4,5 tys. zł za kg. Kawior z polskiego jesiotra wśród najdroższych na świecie

Jesteśmy znaczącym producentem kawioru. W detalu za 250 gramów ikry z jesiotra z Polski trzeba wydać blisko 1,1 tys. zł.

12 marca br. w Licheniu odbędą się II mistrzostwa Polski w potrawach z jesiotra i kawioru. To sposób na promocję mięsa i kawioru z jesiotra w naszym kraju, których Polska jest znaczącym w Europie producentem.
Mięso tych ryb ma jedną z najwyższych cen, jest to 22-27 zł/kg. Spośród ryb pozyskiwanych w Polsce droższe są tylko węgorze - ok. 45 zł/kg i trocie - prawie 30 zł/kg.

Jednak prawdziwie astronomiczną cenę osiąga kawior z polskiego jesiotra, którego ceną przebija jedynie ikra z bieługi. W hurcie kilogram kawioru z polskiego jesiotra syberyjskiego osiąga cenę co najmniej 500 euro, w detalu za 250 gramów trzeba wydać blisko 1,1 tys. zł.

Jesiotr wrócił do Polski

Mówiąc o jesiotrze mamy na myśli wiele gatunków tej ryby: jesiotra ostronosego, jesiotra zachodniego, bieługę itp. Kiedyś powszechnie występował w Bałtyku i naszych rzekach. Niestety wyginął, ostatniego jesiotra odłowiono w Polsce w 1965 roku.

Dziś trwają prace nad powrotem jesiotra do naszych rzek i Bałtyku. W ośrodkach hodowlanych produkuje się narybek i sukcesywnie wypuszcza do rzek. Charakterystyczny dla Bałtyku jest gatunek jesiotra ostronosego.

Jesiotry są rybami długowiecznymi. Dożywają ponad 100 lat. Nie należą do małych ryb. Bieługa może osiągać 9 metrów długości i wagę 1500 kg.

Brak ości ułatwia konsumpcję

Bogata w składniki odżywcze ikra jesiotrów uchodzi za prawdziwy przysmak. Pozyskuje się ją z dojrzałych samic, najcenniejszym kawiorem jest ten o jak największych i jak najjaśniejszych ziarnach. Najlepszy ma srebrzystoczarne lub szarobrązowe, lekko błyszczące ziarna o regularnej wielkości, nieposklejane i z jak najmniej intensywnym rybim zapachem.

Najlepsze kawiory czarne pozyskuje się z bieługi, z jesiotra zachodniego oraz siewrugi i sterleta.

Najlepszej jakości mięso jesiotra pozyskiwane jest z ryb niedojrzałych płciowo. Mają one wagę od 2 do 10 kg. Doskonale konsumpcję jesiotrów ułatwia brak ości, ich szkielet ograniczony jest do chrzęstnego kręgosłupa otaczającego strunę grzbietową. Mięso nadaje się do grillowania, wędzenia, smażenia, oraz do innych potraw. Furorę robią steki z jesiotra.