Nadchodzi czas owocowych nanowłókien?

Naukowcy z Brazylii twierdzą, że odkryli nanowłókna lżejsze i bardziej wytrzymałe od włókien węglowych. Wytwarzają je z pulpy owocowej.

Czy włókna węglowe wkrótce zostaną zastąpione czymś podobnym, ale wytwarzanym z owoców? Zespół naukowców z Brazylii, pod przewodnictwem Alcidesa Le?o twierdzi, że tak. Udało im się stworzyć nanowłókna z owocowej pulpy. W jej skład mogą wchodzić skorupy kokosów czy liście ananasa. Wytwarza się z nich specjalne włókna, które w połączeniu z tworzywami sztucznymi zamieniają się w kompozyt o 30% lżejszy od włókna węglowego. Kompozyt ten jest zarazem trzy lub czterokrotnie bardziej wytrzymały od wykorzystywanego obecnie "odpowiednika". Nie wiadomo niestety kiedy owocowe nanowłókna będą wytwarzane na skalę przemysłową.

Krzysztof Pielesiek

Więcej o: