Nadchodzi czas owocowych nanowłókien?

Naukowcy z Brazylii twierdzą, że odkryli nanowłókna lżejsze i bardziej wytrzymałe od włókien węglowych. Wytwarzają je z pulpy owocowej.

Czy włókna węglowe wkrótce zostaną zastąpione czymś podobnym, ale wytwarzanym z owoców? Zespół naukowców z Brazylii, pod przewodnictwem Alcidesa Le?o twierdzi, że tak. Udało im się stworzyć nanowłókna z owocowej pulpy. W jej skład mogą wchodzić skorupy kokosów czy liście ananasa. Wytwarza się z nich specjalne włókna, które w połączeniu z tworzywami sztucznymi zamieniają się w kompozyt o 30% lżejszy od włókna węglowego. Kompozyt ten jest zarazem trzy lub czterokrotnie bardziej wytrzymały od wykorzystywanego obecnie "odpowiednika". Nie wiadomo niestety kiedy owocowe nanowłókna będą wytwarzane na skalę przemysłową.

Krzysztof Pielesiek