kawę parzą ekspresy ciśnieniowe, jednak test pokazał, że jakość sensoryczna naparów przyrządzanych przez automaty pozostawia wiele do życzenia. Eksperci z laboratorium przeprowadzającego test dobrze ocenili jedynie dwa napary - oba przygotowane w ekspresach na kapsułki.

Badaniu poddano też funkcję pienienia mleka w ekspresach. Okazało się, że najlepiej radzą z tym sobie dwa modele: Siemens TK 73001 oraz DeLonghi ESAM 4500.

Taniej... czyli drożej?

Żeby zaparzyć kawę w ekspresie automatycznym, wystarczy wcisnąć jeden przycisk. Przygotowanie aromatycznej filiżanki kawy zajmuje niecałą minutę. Najszybciej spośród testowanych urządzeń z parzeniem kawy radzi sobie ekspres Krups KP2100 Dolce Gusto - zajmuje mu to 28 sekund.

Jednak za taką wygodę trzeba słono płacić. Przetestowane ekspresy automatyczne kosztują od 1369 do 5990 zł. To więcej niż trzeba by wydać na pralkę czy lodówkę. Nieco tańsze są ekspresy na kapsułki - na przykład Siemens SN30, który kosztuje 329 zł. Nie oznacza to jednak, że ekspresy kapsułkowe to propozycja dla oszczędnych. Wydatki pojawią się dopiero, gdy zaczniesz zaparzać kawę, i są związane z zakupem kapsułek, w których zamknięta jest kawa od razu podzielona na porcje. Takie kapsułki kosztują z reguły dużo więcej od zwykłej kawy (np. opakowanie z 16 kapsułkami do ekspresu Nescafe Dolce Gusto kosztuje ok. 20 zł).

Jednak odpowiedź na pytanie, który ekspres wybrać, i tak nie jest oczywista: biorąc pod uwagę wielokrotnie wyższą cenę ekspresów automatycznych, zaoszczędzona kwota zwróciłaby się dopiero po wielu latach codziennego zaparzania kawy. Dużym minusem ekspresów na kapsułki jest jednak to, że ich właściciele są zdani na kawę tylko jednego producenta.

Cena nie jest zresztą żadną gwarancją, że kupiony przez nas produkt będzie najwyższej jakości. Jeden z najdroższych ekspresów z testu - Philips Saeco HD 8943 za blisko 5000 zł - znalazł się pod koniec rankingu. Jego właścicieli może w szczególności irytować, że jest on wyjątkowo prądożerny. Do zaparzenia pierwszej filiżanki kawy, bez uprzedniego podgrzania, zużywa aż 17,6 kilowata. Dla porównania, Siemens SN30 za 329 zł, który jest najbardziej oszczędny w poborze prądu, zużywa do tej samej czynności 4,5 kilowata.

Która kawa smakuje najlepiej?

To najbardziej subiektywna kategoria testu, do której przeprowadzenia Pro-Test zaprosił ekspertów wyszkolonych w ocenianiu jakości sensorycznej. Badacze przeanalizowali m.in. zapach, równowagę między poszczególnymi nutami: gorzką, kwaśną i słodką, ocenili również posmak pozostający w ustach po wypiciu kawy. Dokładnej ocenie poddali też piankę crema i przyznali jej punkty za kolor i konsystencję.

Najsmaczniejsze espresso zaparzał Siemens SN30. Niezła okazała się też kawa z DeLonghi EN680. Co ciekawe, oba te ekspresy zaparzają kawę z kapsułek. Najniżej eksperci ocenili natomiast napar z Siemensa TE 706209 RW. Miał niestety najgorszą konsystencję pianki crema, a w jego aromacie badacze nie mogli wyczuć właściwej równowagi nut.

Pełne płatne wyniki testu ekspresów do kawy znajdziecie na stronie Fundacji Pro-Test

W teście przebadano następujące ekspresy ciśnieniowe:

DeLonghi EN680

 

DeLonghi ECAM23.450 S

 

DeLonghi ESAM 4500

 

Krups EA 8050

 

Krups KP2100 Dolce Gusto

 

Jura Ena 9 One Touch

 

Jura Impressa J9 One Touch

 

Melitta Caffeo CI

 

Philips Saeco HD 8839

 

Philips Saeco HD 8943

 

Saeco Odea Giro

 

Siemens SN30

 

Siemens TE 506209 RW

 

Siemens TE 706209 RW

 

Siemens TK 73001

Piwo masowe, regionalne? Woda i tak z kranu. Ale czy to grzech? >>

Więcej o: