Tak Polacy karmią Europę. Przodujemy w marchewkach i kapuście, ale nie tylko. Oto najwięksi producenci żywności w UE

Wygrywamy w jabłkach i wiśniach, choć na przykład ziemniaków wcale nie uprawiamy najwięcej. Polscy rolnicy są w czołówce jeśli chodzi o produkcję niektórych roślin czy produktów pochodzenia zwierzęcego. Na podstawie najnowszych dostępnych danych unijnej agencji statystycznej (Eurostatu), przygotowaliśmy zestawienie wybranych towarów rolnych pod kątem ich największych producentów w UE.
W jabłkach jesteśmy potęgą. Polska produkuje ich rocznie 3 mln ton. W jabłkach jesteśmy potęgą. Polska produkuje ich rocznie 3 mln ton. Fot. Przemyslaw Skrzydlo / Agencja Wyborcza.pl

Tak Polacy karmią Europę. Oto najwięksi producenci żywności w UE. Jabłka

Zaczynamy sezonowo i zdrowo - od warzyw i owoców. Według danych Eurostatu, w Unii Europejskiej na produkcję owoców przeznaczonych jest ponad 2,8 mln hektarów. Pod tym względem przoduje Hiszpania, która pod uprawę owoców przeznaczyła 942 tys. hektarów - to jedna trzecia unijnej sumy. Uprawa warzyw zajmuje 2,1 mln hektarów i tutaj prym wiodą Włochy z 420 tys. hektarów przeznaczonych pod produkcję.

Wśród owoców w produkcji w Europie pod względem ilości przodują jabłka. W ubiegłym roku wyprodukowano ich 12,5 mln ton, prawie 25 kilogramów na mieszkańca UE.

Największym producentem jabłek w Unii Europejskiej jest Polska. Jak podaje Eurostat, jedno na cztery jabłka w UE pochodzi z naszego kraju - w ubiegłym roku było to ponad 3,6 mln ton. Na drugim miejscu są Włochy - produkują prawie 2,5 mln ton jabłek, a na trzecim Francja z 1,8 mln ton.

Drzewko brzoskwini Drzewko brzoskwini Fot. Marta Błażejowska / Agencja Wyborcza.pl

Brzoskwinie

Najwięcej brzoskwiń w Unii Europejskiej produkują Włosi - 912 tys. ton w 2016 roku. Niemal tyle samo - 902 tys. ton pochodzi z Hiszpanii, a trzecia na liście jest Grecja z produkcją na poziomie 627 tys. ton. Łącznie te trzy kraje produkują ponad 90 proc. brzoskwiń uprawianych w UE. Na kolejnych miejscach, ale bardzo daleko za podium, są Francja, Węgry, Portugalia, Rumunia i dopiero potem Polska - z naszych upraw pochodzi nieco ponad 10 tys. ton brzoskwiń.

Truskawki Truskawki Fot. Marcin Onufryjuk / Agencja Wyborcza.pl

Truskawki i owoce jagodowe

Truskawki to jedne z najpopularniejszych sezonowych owoców w Polsce. I nic dziwnego - w ich uprawie z produkcją na poziomie 207 tys. ton jesteśmy w ścisłej europejskiej czołówce. Wyprzedzają nas tylko Hiszpanie - z tego kraju pochodziło w ubiegłym roku 377 tys. ton truskawek. Na trzecim miejscu znaleźli się Niemcy z 143 tys. ton.

Jeśli chodzi o owoce jagodowe (liczone razem, ale bez truskawek, czyli maliny, porzeczki, borówki), to Polska jest absolutnym europejskim liderem. Z naszych upraw w ubiegłym roku pochodziło 373 tys. ton takich owoców. Daleko za nami jest kolejna na liście Hiszpania z 47 tys. ton, Holandia z prawie 18 tys. ton i Francja z 15 tys. ton.

Wiśnie Wiśnie Fot. Albert Zawada / Agencja Wyborcza.pl

Wiśnie

Polska jest też głównym unijnym producentem wiśni - z naszych upraw w ubiegłym roku wyszło ich blisko 195 tys. ton. Na drugim miejscu są Węgrzy z prawie 73 tys. ton, a na trzecim Rumunia z 31 tys. ton. Natomiast słodkich czereśni najwięcej uprawiają Hiszpanie - 100 tys. ton. Polscy rolnicy produkują ponad 53 tys. ton czereśni i są na trzecim miejscu za Grecją (65 tys. ton) oraz przed Rumunią (38 tys. ton) i Francją (32 tys.).

Ziemniaki Fot.AG Ziemniaki Fot.AG Ziemniaki Fot.AG

Ziemniaki i cebula

W całej UE w 2016 roku wyprodukowano 56 milionów ton ziemniaków. Najwięcej pochodziło z Niemiec - prawie 10,8 mln ton. Na drugim miejscu znalazła się Polska z 8,6 mln ton. Podium zamyka Francja z blisko 7 mln ton. Wśród znaczących producentów znalazła się jeszcze Holandia (6,7 mln) i Wielka Brytania (prawie 5,4 mln).

Cebula to jedno z ważniejszych uprawianych w UE warzyw. Łącznie 28 krajów wspólnoty wyprodukowało 6,57 mln ton cebuli w ubiegłym roku. Najwięcej Holandia i Hiszpania - po ponad 1,4 mln ton. Polska znalazła się na trzecim miejscu z 651 tys. ton. Niewiele mniej niż my cebuli zebrali Niemcy (616 tys. ton), dalej są Francja i Włochy ze zbiorami na poziomie ponad 450 tys. ton.

Kapusta Kapusta Fot. Jakub Orzechowski / Agencja Wyborcza.pl

Marchew i kapusta

Niewiele mniej niż cebuli unijni rolnicy wyhodowali marchewek. Łącznie - 5,59 mln ton. Tutaj wyraźnie rządzi Polska - zebraliśmy 822 tys. ton tych warzyw. Za nami na podium znalazła się Wielka Brytania z 723 tys. ton i Niemcy, gdzie produkcja marchwi sięgnęła 641 tys. ton.

Unijne kapuściane trio największych producentów także otwiera Polska, z ponad milionem zebranych w ubiegłym roku ton. Dalej jest Rumunia - 614 tys. ton i Niemcy - 586 tys. ton.

Pomidory i ogórki

Pomidory to jedne z najchętniej jedzonych warzyw - w całym ubiegłym roku zebraliśmy w Europie ponad 18,5 mln ton pomidorów. Najwięcej we Włoszech - ponad 6,5 mln ton i Hiszpanii - ponad 5,2 mln ton. Razem te dwa kraje dostarczyły prawie dwie trzecie wszystkich wyprodukowanych w UE pomidorów. Na trzecim miejscu znalazła się Portugalia z blisko 1,7 mln ton. Dalej jest Grecja, Holandia i na piątym miejscu Polska - nasi producenci zebrali w ubiegłym roku prawie 867 tys. ton pomidorów.

Znacznie lepiej wypadamy w przypadku ogórków. Tutaj znaleźliśmy się na podium, z  produkcją na poziomie 457 tys. ton. Wyprzedzili nas tylko Hiszpanie z 630 tys. ton. Za nami znalazła się Holandia, która zebrała 370 tys. ton ogórków.

Zboża

Zbiory różnego rodzaju zbóż (z wyłączeniem ryżu) w całej Unii Europejskiej w 2016 roku zbliżyły się do 300 mln ton (dokładnie 296,7 mln). Najwięcej zebrano we Francji - ponad 54 mln ton, dalej są Niemcy z ponad 45 mln ton, a na trzecim miejscu Polska - z blisko 30 mln (29,85) ton.

Mleko i produkty mleczne

Mleko i produkty mleczne to pewnego czasu gorący temat, głównie z powodu galopujących cen masła. Według ekspertów, te wzrosty powinny już teraz się uspokajać. Produkcja towarów zależy między innymi od poziomu ich cen, zatem podwyżki zapewne na nią wpłynęły. Niestety, najnowsze porównywalne dane z Eurostatu pochodzą z 2015 roku. Powinny jednak dać nam pewne wyobrażenie co do miejsca Polski na mapie europejskich producentów.

W 2015 roku unijne farmy wyprodukowały ponad 168 mln ton mleka. Przede wszystkim krowiego - prawie 163 mln ton. Najwięcej krowiego mleka (21 proc. unijnej produkcji) pochodziło z Niemiec - prawie 32 mln ton. Dalej była z Francja z ponad 25 mln ton i Wielka Brytania z ponad 15 mln ton. Już poza podium znalazła s Holandia (ponad 13 mln ton) i na piątym miejscu Polska (prawie 11 mln ton).

Z części tego mleka powstały inne produkty. Na przykład sery - tych w UE wyprodukowano w 2015 roku ponad 9,5 mln ton. Najwięcej we Francji i Niemczech - po ponad 1,9 mln ton. Na trzecim miejscu są Włochy - 1,2 mln ton. Na czwartym Holandia z 845 tys. ton i na piątym Polska z 773 tys. ton.

Jeśli chodzi o masło, to Polacy znaleźli się tuż za podium - wyprodukowaliśmy 188 tys. ton tego tłuszczu. Przed nami byli Holendrzy (217 tys. ton), Francuzi (444 tys. ton) i na pierwszym miejscu Niemcy (509 tys. ton).

Mięso

Podobnie jak w przypadku nabiału, ostatnie dane Eurostatu porównujące produkcję mięsa we wszystkich unijnych krajach, pochodzą z 2015 roku. Polska była liderem produkcji drobiu z 14,7 proc. udziałem w ogólnej produkcji w UE, to ponad 2 mln ton. Za nami niemal ex aequo znalazła się Francja (1,72 mln) i Wielka Brytania (1,69 mln). Kolejne miejsce zajmują Niemcy (1,5 mln ton).

W produkcji mięsa z innych gatunków zwierząt nie przodujemy już tak bardzo. W przypadku Wieprzowiny zdecydowane pierwsze miejsce należy do Niemiec (w 2015 roku ponad 24 proc. unijnej produkcji, ponad 5,5 mln ton), Hiszpania (3,9 mln ton), Francja (1,97 mln ton), Polska znalazła się na czwartym miejscu, produkując w 2015 roku tylko nieco mniej niż Francja, bo 1,9 mln ton mięsa wieprzowego.

Jeśli chodzi o wołowinę, to najwięcej w UE produkują jej Francuzi (1,45 mln ton), Niemcy (1,12 mln ton) i Brytyjczycy (883 tys. ton). Polska w 2015 roku znalazła się na 7. miejscu (471 tys. ton).

Więcej o: