Dzięki superśliskiej powłoce koniec z nerwowym wytrząsaniem ketchupu

Kolejny bardzo ważny wynalazek z MIT.

Zaglądamy do lodówki. Niby jest jeszcze ketchup. Nie możemy już jednak wydostać go z buteleczki. Próbujemy potrząsnąć nią, wydrapać z niej cokolwiek nożem, ale nie, nic z tego. Nasza pyszna kanapka nie zostanie posmarowana ketchupem, bo nikt nie pomyślał o tym, by sprawić, że jego resztki wypłyną z pojemnika. Znacie to uczucie? Na pewno znacie.

Z radością informujemy więc, że naukowcy z MIT pochwalili się kolejnym interesującym pomysłem. LiquiGlide to specjalna powłoka, która można nałożyć na szklane i plastikowe pojemniki. Sprawia ona, że wykorzystamy absolutnie cały ketchup, musztardę i majonez. Spójrz zresztą sam jak działa LiquiGlide.

I choć szef zespołu stojącego za tym wynalazkiem - Dave Smith - nie ujawnił, czy LiquiGlide zainteresowała się branża spożywcza, to można założyć, że wcześniej czy później na pewno to zrobi. Kolejny problem pierwszego świata już wkrótce powinien więc zostać rozwiązany.

Smith zdradza również, że powłoka nie jest w żaden sposób szkodliwa dla zdrowia, a jej masowe wykorzystanie może doprowadzić do tego, że rocznie zaoszczędzimy mniej więcej milion ton żywności, którą normalnie byśmy wyrzucili.

[za: Fast Company ]

Zobacz także:

Więcej o: