Skandal na Wyspach? W Lidlu i Tesco sprzedają wołowe hamburgery z...koniny

Mrożone hamburgery sprzedawane w Wielkiej Brytanii i Irlandii przez największe sieci hipermarketów takie jak Lidl, Tesco, Icelandi i Aldi zawierały koninę - ogłosiła irlandzka agencja zajmująca się bezpieczeństwem żywności FSAI.
FSAI poinformował o wynikach badania próbek mrożonych burgerów z wołowiny, które przesłały sieci handlowe. Najgorzej wypadło mięso z Tesco - z badania wynika, że 27 proc. składu burgera wołowego zawierało DNA... koniny, a kolejne 23 proc. stanowiło mięso wieprzowe. W pozostałych sześciu próbkach przesłanych przez inne sieci także znaleziono DNA końskiego mięsa, jednak w znacznie mniejszych proporcjach.

Hamburgery wołowe zostały wyprodukowane przez dwie firmy z Irlandii i Wielkiej Brytanii. Po ogłoszeniu wyników Tesco zdecydowało się natychmiast usunąć produkt ze sprzedaży. - Bezpieczeństwo i wysoka jakość naszych produktów są dla nas najważniejszymi priorytetami. Nie będziemy tolerować naruszenia jakości żywności, jaką sprzedajemy - mówi rzecznik Tesco w rozmowie z "Guardianem".

Szef FSAI Alan Reilly poinformował, że badane hamburgery nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Agencja nie wie jednak, w jaki sposób konina trafiła do hamburgerów. - W Irlandii nie leży w naturze jedzenie końskiego mięsa i nikt w tym kraju nie oczekuje znalezienia go w hamburgerze - powiedział Reilly. Jednocześnie dodał, że wszyscy klienci, którzy kupili ten produkt, mogą go bez problemu zwrócić w sklepie.

Część ekspertów uważa, że sprzedawanie hamburgerów z koniną może zaszkodzić wizerunkowi Tesco. - To może popsuć ich reputację, bo wielu ludzi negatywnie zareaguje na informację, że jedzą koninę. Zaufanie do Tesco może zmaleć, a w handlu trudno jest zbudować dobrą reputację, za to stracić ją jest bardzo łatwo.

Więcej o:
Komentarze (64)
Skandal na Wyspach? W Lidlu i Tesco sprzedają wołowe hamburgery z...koniny
Zaloguj się
  • as-zalogowany

    Oceniono 142 razy 130

    W Polsce od razu podaliby do publicznej wiadomości tych producentów-oszustów, jak to zrobili np. w przypadku soli drogowej czy proszku jajecznego z domieszką ryb.

  • net_friend

    Oceniono 81 razy 75

    "Agencja nie wie jednak, w jaki sposób konina trafiła do hamburgerów."

    Zapewne przez fotosyntezę.

  • kdk

    Oceniono 85 razy 71

    "Jednocześnie dodał, że wszyscy klienci, którzy kupili ten produkt, mogą go bez problemu zwrócić w sklepie."
    Ciekawe, gdzie dokładnie można zwracać, czy trzeba wymiotować przy kasach, czy też na dziale mięsnym???

  • nie-kruszynka

    Oceniono 62 razy 56

    Ale przynajmniej ktos robi badania i jeszcze sklepy maja obowiazek dostarczania do badania towaru. W polsce klient idzie do sanepidu i może na wlasny koszt zlecic badania a ich wynik jest dla niego, sanepid nie zareaguje z automatu,itp,, itd.

  • tacx

    Oceniono 64 razy 52

    No i macie... Biedronka, ach bidronka... Codzienie... świeże... za jedyne xxx zł.
    zaraz zaraz ...a kto powiedział ze konina nie jest świeża? Tak by wam powiedzial spec od działu PR Lidla czy TEsco. A to że o koninie ni ebyło mowy w metce to potraktujcie jako promocję... ot taki gratis od firmy. Taki sam dostajecie w sokach z syntetycznymi barwnikami zakazanymi w Skandynawii (wg nich są rakotwórcze) , puszkach z chińskim gorszkiem i bułkami dmuchanymi spulchniaczami.

  • msypa

    Oceniono 34 razy 30

    wołowina z-koń-centrowana

  • naz_niepoprawna

    Oceniono 35 razy 25

    Patataj.

  • puch_puch

    Oceniono 20 razy 14

    Tesko ma laboriatoria genetyczne powinni badac kazdy produkt prawda?
    nie podaje sie nazwy producenta tylko sieci w w jakich sprzedawal?
    warcholstwo

  • srauciepies666

    Oceniono 41 razy 9

    Pewnie w rzeźni pare koni zrobiło sobie jaja i zamiast zarżeć to zamuczeli jak krowy, i dlatego ich mięso trafiło nie do tej maszyny co trzeba. O, i zagadka rozwiązana.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX