Opublikowane w "Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental" badanie hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Barcelony porównywało efektywność pracy mózgu, któremu podano kawę, glukozę, lub kawę i glukozę. Cytując prowadzącego badanie Josepa M. Serra Grabulosa:
Naszym głównym odkryciem jest to, iż połączenie tych dwóch substancji poprawia wydajność kognitywną w aspektach utrzymywania uwagi oraz pamięci roboczej, poprzez zwiększanie wydajności obszarów mózgu odpowiedzialnych za te dwie funkcje.
Czynnościowy rezonans magnetyczny pozwala na ustalenie, które obszary mózgu są aktywne podczas wykonywania jakiegoś działania, a w tym badaniu okazało się, że obustronna kora ciemieniowa oraz lewa kora przedczołowa jest mniej aktywna u osób, które otrzymały na raz kofeinę i glukozę, a nie tylko kofeinę, tylko glukozę lub placebo. Ponieważ efektywność wykonywania zadań pozostała bez zmian, sugeruje to, że synergiczne działanie kawy z cukrem powoduje, że mózg jest wydajniejszy, ponieważ potrzebuje mniej zasobów do wykonania takich samych zadań co osoby po placebo lub tylko jednej z tych substancji stymulujących.
Cóż, teraz przynajmniej każdy miłośnik słodkiej kawy ma naukowe uzasadnienie, dlaczego nie chce pić tego gorzkiego napoju bez odpowiedniej dawki cukru.
[na podstawie Science Daily ]
Leszek Karlik