Chcesz wkurzyć służby specjalne? Uruchom tę funkcję na swoim iPhonie

iPhone oferuje funkcję, która automatycznie usuwa wszystkie dane z naszego telefonu po dziesięciu nieudanych próbach wprowadzenia kodu PIN. Tłumaczymy, jak ją uruchomić i dlaczego czasami warto tego nie robić.

W USA rozpoczęła się batalia pomiędzy FBI i Apple. Agenci federalni zażądali od firmy z Cupertino pomocy w złamaniu zabezpieczeń iPhone'a należącego do terrorysty, który wraz ze swoją partnerką zamordował 14 osób podczas grudniowej strzelaniny w amerykańskim San Bernardino.

Czytaj też: Apple ma 5 dni, by umożliwić FBI włamanie się do tego iPhone'a

Prezes Apple Time Cook odmówił udzielenia pomocy FBI, tłumacząc, że jego firma nie może pomóc amerykańskim służbom w stworzeniu "furtki", która dałaby im uniwersalny dostęp do wszystkich urządzeń z systemem iOS.

"Wierzymy, że intencje FBI są dobre, jednak zmuszanie nas do stworzenie backdooru umożliwiającego włamywanie się do naszych urządzeń jest złe. Obawiamy się, że w ostateczności spełnienie tego żądania naruszyłoby swobody obywatelskie, pogwałciło prawa, które rząd powinien chronić" - tłumaczy Cook.

W całej sprawie chodzi m.in. o jedno z zabezpieczeń iPhone'a, które powoduje bezpowrotne usunięcie wszystkich danych z urządzenia po 10 nieudanych próbach wprowadzenia kodu PIN. Okazuje się, że - bez pomocy Apple -  nawet FBI w żaden sposób nie może sobie poradzić z jego  złamaniem, a to oznacza, że jest ono naprawdę solidne. Być może warto więc z niego skorzystać?

Jak uruchomić funkcję automatycznego wymazania danych z telefonu?

  1. Kliknij w ikonę "Ustawienia" na ekranie swojego iPhone'a, iPada lub jakiegokolwiek urządzenia z systemem iOS
  2. Wejdź w zakładkę "Touch ID i kod" i wprowadź swój czterocyfrowy kod
  3. Na samym dole znajdziesz opcję "Wymaż dane", którą  należy aktywować.
  4. Teraz nawet FBI nie będzie w stanie wydobyć danych z twojego urządzenia. Chyba, że pomoże im w tym Tim Cook i spółka...

iOS

iOS

Dlaczego warto uruchomić tę funkcję?

Może okazać się przydatna, jeśli posiadasz na swoim urządzeniu wrażliwe dane i nie chcesz, aby dostały się one w niepowołane ręce. Nie chodzi nawet o służby specjalne, ale np. o złodzieja, który mógłby uzyskać dostęp do twoich prywatnych zdjęć, haseł i innych ważnych informacji.

Jeśli zdecydujesz się uruchomić tę funkcję, to warto przy okazji regularnie wykonywać kopię danych na urządzeniu za pośrednictwem programu iTunes. To ważne, bo po 10 nieudanych próbach wprowadzenia kodu PIN, dane z urządzenia zostaną wymazane bezpowrotnie.

Dlaczego warto jej nie uruchamiać?

Nie zalecamy uruchamiania tej funkcji osobom, które mają tendencję do zapominania haseł, jak również tym, których iPhone'y często wpadają w ręce najmłodszych członków rodziny. Może się to bowiem skończyć utratą ważnych danych.

Więcej o: