Mikroprojektor i niewielkich rozmiarów kamerę 3D instaluje się bezpośrenio nad lub nieopodal kuchennego blatu. Obiektyw na bieżąco skanuje powierzchnię w poszukiwaniu ruchu. Kiedy jakieś produkty pojawią się w polu widzenia, odpowiednie algorytmy identyfikują je i wyszukują możliwe połączenia, oraz przepisy, w których dane składniki się znajdują. Użytkownik może wybrać któryś z nich z wyświetlanego na blacie menu. Kiedy to zrobi, dostępny staje się dokładny opis wykonania potrawy, krótki filmowy instruktaż, a nawet efekt końcowy. Istnieje także funkcja tworzenia koszyków zakupów, sprzezonych ze sklepami internetowymi, oraz opcja rozpoznawania gestów.
System, oczywiście, może znaleźć bardzo wiele innych funkcji i zastosowań. Podczas Research Day zaprezentowano tylko te kilka.
Jeśli technologia wejdzie w życie i będzie osiągalna dla szarego użytkownika, może się stać równie przełomowym momentem dla światowego żywienia co pierwsza książka Julii Child. Teraz kazdy będzie swoim własnych francuskim szefem kuchni.
[via Intel]
Łukasz Cichy