Prywatne filmy w Youtube

Serwis Youtube.com wprowadził nową formą publikowania filmów - od teraz użytkownicy mogą umieszczać w serwisie klipy dostępne tylko dla osób, które dostaną bezpośredni odnośnik do strony z filmem.

 

Nowa funkcja - Unlisted Videos - jest zmodyfikowaną wersją opcji o nazwie Private Videos. Do tej pory jeśli osoba publikująca klip w Youtube.com chciała, by był on dostępny tylko dla wybranych internautów, mogła zdecydować, że jest to "film prywatny". Ta funkcja ma jednak pewne ograniczenia - po pierwsze, maksymalna liczba osób, które mogą mieć dostęp do takiego klipu, to 25; a po drugie - do oglądania filmów prywatnych niezbędne jest posiadanie konta w Youtube.com.

 

Unlisted Videos nieco upraszcza sytuację - oznaczony w ten sposób film nie jest indeksowany przez Youtube.com i nie pojawia się w żadnych wynikach wyszukiwania, na listach klipów rekomendowych, powiązanych itp. Jedynym sposobem na obejrzenie klipu jest wprowadzenie w przeglądarce odnośnika do strony z nim (nie trzeba się logować do Youtube).

 

Teraz wystarczy więc opublikować film i oznaczyć go jako "Unlisted" - a następnie rozesłać odnośnik do niego znajomym (dowolnej liczbie - nie ma tu żadnego limitu). Oczywiście, trzeba pamiętać, że film będzie mógł oglądać każdy, kto otrzyma odnośnik do niego - warto więc zwracać uwagę, komu go wysyłamy.

 

Więcej informacji znaleźć można w oficjalnym blogu Google.

 

Daniel Cieślak